top banner

Cum isi pot recupera firmele datoriile mai rapid si mai ieftin?

10 Ianuarie 2012 | Autor: Radu Sora

Recuperarea datoriilor este de multe ori un proces lung si anevoios. Insa daca beneficiaza de ajutorul unei societati de avocatura specializate, o firma – chiar si una de dimensiuni reduse - isi creste semnificativ sansele de a recupera sumele ce i se cuvin. In plus, procedura aduce beneficii de cost si mult timp economisit.
Procedurile speciale in cazul recuperarii debitelor comerciale sunt somatia si ordonanta de plata. Creditorul poate sa evite un proces lung si anevoios si sa se asigure ca va obtine rapid o hotarare judecatoreasca in vederea executarii silite a debitorului de rea credinta daca se indreapta catre consultanta de specialitate.
Procedura de drept comun este lenta, cele speciale sunt rapide si economice
In  prezent, instantele din Bucuresti stabilesc primul termen la o distanta de un an si jumatate de la inregistrarea unei cereri de recuperare a unui debit conform procedurii de drept comun, iar dosarul se finalizeaza in doi-trei ani.
Companiile trebuie sa stie insa ca exista si alte modalitati de recuperare a sumelor datorate de clientii rau-platnici. Este vorba de doua proceduri speciale unde primul termen de judecata poate fi stabilit de regula, intr-un interval de timp mult mai scurt, iar o sentinta poate fi obtinuta chiar si in 2-3 luni de la data introducerii cererii de chemare in judecata.
Procedurile speciale sunt intemeiate pe OG 5/2001 – somatia de plata, sau OUG 119/2007 – ordonanta de plata.
Spre deosebire de actiunea de drept comun unde judecata este anevoioasa (deoarece se pot folosi toate mijloacele de proba permise de lege, unde trebuie platita o taxa de timbru in functie de valoarea solicitata si sunt practic doua judecati de fond), procedurile speciale prezinta avantaje incontestabile.
Care sunt avantajele procedurilor speciale?
•    Simplitate:
Procedura somatiei de plata si cea a ordonantei de plata sunt proceduri simple, unde se pot folosi ca probe doar inscrisurile care trebuie sa dovedeasca ca o creanta este certa, lichida, exigibila. De exemplu, trebuie sa existe doar copii dupa facturile emise si acceptate de beneficiarii produselor livrate sau serviciilor prestate.
•    Economie de bani:
Pentru fiecare din cele doua proceduri trebuie platita o taxa fixa de timbru judiciar de 39 lei si un timbru judiciar in valoare maxima de 5 lei.
•    Rapiditate:
In ceea ce priveste ordonanta de plata, exista in lege un termen maxim de solutionare, care este de 90 de zile. In alta ordine de idei, pentru fiecare dintre proceduri nu exista decat o singura cale de atac: cerere sau actiune in anulare. Mai mult, hotararea data in prima instanta, in materie comerciala, este titlu executoriu chiar si fara investirea acesteia.
Trebuie retinut ca procedurile speciale nu analizeaza fondul cererii. Prin urmare, respingerea lor nu echivaleaza cu pierderea definitiva a procesului. Chiar si in acest caz, creditorul va putea sa se indrepte impotriva debitorului pe calea procedurii de drept comun.
Ce conditii trebuie indeplinite pentru a apela la procedurile speciale?
Inscrisurile trebuie sa dovedeasca fara putinta de tagada ca o creanta 
- exista in mod neindoielnic (este certa),  
- are cuantumul precis determinat (este lichida)
- este trecuta de momentul scadentei (este exigibila).
Aceste conditii sunt cumulative, neindeplinirea oricareia dintre cele trei ducand la respingerea cererilor introduse in temeiul celor doua acte normative speciale.
Radu Sora este Avocat Titular in cadrul Cabinetului de Avocatura Radu Sora (Cabinet membru al retelei International Jurists), Arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei si membru al Colegiului Mediatorilor

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul