Rata creditelor neperformante a urcat puternic in ultimul an, ajungand la aproximativ 18%. Mare parte din aceasta crestere este pusa pe seama sectorului companiilor, in special al IMM-urilor.
Conform bancherilor, o pondere importanta a neperformatei este generata de clientii companii, grav afectati de criza, in special in anumite domenii sensibile.
“Cred ca in 2007-2008 nu s-au facut erori. Dupa 4 ani de criza, clientii nostri au probleme de trezorerie importante, ceea ce explica de ce nu isi pot plati ratele”, a precizat Philippe Lhotte, presedintele BRD.
Banca a anuntat de curand o rata a creditelor neperformante de 21,3% la finalul lui 2012, in crestere cu aproape 4 procente fata de anul anterior. Cresterea este pusa in principal pe seama neperformantei segmentului de clientii companii.
Conform bancherilor, pe langa criza prelungita si o redresare economica ce se lasa asteptata, o problema a sistemului bancar este si legea insolventei, mult prea relaxata, care permite unei firme sa intre in insolventa oricand.
Astfel, daca nu mai pot plati creditul, declara insolventa, apoi isi fac o noua firma si vin la banca sa ia un nou imprumut. Momentan nu exista reglementari mai stricte prin care cei care au bagat o firma in faliment sa nu poata cativa ani sa mai deschida o noua companie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News