Comisia Europeana are suspiciuni de intelegeri intre banci la stabilirea cotatiilor CDS

Comisia Europeana a demarat doua anchete pentru a verifica daca au existat intelegeri intre banci si casele de compensare privind stabilirea unui nivel preferential al cotatiei CDS oferite.


Prima ancheta vizeaza 16 banci si furnizorul de informatii Markit, care ar fi profitat de pozitia dominanta pentru a controla informatiile privind piata cotatiile CDS, incalcand astfel legile concurentei.

Al doilea caz analizat de Comisia Europeana vizeaza principala casa de compensare, ICE Clear Europe, unde exista suspiciuni de fixare a unor tarife preferentiale pentru 9 banci europene, in detrimentul competitorilor.

“Lipsa transparentei in piata poate conduce la comportament abuziv si poate facilita incalcarea regulilor de competitie iar Comisia trebuie sa reactioneze in cauza. Sper sa investigatia va contribui la o mai buna functionare a pietelor financiare si, in consecinta, la o recuperare sustenabila”, a precizat Joaquim almunia, vicepresedintele Comisiei, responsabil pentru competitie.

CDS (Credit Default Swap) sunt instrumente financiare cu scopul de a oferi protectie investitorilor impotriva riscului de faliment al unei companii sau unui stat. CDS sunt utilizate si in scop speculativ.  

Si in Romania CDS este utilizata de banci in stabilirea costurilor la creditele in valuta, iar anumite institutii au introdus in mod explicit cotatia CDS in formula de calcul a ratei de dobanda.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu
Cum pot fi evitate comisioanele de retragere si depunere de numerar la ghiseu

Bancile penalizeaza operatiunile cu numerar in succursale, iar retragerile/depunerile de numerar la ghiseu pot echivala, procentual, cu o dobanda la termen. Exista insa modalitati de ocolire a acestor costuri.

3 August 2021 | Info banci

Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus