Prima Afacere: 200 de firme deja inscrise pentru cei 10.000 de euro de la stat

Marti a debutat programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor. In numai o ora de la start, 200 de solicitanti si-au facut cont pe site-ul Agentiei pentru IMM-uri, iar 5 dintre acestia au completat deja planul de afaceri si au obtinut punctajul necesar pentru a primi ajutorul de pana la 10.000 euro de la stat.

Guvernul a pus la punct un program pentru cei care doresc sa demareze o prima afacere. Statul acorda un ajutor nerambursabil de pana la 10.000 euro, garantii pentru creditele bancare si facilitati fiscale.

5 beneficiari in prima ora de la debut

Anuntata inca din 2010, noua schema a atras rapid interesul tinerilor pana in 35 ani care doresc sa porneasca o activitate pe cont propriu. Deja la Registrul Comertului au fost inmatriculate 91 de SRL-uri debutante, in vederea inscrierii in program, iar 200 de companii si-au facut cont pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM (AIPPIMM).

Dintre acestea, 5 companii – din Bihor, Braila, Cluj si Alba – si-au transmis planurile de afaceri si au primit punctajul necesar pentru obtinerea celor 10.000 euro.

Intr-o prima etapa, guvernul si-a propus sustinerea unui numar de aproximativ 1.100 de noi firme iar bugetul total alocat este de 21 milioane lei.

Cum se depune cererea?

Pentru a se putea inscrie in program, tinerii pana in 35 ani, care nu au mai fost asociati sau actionari intr-o firma, trebuie sa isi inregistreze noua societate la Registrul Comertului, in categoria special creata pentru acest program, si sa isi faca un cont pe site-ul AIPPIMM.

Taxele de inscriere a noii companii sunt suportate de stat, insa in cel mult 10 zile de la inmatricularea firmei, tinerii antreprenori trebuie sa notifice in scris AIPPIMM pentru luare in evidenta.

Dupa aceasta etapa, toata procedura implica doar formalitati care pot fi realizate online, prin intermediul contului.

Programul se deruleaza pe parcursul a 3 ani, timp in care companiile pot aplica oricand pentru cei 10.000 euro, in limita bugetului disponibil.

Primul venit – primul servit

Pe de alta parte insa, banii vor fi acordati in timp continuu, respectiv toti solicitantii care reusesc sa obtina minimum 60 puncte in aplicatie vor primi banii pe principiul primul venit - primul servit.

“Nu conteaza exact nivelul punctajului pentru a obtine cei 10.000 de euro. Important este ca tanarul antreprenor sa aiba minimum 60 de puncte”, a precizat Cristian Haiduc, presedintele AIPPIMM.

Analiza este destul de permisiva, deoarece indiferent de datele inscrise nu se pot obtine mai putin de 50 de puncte.

Vor primi un punctaj mai ridicat cei care doresc sa demareze o afacere in productie, care creeaza un numar de cel putin 4 locuri de munca, isi desfasoara activitatea in mediul rural sau apeleaza la un credit bancar pentru a acoperi partea lor din investitie.

“Pentru ca stim ca exista un efect de levier al creditarii in economie, sustinem companiile care doresc sa obtina finantare de la banca”, a precizat Haiduc.

Pana acum, CEC Bank este singura banca ce a acceptat sa acorde credite pentru a acoperi cei 50% din investitie suportati de beneficiarii grantului de 10.000 euro. Rata dobanzii la care sunt acordate creditele in lei este de 9%.

Ce alte avantaje mai ofera programul?

Cei 10.000 euro oferiti pentru infiintarea sau dezvoltarea unei companii debutante reprezinta doar  o parte din avantajele oferite de program.

Specialistii chiar recomanda celor interesati sa nu se grabeasca cu solicitarea ajutorului si sa incerce sa castige intai putina experienta, astfel incat ulterior banii sa fie utilizati cat mai avantajos. In plus, tinerii trebuie sa stie ca exista si alte facilitati oferite in cei trei ani de derulare a programului, poate chiar mai importante.

Noua companie este scutita de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate pentru 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata.

De asemenea, creditele obtinute in vederea dezvoltarii afacerii vor fi garantate pana in limita sumei de 80.000 euro de catre Fondul National pentru Garantarea Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). Comisionul solicitat de Fond este de 2,3% anual, raportat la valoarea garantiei.

“Eu, daca mi-as face firma astazi nu as accesa grantul decat anul viitor, cand as avea deja ceva experienta in afacere. Celelalte facilitati sunt la fel de importante”, a precizat Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR).

Acesta a adus chiar si o critica in ceea ce priveste partea de ajutor financiar direct. “O prima propunerea de imbunatatire este majorarea intensitatii financiare. Un procent de 50% din partea statului este prea putin. Ar trebui sa crestem pana la 70-80% (n.r. – din valoarea investitiei) ”, a mentionat Jianu.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

1 Septembrie 2020 | IMM

Alternative de finantare pentru companiile mici
Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iulie 2020 | IMM

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Mai multe articole

GHIDURI


Microcredite

Microcreditele sunt solutii de finantare concepute de banci pentru firmele de dimensiuni mici. Banii se primesc de multe ori in cel mult 24 de ore de la depunerea documentatiei. Solutiile de microfinantare sunt destinate in general intreprinderilor cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro pe an. Totul despre microcredite in Ghidul complet

Garantii financiare

Garantiile Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM) se emit la solicitarea institutiilor finantatoare pentru credite aprobate. Pentru finantari de pana la 400.000 lei, garantia Fondului se poate obtine in maxim 48 ore. Cine poate solicita garantii financiare, cum se obtin si ce credite pot fi garantate, cat costa garantiile

Restructurare credite

Restructurarea unui credit la firmele care intampina probleme de rambursare este o alternativa demna de luat in seama pentru a evita executarea silita a garantiilor. In ce conditii se restructureaza creditul, ce este rescandentarea, ce este reesalonarea si refinantarea, ce se poate face daca statul intarzie plata si ce solutii de restructurare mai

Plan de afaceri

Planul de afaceri este foarte important atunci cand te decizi sa incepi o afacere. Cum faci un plan de afaceri, cum aleg domeniul de activitate, analiza break-even, cum poti imbunatti performantele si care este investitia necesara in Ghidul complet Plan de afaceri.

Inapoi sus