An record pentru BVB, insa departe de pietele din regiune

Anul 2017 este cel al recordurilor pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). De la numarul de IPO-uri, la capitalizarea bursiera si volum zilnic de tranzactionare, ar putea fi considerat cel mai bun an din ultimii 10. Insa, comparativ cu Polonia, spre exemplu, Bursa din Bucuresti este la ani lumina distanta. 

Anul trecut, pe BVB au fost lansate patru oferte publice initiale, dupa multi ani in care nu am vazut nicio astfel de oferta pe Bursa din Bucuresti. Valoarea acestor oferte a depasit un sfert de miliard de euro.

Tot anul trecut s-a inregistrat cel mai mare IPO al unei companii private din istoria pietei locale de capital.

„Piata de capital locala a fost marcata in 2017 de numarul ridicat de IPO-uri, toate cele patru listari venind din sectorul privat, si de randamente ale dividendelor printre cele mai mari din lume conform analistilor. Speram ca aceste tendinte sa continue in acest an. Intr-un context, in care costul finantarii este asteptat sa creasca in 2018, tot mai multe companii pot lua in considerare listarea la bursa pentru dezvoltarea afacerilor lor,” a declarat Lucian Anghel, presedintele BVB.

Dividendele exceptionale au ridicat piata

Totusi, trebuie mentionat faptul ca volumul ridicat de dividende s-a datorat si faptului ca statul a solicitat dividende record companiilor din subordine. In prima parte a anului, a fortat societatile sa distribuie sub forma de dividende cel putin 90% din profit iar in toamna a solicitat dividende exceptionale pe fondul nevoii de finantare a bugetului de stat. In aceste conditii, este putin probabil ca performanta pe acest segment sa se repete si in 2018.

Pe de alta parte pe piata de la Bucuresti au avut loc in 2017 noua emisiuni de obligatiuni corporative, in lei si euro.

Totodata, capitalizarea tuturor companiilor listate pe piata principala a BVB a atins un nivel record de 35 de miliarde de euro. Valoarea totala a tranzactiilor realizate in 2017 la BVB a depasit 3 miliarde de euro, cu 24% peste nivelul din 2016 sau cu 28% peste media ultimilor 10 ani.

Media zilnica a valorilor tranzactionate pe toate tipurile de instrumente financiare a ajuns, in 2017, la 12,1 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de 2016.

Indicii de tip total return au avut cresteri semnificative: BET-TR a crescut cu 19%, iar BET-XT-TR cu 24%.

Media zilnica a valorilor tranzactionate pe toate tipurile de instrumente financiare a ajuns in 2017 la 12,1 milioane euro, in crestere cu 25% fata de 2016.

Cum arata Bursa din Varsovia?

Prin comparatie, insa, pe Bursa din Varsovia, doar pe piata principala, s-au listat cinci companii in ultima luna a anului, In aceeasi luna, pe un alt segment al pietei s-au listat inca trei societati.

Pe Bursa din Polonia sunt listate 432 de companii locale, cu o capitalizare bursiera de peste 170 de miliarde de euro (in decembrie 2017), de aproape cinci ori mai mare decat cea din Romania. Daca luam in calcul si societatile straine listate la Varsovia, capitalizarea se dubleaza la 340 de miliarde de euro – de 10 ori peste cea de la BVB.

In plus, valoarea zilnica de tranzactionare doar cu actiuni la Bursa poloneza a fost de 227 de miliarde de euro in 2017, in crestere cu 25% fata de anul anterior (fata de 12 milioane de euro pe toate instrumentele financiare la BVB).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Investitii


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

GHIDURI


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Investitii la bursa

Cum se deruleaza tranzactiile la bursa, cum se stabileste pretul pe actiune, care este tactica de cumparare sau vanzare in functie de riscul asumat cum se impart investitorii, cum se aleg actiunile si cum se interpreteaza indicatorii in Ghidul complet Investitii la Bursa.

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Inapoi sus