Cu ce probleme se confrunta firmele care iau credite?

Firmele din Romania continua sa se finanteze din alte surse decat creditele de la banci sau IFN-uri. Insa cele care, totusi, apeleaza la astfel de finantari, reclama nivelul prea ridicat al dobanzilor si comisioanelor, cerintele privind valoarea sau tipul garantiei si clauzele contractuale ale institutiei creditoare.


Dintr-un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) reiese faptul ca, in perioada octombrie 2016 – martie 2017, 81% din companiile analizate nu au fost interesate in a accesa finantare de la institutiile de credit si IFN -uri. Situatia este asemanatoare cu cea din semestrul anterior.

“Desi apetenta firmelor pentru credite de la banci si IFN a fost scazuta in perioada analizata, dintre cei care au apelat la astfel de finantare, 85% au reusit sa contracteze creditul si sa obtina intreaga suma solicitata”, se arata in documentul citat.

Garantia, cea mai mare problema in contractarea unui credit

Alte dificultati intampinate de firme sunt reprezentate de birocratie si gradul de indatorare maxim permis de catre institutia creditoare.

“In functie de dimensiunea firmelor si analizand doar companiile care au aplicat pentru finantare in perioada octombrie 2016 — martie 2017, IMM resimt mai acut, in accesarea unui credit, dificultatile legate de nivelul prea ridicat al dobanzilor si comisioanelor. Atat firmele care detin credite neperformante, cat si companiile care detin numai imprumuturi performante percep cerintele institutiilor financiare privind valoarea sau tipul garantiei ca fiind cea mai mare problema in contractarea unui credit de la banci si/sau IFN”, mai reiese din sondajul BNR.

Pe de alta parte, desi gradul de indatorare s-a mentinut constant pentru o proportie dominanta dintre companii, 10% dintre acestea au semnalat o majorare a indatorarii.

In aceste conditii, accesul la finantare nu constituie o problema presanta pentru companii, dupa cum considera 64% dintre cele chestionate (in comparatie cu 60 la suta in exercitiul anterior), mai ales ca majoritatea se finanteaza preponderent din reinvestirea profitului sau vanzarea de active. “Alte surse de finantare importante ale firmelor raman creditele de la actionari, majorarile de capital si creditul comercial. Finantarea pe piata de capital sau prin programe de creditare sprijinite de stat nu sunt considerate de companii optiuni relevante, iar finantarea bancara ramane putin utilizata”, se subliniaza in analiza citata.

De asemenea, companiile nefinanciare, similar exercitiilor precedente, nu au apelat nici la utilizarea de fonduri europene (97% declarand acest lucru in perioada octombrie 2016 – martie 2017).

Cresterea costurilor cu forta de munca, tot mai resimtita de firme

In ceea ce priveste indicatorii financiari, principala modificare resimtita de firme in ultimele sase luni a fost cresterea costurilor cu forta de munca, pe fondul scaderii usoare a cifrei de afaceri si a profitabilitatii.

Procentul companiilor care au resimtit o majorare a costurilor cu forta de munca este mai mare decat in exercitiul precedent (37%, fata de 31%).

Totodata, ponderea companiilor care au resimtit o diminuare a marjei profitului a crescut in perioada analizata cu 4%, comparativ cu intervalul precedent.

In schimb, cele mai presante probleme cu care se confrunta firmele in desfasurarea activitatii au ramas neschimbate fata de exercitiul precedent: impredictibilitatea mediului fiscal, nivelul ridicat al fiscalitatii, concurenta si lipsa cererii.

De asemenea, gasirea personalului disponibil care sa aiba calificarile necesare se resimte tot mai acut, in special in cazul firmelor din industrie.

Problemele insa difera de la IMM la corporatii, acestea din urma considerand ca un impact semnificativ in activitatea lor il are si disponibilitatea fortei de munca bine pregatite.

Sondajul privind accesul la finantare al companiilor nefinanciare din Romania (FCNEF) este realizat semestrial de BNR in lunile martie si septembrie, pe baza unui chestionar care este transmis unui esantion de aproximativ 10.500 de companii nefinanciare, dintre care circa 85% sunt IMM.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - IMM


Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Aprilie 2020 | IMM

Termen final pentru deconturile Start-up Nation 2017! Nu va fi prelungit!

Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

6 Septembrie 2018 | IMM

Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?
Ajutoare de stat pentru firme! Ce sume pot obtine?

Firmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.

30 August 2018 | IMM

S-a dat startul pentru accesarea fondurilor europene de catre fermieri

De la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.

1 August 2018 | IMM

Mai multe articole

Inapoi sus