Prima Afacere: 200 de firme deja inscrise pentru cei 10.000 de euro de la stat


Marti a debutat programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor. In numai o ora de la start, 200 de solicitanti si-au facut cont pe site-ul Agentiei pentru IMM-uri, iar 5 dintre acestia au completat deja planul de afaceri si au obtinut punctajul necesar pentru a primi ajutorul de pana la 10.000 euro de la stat.


Guvernul a pus la punct un program pentru cei care doresc sa demareze o prima afacere. Statul acorda un ajutor nerambursabil de pana la 10.000 euro, garantii pentru creditele bancare si facilitati fiscale.

5 beneficiari in prima ora de la debut

Anuntata inca din 2010, noua schema a atras rapid interesul tinerilor pana in 35 ani care doresc sa porneasca o activitate pe cont propriu. Deja la Registrul Comertului au fost inmatriculate 91 de SRL-uri debutante, in vederea inscrierii in program, iar 200 de companii si-au facut cont pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM (AIPPIMM).

Dintre acestea, 5 companii – din Bihor, Braila, Cluj si Alba – si-au transmis planurile de afaceri si au primit punctajul necesar pentru obtinerea celor 10.000 euro.

Intr-o prima etapa, guvernul si-a propus sustinerea unui numar de aproximativ 1.100 de noi firme iar bugetul total alocat este de 21 milioane lei.

Cum se depune cererea?

Pentru a se putea inscrie in program, tinerii pana in 35 ani, care nu au mai fost asociati sau actionari intr-o firma, trebuie sa isi inregistreze noua societate la Registrul Comertului, in categoria special creata pentru acest program, si sa isi faca un cont pe site-ul AIPPIMM.

Taxele de inscriere a noii companii sunt suportate de stat, insa in cel mult 10 zile de la inmatricularea firmei, tinerii antreprenori trebuie sa notifice in scris AIPPIMM pentru luare in evidenta.

Dupa aceasta etapa, toata procedura implica doar formalitati care pot fi realizate online, prin intermediul contului.

Programul se deruleaza pe parcursul a 3 ani, timp in care companiile pot aplica oricand pentru cei 10.000 euro, in limita bugetului disponibil.

Primul venit – primul servit

Pe de alta parte insa, banii vor fi acordati in timp continuu, respectiv toti solicitantii care reusesc sa obtina minimum 60 puncte in aplicatie vor primi banii pe principiul primul venit - primul servit.

“Nu conteaza exact nivelul punctajului pentru a obtine cei 10.000 de euro. Important este ca tanarul antreprenor sa aiba minimum 60 de puncte”, a precizat Cristian Haiduc, presedintele AIPPIMM.

Analiza este destul de permisiva, deoarece indiferent de datele inscrise nu se pot obtine mai putin de 50 de puncte.

Vor primi un punctaj mai ridicat cei care doresc sa demareze o afacere in productie, care creeaza un numar de cel putin 4 locuri de munca, isi desfasoara activitatea in mediul rural sau apeleaza la un credit bancar pentru a acoperi partea lor din investitie.

“Pentru ca stim ca exista un efect de levier al creditarii in economie, sustinem companiile care doresc sa obtina finantare de la banca”, a precizat Haiduc.

Pana acum, CEC Bank este singura banca ce a acceptat sa acorde credite pentru a acoperi cei 50% din investitie suportati de beneficiarii grantului de 10.000 euro. Rata dobanzii la care sunt acordate creditele in lei este de 9%.

Ce alte avantaje mai ofera programul?

Cei 10.000 euro oferiti pentru infiintarea sau dezvoltarea unei companii debutante reprezinta doar  o parte din avantajele oferite de program.

Specialistii chiar recomanda celor interesati sa nu se grabeasca cu solicitarea ajutorului si sa incerce sa castige intai putina experienta, astfel incat ulterior banii sa fie utilizati cat mai avantajos. In plus, tinerii trebuie sa stie ca exista si alte facilitati oferite in cei trei ani de derulare a programului, poate chiar mai importante.

Noua companie este scutita de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate pentru 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata.

De asemenea, creditele obtinute in vederea dezvoltarii afacerii vor fi garantate pana in limita sumei de 80.000 euro de catre Fondul National pentru Garantarea Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). Comisionul solicitat de Fond este de 2,3% anual, raportat la valoarea garantiei.

“Eu, daca mi-as face firma astazi nu as accesa grantul decat anul viitor, cand as avea deja ceva experienta in afacere. Celelalte facilitati sunt la fel de importante”, a precizat Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR).

Acesta a adus chiar si o critica in ceea ce priveste partea de ajutor financiar direct. “O prima propunerea de imbunatatire este majorarea intensitatii financiare. Un procent de 50% din partea statului este prea putin. Ar trebui sa crestem pana la 70-80% (n.r. – din valoarea investitiei) ”, a mentionat Jianu.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - IMM


Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Firmele, tot mai putin interesate de creditul bancar

Firmele din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia mediului de afaceri in acest an, insa raman prudente cand vine vorba sa apeleze la finantare externa. Mai mult, procentul celor care au declarat ca se autofinanteaza a crescut, in ultimul an, de la 75% la 79%. Creditul bancar insa, este in cadere libera.

20 Iulie 2018 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus