top banner

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

03 Ianuarie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Anul 2022 a fost unul complicat pentru investitii. Ce va fi in 2023?

Foto Unsplash.com

Inflatia, majorarea dobanzilor, razboiul din Ucraina, amenintarile de recesiune si prabusirea criptoactivelor au bulversat pietele financiare anul ce a trecut iar pierderile investitorilor au fost substantiale. Ce urmeaza?
Daca ne raportam la pietele de capital din SUA, cele mai dezvoltate din lume, evolutia indicilor chiar aminteste de 2008 avand in vedere ca DJIA a pierdut aproape 9%, corectia indicelui S&P500 a fost de 19% iar Nasdaq, indicele de tehnologie, a scazut cu 33% in 2022. 
Ca dupa orice spargere a bulei banilor ieftini (dobanzile au stat multa vreme la 0% in marile economii ale lumii), s-au corectat cel mai mult actiunile cele mai supraevaluate si din acest motiv indicele Nasdaq arata mai rau ca Dow Jones. 
In Romania, BET a terminat anul cu o corectie de peste 10% dar explicatia scaderii reduse din Romania vine din compozitia indicelui nostru mai degraba, cu ponderi mari ale companiilor de energie. 
Lucrurile se pot inversa insa de vreme ce pe final de an statul a anuntat ca urmeaza sa taxeze cu 60% profiturile exceptionale ale companiilor de petrol si gaze (tot ce depaseste cu 120% media profiturilor din ultimii ani) iar perspectiva unor dividende mai modeste decat estimarile a dus deja la corectii rapide pentru actiunile Romgaz si Petrom. 
Dolarul, printre putinii castigatori
Cum Fed a fost printre primele banci centrale mari dispuse sa inverseze ciclul dobanzilor, miza pe dolar a fost printre putinele care sa termine anul pe plus. 
Indexul dolarului a avut o apreciere de 8% in 2002 iar pariul pe petrolul Brent ar fi oferit la randul sau un castig de 6% (cotatia petrolului a fost insa mult mai sus pe parcursul anului, la un moment dat depasind 100 dolari/baril). 
In rest avem multe minusuri, cu amplitutidini mai mari sau mai mici. Aurul a pierdut 1%, euro 6% (ne raportam la dolar), lira sterlina 11%, yenul japonez 14%.
Amenintarile de recesiune si blocarea economiei chineze au afectat si metalele industriale, cuprul avand o corectie de 14%.
Cele mai sifonate au iesit cotatiile bondurilor guvernamentale mai vechi, pe masura ce majorarea dobanzilor de politica monetara avansa. Bondurile pe 10 ani ale Germaniei, o vreme tranzactionate cu randament negativ, aveau de pilda o scadere de 25%. 
Nici pietele emergente nu s-au sustras corectiilor, indicele bursier MSCI Emerging Markets terminand anul cu o scadere de 22%. 
Ce va fi in 2023?
In prima parte a anului vom avea noi majorari ale dobanzilor in SUA si Europa si profiturile corporative vor incepe sa fie tot mai afectate. 
Mai ales in zonele unde gradul de indatorare este mare, povara dobanzilor majorate repetat va lasa urme adanci in bilanturi. 
Recesiunea este o certitudine in zona euro si un pariu cu sanse mari de castig in SUA iar bursele pot urma traiectoria descendenta pana cand recesiunile sunt confirmate. 
Apoi, cum bursele anticipeaza, am putea vedea reveniri din a doua parte a anului si o terminare chiar pe plus in 2023 nu este exclusa.
Pietele imobiliare sunt insa abia la inceputul corectiilor si 2023 va trebui sa aduca preturi semnificativ mai reduse pentru imobiliare pe masura prabusurii cererii solvabile cu care ne confruntam in prezent. 
Cum busele anticipeaza de regula scaderea economiei, pietele imobiliare au declinul asigurat dupa confirmarea recesiunii astfel incat in aceasta cheie ar trebui citita inghetarea tranzactiilor din prezent. 
De urmarit si evolutia euro-leu in 2023, neasteptat de linistita pentru dezechilibrele acumulate in economia locala. Scaderea inflatiei ar putea da insa spatiu de manevra suplimentar BNR pentru a permite o depreciere mai accentuata a leului. 
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii
Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Cum am ratat o investitie profitabila recomandata de „Premierul Ciolacu”

Sub pretextul intermedierii unor investitii in branduri de rezonanta pe plan local, de exemplu Enel sau Hidroelectrica, pe retelele sociale prolifereaza tot soiul de inselatorii care folosesc inclusiv imaginea Primului Ministru.

02 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul