Comisia Europeana are suspiciuni de intelegeri intre banci la stabilirea cotatiilor CDS

Comisia Europeana a demarat doua anchete pentru a verifica daca au existat intelegeri intre banci si casele de compensare privind stabilirea unui nivel preferential al cotatiei CDS oferite.


Prima ancheta vizeaza 16 banci si furnizorul de informatii Markit, care ar fi profitat de pozitia dominanta pentru a controla informatiile privind piata cotatiile CDS, incalcand astfel legile concurentei.

Al doilea caz analizat de Comisia Europeana vizeaza principala casa de compensare, ICE Clear Europe, unde exista suspiciuni de fixare a unor tarife preferentiale pentru 9 banci europene, in detrimentul competitorilor.

“Lipsa transparentei in piata poate conduce la comportament abuziv si poate facilita incalcarea regulilor de competitie iar Comisia trebuie sa reactioneze in cauza. Sper sa investigatia va contribui la o mai buna functionare a pietelor financiare si, in consecinta, la o recuperare sustenabila”, a precizat Joaquim almunia, vicepresedintele Comisiei, responsabil pentru competitie.

CDS (Credit Default Swap) sunt instrumente financiare cu scopul de a oferi protectie investitorilor impotriva riscului de faliment al unei companii sau unui stat. CDS sunt utilizate si in scop speculativ.  

Si in Romania CDS este utilizata de banci in stabilirea costurilor la creditele in valuta, iar anumite institutii au introdus in mod explicit cotatia CDS in formula de calcul a ratei de dobanda.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti
Avantajele telefonului transformat in POS pentru consumatori si comercianti

Bancile au sesizat avantajele combinarii platilor in crestere cu cardul cu obstacolele dotarii cu POS-uri in spatiile comerciale improvizate si propun aplicatii ce transforma telefonul in terminal de acceptare a platilor cu cardul.

17 Februarie 2021 | Info banci

Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus