An record pentru BVB, insa departe de pietele din regiune

Anul 2017 este cel al recordurilor pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). De la numarul de IPO-uri, la capitalizarea bursiera si volum zilnic de tranzactionare, ar putea fi considerat cel mai bun an din ultimii 10. Insa, comparativ cu Polonia, spre exemplu, Bursa din Bucuresti este la ani lumina distanta. 

Anul trecut, pe BVB au fost lansate patru oferte publice initiale, dupa multi ani in care nu am vazut nicio astfel de oferta pe Bursa din Bucuresti. Valoarea acestor oferte a depasit un sfert de miliard de euro.

Tot anul trecut s-a inregistrat cel mai mare IPO al unei companii private din istoria pietei locale de capital.

„Piata de capital locala a fost marcata in 2017 de numarul ridicat de IPO-uri, toate cele patru listari venind din sectorul privat, si de randamente ale dividendelor printre cele mai mari din lume conform analistilor. Speram ca aceste tendinte sa continue in acest an. Intr-un context, in care costul finantarii este asteptat sa creasca in 2018, tot mai multe companii pot lua in considerare listarea la bursa pentru dezvoltarea afacerilor lor,” a declarat Lucian Anghel, presedintele BVB.

Dividendele exceptionale au ridicat piata

Totusi, trebuie mentionat faptul ca volumul ridicat de dividende s-a datorat si faptului ca statul a solicitat dividende record companiilor din subordine. In prima parte a anului, a fortat societatile sa distribuie sub forma de dividende cel putin 90% din profit iar in toamna a solicitat dividende exceptionale pe fondul nevoii de finantare a bugetului de stat. In aceste conditii, este putin probabil ca performanta pe acest segment sa se repete si in 2018.

Pe de alta parte pe piata de la Bucuresti au avut loc in 2017 noua emisiuni de obligatiuni corporative, in lei si euro.

Totodata, capitalizarea tuturor companiilor listate pe piata principala a BVB a atins un nivel record de 35 de miliarde de euro. Valoarea totala a tranzactiilor realizate in 2017 la BVB a depasit 3 miliarde de euro, cu 24% peste nivelul din 2016 sau cu 28% peste media ultimilor 10 ani.

Media zilnica a valorilor tranzactionate pe toate tipurile de instrumente financiare a ajuns, in 2017, la 12,1 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de 2016.

Indicii de tip total return au avut cresteri semnificative: BET-TR a crescut cu 19%, iar BET-XT-TR cu 24%.

Media zilnica a valorilor tranzactionate pe toate tipurile de instrumente financiare a ajuns in 2017 la 12,1 milioane euro, in crestere cu 25% fata de 2016.

Cum arata Bursa din Varsovia?

Prin comparatie, insa, pe Bursa din Varsovia, doar pe piata principala, s-au listat cinci companii in ultima luna a anului, In aceeasi luna, pe un alt segment al pietei s-au listat inca trei societati.

Pe Bursa din Polonia sunt listate 432 de companii locale, cu o capitalizare bursiera de peste 170 de miliarde de euro (in decembrie 2017), de aproape cinci ori mai mare decat cea din Romania. Daca luam in calcul si societatile straine listate la Varsovia, capitalizarea se dubleaza la 340 de miliarde de euro – de 10 ori peste cea de la BVB.

In plus, valoarea zilnica de tranzactionare doar cu actiuni la Bursa poloneza a fost de 227 de miliarde de euro in 2017, in crestere cu 25% fata de anul anterior (fata de 12 milioane de euro pe toate instrumentele financiare la BVB).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

SONDAJ CONSO

Parerea ta conteaza!


Samsung Galaxy Tab

Dorim sa stim parerea ta despre serviciile oferite de Conso.

Participa la un scurt sondaj si vei fi automat inscris intr-o tragere la sorti.
Marele premiu: o tableta Samsung Galaxy Tab S5e.

Particip la sondaj Detalii sondaj

ALTE ARTICOLE - Investitii


Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?
Economisire si investire in euro. Care sunt cele mai atractive plasamente?

Titlurile de stat, depozitele si obligatiunile in euro sunt alternative demne de luat in calcul pentru micii investitori, in conditiile in care nu este exclus ca leul sa sufere o depreciere ceva mai accentuata in 2021

28 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?
De ce se imprumuta companiile la dobanzi de credite de nevoi personale?

Emisiunile de obligatiuni in lei listate la bursa au dobanzi apropiate de creditele de nevoi personale. Explicatia trebuie cautata in avatajele notorietatii si modul diferit de garantare.

23 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?
Este aurul o varianta de plasament recomandata micilor investitori?

Cand pretul aurului bate record dupa record, dorinta de a-l detine creste exponential iar adaosurile celor care il ofera sub forma de monede sau lingouri par digerabile.

12 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Educatia financiara, folosita ca pretext pentru marketing agresiv
Educatia financiara, folosita ca pretext pentru marketing agresiv

Am asistat la un seminar care dorea sa familiarizeze cursantii cu fundamentele economiei si pietelor de capital, scopul declarat fiind ca acestia sa isi poata dobandi independenta financiara prin intermediul tranzactiilor Forex.

5 Octombrie 2020 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus