top banner

Cum se poate utiliza capitalului social al unei firme?

18 Iulie 2011 | Autor: Suzana Adamache

Capitalul social este definit in literatura de specialitate ca fiind acea parte din patrimoniul unei societati comerciale, care cuprinde aportul in bani sau in natura, adus de membrii societatii la data constituirii acesteia, pentru a servi la infaptuirea activitatii ei si la atingerea scopului urmarit.
Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni/parti sociale noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor/partilor sociale existente in schimbul unor noi aporturi în numerar si/sau in natura.
Cu alte cuvinte, capitalul social reprezinta valoarea totala a aporturilor efectuate de catre actionari/asociati si care au intrat in patrimoniul societatii.
Suma de bani depusa in conturile bancare ale sociatatii ca aport la constituirea sau la majorarea capitalul social poate fi utilizata in activitatea curenta a societatii pentru achizitia de bunuri si/sau servicii, plata salariilor, plata taxelor si impozitelor, etc.
Justificarea utilizarii banilor se face pe baza documentelor financiar-contabile prevazute de Ordinul nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, publicat in Monitorul Oficial nr. 870/2008, respectiv chitanta, extras de cont, decont de cheltuieli, etc.
Trebuie facuta distinctia intre valoarea capitalului social si suma de bani depusa in banca ca aport la constituirea sau la majorarea capitalul social. Valoarea capitalului social se poate modifica prin majorarea sau reducerea acestuia in baza hotararii AGA si a mentiunii la Registrul Comertului, iar in cazul unui SRL valoarea minima a capitalului social este de 200 lei.
Suma de bani depusa in banca ca aport la constituirea sau la majorarea capitalul social nu trebuie, in mod obligatoriu, pastrata ca atare in contul bancar, indiferent de nivelul acesteia (200 lei sau mai mult). Ea poate fi consumata integral de catre societate intocmai ca orice disponibilitate in numerar sau la banca pe care o are societatea.
Subliniez ca suma de bani poate fi utilizata de societate si nu de actionarii/asociatii acesteia. Actionarii/asociatii societatii pot dispune de bani din firma doar in masura in care acestia reprezinta dividende sau se procedeaza la reducerea capitalului social.
Prin urmare, aveti voie sa utilizati suma de 200 lei adusa ca aport la majorarea capitalului si inclusive suma de 200 lei adusa ca aport la constituirea acestuia, dar pentru beneficiul societatii si nu al dumneavoastra personal.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul