Conform realizatorilor studiului, "exista un optimism moderat" pentru 2015, dar firmele din Romania identifica cinci aspecte "care sugruma activitatea economica si limiteaza dezvoltarea economiei reale si crearea de locuri de munca".Primul este legat de nivelul foarte ridicat al fiscalitatii. Apoi vin legislatia care contine multe prevederi inutile, invechite sau impovaratoare, incoerenta dintre institutii, inclusiv pentru ca acestea nu au bazele de date corelate, coruptia din administratia publica si starea educatiei nationale care nu reuseste sa pregateasca specialistii de care are nevoie economia reala.
58% dintre companiile chestionate considera ca "statul mentine numeroase reglementari inutile si costisitoare". In plus, peste 80% dintre companii reclama legislatia instabila si nivelul ridicat al fiscalitatii, urmate de starea infrastructurii rutiere drept aspectele cu cel mai mare impact negativ asupra activitatii lor.
Distribuie articolul
Firmele participante in Programul Start-up Nation 2017 mai au doar trei saptamani pentru depunerea decontului de cheltuieli. Termenul limita maxim este 29 septembrie si nu va fi prelungit, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
Citeste mai multFirmele care desfasoara activitati de comert si servicii pot depune, in aceasta perioada, cereri de ajutoare de stat nerambursabile pentru promovarea produselor si dezvoltarea afacerii, in cadrul unui program al Ministerului pentru IMM-uri. Institutia a derulat un program similar si pentru microindustrializare.
Citeste mai multDe la 1 august, tinerii fermieri si fermele mici pot depune cereri de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Fondurile totale disponibile in 2018 prin submasurile 6.1 si 6.3 se ridica la 62,5 milioane de euro.
Citeste mai multFirmele din Romania sunt optimiste cu privire la evolutia mediului de afaceri in acest an, insa raman prudente cand vine vorba sa apeleze la finantare externa. Mai mult, procentul celor care au declarat ca se autofinanteaza a crescut, in ultimul an, de la 75% la 79%. Creditul bancar insa, este in cadere libera.
Citeste mai mult