top banner

Agroland repeta povestea Safetech. Apare o noua moda la BVB?

08 Martie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Agroland repeta povestea Safetech. Apare o noua moda la BVB?
In 2021 reteta de succes la bursa a inclus ca ingrediente plasamentul privat, listarea la bursa si un profit urias asigurat inca din prima zi. Se poate permanentiza acest model sau asistam doar la exceptii bine popularizate?
Am avut in acest an listarea la bursa a companiilor Mambricolaj, Safetech si Agroland, proces derulat identic-plasament privat in 2020 urmat ulterior (cateva luni) de listarea la bursa propriu-zisa. Solutia aleasa a fost plasamentul privat si nu oferta publica initiala (IPO) pentru a se castiga timp si bani (pregatirea unei oferte publice e mai laborioasa pe partea de consultanta si intermediere, trebuie un prospect stufos avizat de ASF, etc). 

Asa ca s-a mers pe solutia vanzarii unui pachet minoritar de actiuni catre un grup limitat de investitori (maxim 149 in plasamentul privat) si apoi listarea la bursa, ocazie cu care s-au marcat niste profituri semnificative. 

Lacomie profitabila

Traiectoria Mambricolaj, prima companie listata, a fost cea mai cuminte, cu o crestere putin peste 50% in prima zi de la listare fata de valoarea de inchidere din plasamentul privat si avans ulterior in pasi mici astfel incat in prezent actiunile sunt cotate peste 41 lei la bursa (plasamentul privat s-a inchis la 20 lei, deci invesitorii din primul val au putut marca un castig de 100%). 

La Safetech, companie mai mica dar dintr-un domeniu care starneste interes si mari asteptari la bursa, cel al tehnologiei, suprasubscrierea a depasit valoarea de 8, iar agitatia din prima zi de listare a fost pe masura. De la 4 lei/actiune in plasamentul privat, titlurile au inchis la 24 lei. Apoi am avut cresteri si in zilele 2 si 3 de la listare pana in zona 37 lei. A urmat o corectie spre zona de 28 lei/actiune urmata de o revenire la maxime pe fondul anuntarii unor rezultate mult peste asteptari. 

La Agroland povestea incepe asemanator (suprasubscriere de aproape 5 ori, pret de inchidere a plasamentului privat de 4,5 lei si un avans pana la 21,2 lei din prima zi de la listare). Apoi, apele se despart, actiunea Agroland incepe sa se corecteze dupa euforia primei zile si coboara spre 20 lei in urmatoarele, dovada ca investitorii incep sa isi puna si intrebari. 

Oportunitati dar si riscuri

Prima si cea mai importanta chestiune care se pune dupa aceste listari din 2021 este ca fie actiunile precum Safetech sau Agroland sunt puternic subevaluate in plasamentul privat (dar de ce ar dori asta intermediarii si actionarii majoritari?), fie euforia de la BVB le face puternic supraevaluate in momentul listarii. Iar daca raspunsul, previzibil de altfel, arata ca e bine sa te inghesui pe listele brokerilor la un urmator plasament privat, de ce ar mai dori cineva sa ridice stacheta atat de mult dupa listare, cand euforia se poate stinge repede? 

Riscul cu aceste povesti de succes (e vorba mai ales de Safetech si Agroland) este ca, la un moment dat, marfa oferita investitorilor in plasamentele private sa fie de calitate mai slaba, dupa principiul “luati fara intrebari, oricum creste de cateva ori dupa listare”. 

Iar pentru cei care se grabesc sa cumpere dupa listare cu modelul Safetech in minte, principalul risc este ca actiunile sa inceapa sa se corecteze repede, si nu cu putin, dupa prima zi de euforie, daca dispare sustinerea la cumparare. 

In concluzie, urmariti plasamentele private, nu le ocoliti daca sunteti invitati asa cum e bine sa urmariti si companiile care vin la bursa in urma unor plasamente private, dar nu pierdeti niciodata din ochi multipli bursieri la care acestea sunt oferite sau tranzactionate pentru a le masura corect atractivitatea.

Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

De la crypto-manie la crypto-depresie

De la crypto-manie la crypto-depresie

Cei care au cumparat criptoactive in urma cu 6 luni contempla deja injumatatirea portofoliului. Inflatia, cresterea dobanzilor si aversiunea fata de risc a pietelor au pus umarul la o corectie semnificativa.

24 Mai 2022 | Investitii
Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

Mai multe actiuni pentru piata locala la Hidroelectrica

ASF a decis sa modifice regulamentul care viza procentul de actiuni ce pot fi alocate in vederea unei listari duale in strainatate in cadrul ofertelor publice ale companiilor locale.

05 Mai 2022 | Investitii
Cat de benefica este noua filosofie fiscala pentru investitorii individuali?

Cat de benefica este noua filosofie fiscala pentru investitorii individuali?

Incepand de anul viitor, impozitarea castigurilor din piata de capital se va face la sursa cu 1% sau 3%, in functie de perioada detinerii, iar pierderile nu vor mai fi deduse, ca pana acum.

27 Apr 2022 | Investitii
Ce invatam din declinul bursier al UiPath?

Ce invatam din declinul bursier al UiPath?

Sa pierzi aproape trei sferturi din valoarea unui plasament in actiuni este o intamplare trista, dar care poate fi convertita intr-o experienta de viata utila.

14 Apr 2022 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul