Comisia Europeana are suspiciuni de intelegeri intre banci la stabilirea cotatiilor CDS

Comisia Europeana a demarat doua anchete pentru a verifica daca au existat intelegeri intre banci si casele de compensare privind stabilirea unui nivel preferential al cotatiei CDS oferite.


Prima ancheta vizeaza 16 banci si furnizorul de informatii Markit, care ar fi profitat de pozitia dominanta pentru a controla informatiile privind piata cotatiile CDS, incalcand astfel legile concurentei.

Al doilea caz analizat de Comisia Europeana vizeaza principala casa de compensare, ICE Clear Europe, unde exista suspiciuni de fixare a unor tarife preferentiale pentru 9 banci europene, in detrimentul competitorilor.

“Lipsa transparentei in piata poate conduce la comportament abuziv si poate facilita incalcarea regulilor de competitie iar Comisia trebuie sa reactioneze in cauza. Sper sa investigatia va contribui la o mai buna functionare a pietelor financiare si, in consecinta, la o recuperare sustenabila”, a precizat Joaquim almunia, vicepresedintele Comisiei, responsabil pentru competitie.

CDS (Credit Default Swap) sunt instrumente financiare cu scopul de a oferi protectie investitorilor impotriva riscului de faliment al unei companii sau unui stat. CDS sunt utilizate si in scop speculativ.  

Si in Romania CDS este utilizata de banci in stabilirea costurilor la creditele in valuta, iar anumite institutii au introdus in mod explicit cotatia CDS in formula de calcul a ratei de dobanda.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum se deschide un cont bancar exclusiv online
Cum se deschide un cont bancar exclusiv online

Pandemia a obligat furnizorii de servicii financiare sa se plieze pe noile norme sociale iar distantarea fizica se poate practica acum intre functionarii si clienti cu conditia sa existe o conexiune de internet functionala si autentificarea prealabila a solicitantilor.

20 Octombrie 2020 | Info banci

Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Daca anul trecut, in 85% dintre negocieri, partile acceptau solutia data de conciliatori, procentul a scazut la 80% in acest an, tendinta fiind observata in ultimele luni. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB?

7 Octombrie 2020 | Info banci

Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB
Bilant la 5 ani si planuri de viitor pentru CSALB

In luna septembrie, s-au Implinit 5 ani de la Infiintarea Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor In domeniul Bancar (CSALB), prima entitate care solutioneaza pe cale extrajudiciara litigiile dintre consumatori si comerciantii din sistemul financiar-bancar.

30 Septembrie 2020 | Info banci

Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi
Cum sa faci bani de pe urma bancii aducand clienti noi

UniCredit Bank copiaza modelul folosit de Revolut, ING Bank si Raiffeisen Bank si ofera un stimulent de 50 de lei clientilor care isi conving cunoscutii sa deschida conturi curente in lei, pentru ei sau pentru copiii/parintii lor.

18 Septembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus