Programul Kogalniceanu, tras inapoi de informarea precara si procedurile greoaie

Programul Kogalniceanu, lansat in septembrie pentru impulsionarea acordarii de credite IMM-urilor, a reusit sa aduca finantare doar pentru 15 firme, din 2.000 de cereri eligibile. Vina este pusa de agentiile statului pe seama bancilor, care au proceduri greoaie si nu au promovat destul acest program.

Programul Kogalniceanu ofera companiilor mici si mijlocii posibilitatea de a obtine o linie de credit cu dobanda partial subventionata de stat si cu posibilitatea garantarii creditului, prin FNGCIMM.

Subventia de pana la 6,5 puncte procentuale din nivelul standard al dobanzilor percepute de banci este considerata principalul avantaj al programului.

Pentru obtinerea subventei, IMM-urile trebuie sa se inscrie la Agentiei pentru Implementarea Proiectelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), care trimite apoi solicitarile mai departe catre banci, in cazul in care sunt eligibile pentru obtinerea subventiei

Procedura greoaie la inceput de drum

Pana la in prezent, AIPPIMM a primit 2.900 de solicitari de inscriere in program din partea IMM-urilor. Dintre acestea 2.000 au fost analizate si declarate eligibile, iar proiectele au fost impartite spre cele 10 banci partenere.

Doar 15 cereri de finantare au fost insa aprobate, respectiv rata de succes se ridica la doar 0,75%.  Cifra este extrem de descuranjanta fata de estimarile guvernului, care se asteapta ca in 2012 programul Kogalniceanu sa sustina 13.000 de firme.

“Principala problema in implementarea Programului o constituie timpul indelungat de evaluare a dosarelor la banca”, este concluzia trasa de presedintele AIPPIMM, Cristian Haiduc, in cadrul unei intalniri de lucru avuta cu bancile partenere.

Presedintele agentiei invoca si promovarea timida ce s-a facut programului, sugerand fiecarei banci in parte sa faca mai vizibile informatiile despre acest program, atat pe propriul site cat si in publicatii de profil.

Ca raspuns, bancile au dat vina pe procedura relativ groaie si pe faptul ca beneficiarii nu se prezinta in timp util la banca, respectiv in 5 zile lucratoare de la acceptul primit din partea AIPPIMM. De asemenea, multi beneficiari au documentatie incompleta.

Conform bancherilor, analiza dosarului de credit ar dura aproximativ 2 saptamani de la momentul primirii dosarelor complete.

Demaraj la relanti pentru programele statului

Programele statului, in special in zona impulsionarii creditarii, au fost primite cu interes si laudate chiar la nivel european. Cele din zona IMM-urilor, inclusiv programul Kogalniceanu, a pus de curand Romania in rand cu tari, precum Marea Britanie sau Suedia, intr-un raport recent al Comisiei Europene.

Totusi, problemele aparute la implementare arata ca programele statului ar avea nevoie de o perioada de rodaj, in care procedurile sa fie optimizate.

Si programul Prima Casa a fost caracterizat in primele luni de la lansare de un timp relativ mare de solutionare a dosarelor. Ulterior, situatia a fost imbunatatita, iar acum procedura presupune transmiterea online a documentelor intre Fondul de Garantare si banci si evaluarea cererilor in numai cateva zile.

In cadrul programului Kogalniceau, Fondul de Garanatare este implicat prin acordarea de garantii de pana la 80% din valoarea creditului. Conform reprezentantilor Fondului, analiza dosarului nu dureaza mai mult de cateva ore. 

O imbunatatire rapida a procedurilor este si obiectivul urmarit de AIPPIMM, in conditiile in care bugetul alocat programului pentru 2011 a ramas in mare neutilizat. In consecinta, Agentia urmeaza sa ofere mai mult sprijin bancilor in perioada urmatoare, iar o noua intalnire de lucru a fost programata pentru inceputul lunii decembrie.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus