top banner

Actiunile MedLife intra miercuri la tranzactionare la BVB

20 Decembrie 2016 | Autor: Conso

La cota Bursei de Valori Bucuresti (BVB) intra, de miercuri, o noua companie privata, pentru prima data in ultimi opt ani. Este vorba de operatorul de servicii medicale private MedLife, care, potrivit BVB, a derulat cea mai mare oferta publica initiala (IPO) initiata de o companie privata pe piata de capital din Romania.
Actiunile se vor tranzactiona sub simbolul M, iar pretul de intrare este de 26 lei/actiune, rezultat din oferta publica, care situeaza valoarea companiei la 115 milioane de euro.
Oferta MedLife, care s-a derulat in perioada 6-15 decembrie, a fost suprasubscrisa atat pe transa de investitori individuali (de patru ori) cat si pe cea de investitori institutionali.
Compania a scos la vanzare, prin Bursa, peste 8,8 milioane de actiuni (44% din companie), pentru care a incasat 230 milioane lei (50,9 milioane euro) de la investitorii privati pentru actionarii care vor sa iasa din companie.
Pretul actiunilor, sub cel maxim posibil
Pretul obtinut este semnificativ mai mic decat cel maximal al ofertei de 35,00 lei actiune, care ar fi ridicat valoarea companiei la 703,22 milioane lei (156,18 milioane euro). Pe de alta parte, pretul este ridicat fata de estimarile conservatoare aparute in piata.
Spre exemplu, casa de brokeraj BRK Financial Group indica un un interval de pret intre 15,55 lei/actiune si 19,27 lei/actiune, ceea ce ar fi situat capitalizarea companiei intre 69 de milioane euro si 85 de milioane euro, estimare realizata pe seama unui pret mediu al companiilor de profil listate la nivel regional.
Pachetul de actiuni care a fost pus la vanzare, dupa aprobarea prospectului de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), era detinut de fondurile V4C Eastern Europe Holding si de International Finance Corporation (IFC).
Inainte de IPO, fondul de private equity V4C avea o participatie de 36,25% din Medlife, iar IFC - de 12,75%. Acesta din urma si-a mentinut o participatie de 5% din actiunile companiei la finalizarea ofertei. In schimb, V4C a iesit complet din actionariatul MedLife.
Razultatele companiei au starnit reticenta unor investitori
La 30 septembrie 2016, grupul MedLife opera 36 de clinici, 8 spitale generaliste si specializate, 24 de laboratoare cu mai mult de 143 de puncte de colectare de analize medicale, 9 farmacii, 8 cabinete de stomatologie si servea peste jumatate de million de clienti in Romania.
In schimb, rezultatele la 9 luni ale companiei nu arata foarte bine. Acestea indica un castig de numai 43.000 de lei si un grad ridicat de indatorare, respectiv 79,16%, rezultat din raportul intre datoriile totale de 346,79 milioane lei si activele totale, de 438,05 milioane lei. Acest aspect i-a facut pe unii investitori sa ramana reticenti la oferta companiei.
Cu toate acestea, listarea MedLife este considerata de catre participantii la piata de capital ca fiind de bun augur, avand in vedere perioada lunga in care Bursa a fost animata doar de cateva oferte din partea statului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Dupa Hidroelectrica, un nou IPO de energie la bursa

Oferta publica a grupului Premier Energy PLC se deruleaza intre 8-15 mai, subscrierile din primele 3 zile au un discount de 5%, iar raportul pret/profit (PER) dupa majorarea de capital, este in jur de 7.

09 Mai 2024 | Investitii
Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Un an si jumatate „de aur” dar nu numai pentru metalul galben. Ce urmeaza?

Desi cresterea pretului aurului a atins 50% din septembrie 2022, satisfactia celor care au pariat pe acesta a fost comparabila cu a detinatorilor de actiuni in ciuda politicii monetare restrictive.

02 Mai 2024 | Investitii
Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul