Chiar daca tendinta la nivel de sistem este de finantare mai puternica a companiilor si nu a populatiei, nu toate bancile sunt la fel de deschise in a credita firmele, rezulta dintr-un raport al BNR.
Evolutia in ultimul an a politicilor de creditare scoate in evidenta o piata eterogena, cu diferente inca majore intre nivelurile de relaxare a conditiilor de finantare.
Astfel, in timp ce unele banci au luat dezia de a reduce gradul maxim de indatorare, facand mai dificil de obtinut finantarea necesara, alte institutii au decis sa isi majoreze expunerile.
De exemplu, in cazul creditarii companiilor, finantarea acordata de bancile romanesti cu capital grecesc a scazut cu 11,8% in perioada decembrie 2010 – iunie 2012.
In acelasi timp, creditele acordate firmelor de catre bancile austriece si franceze au crescut cu 12,6%, respectiv 5,8%. O crestere chiar mai mare, de 19,4% o inregistreaza soldul creditelor acordate catre sectorul companiilor de catre bancile italiene.
In consecinta, chiar daca o banca a refuzat finantarea, sunt sanse foarte mari ca o alta institutie de credit sa considere firma stabila conform propriilor criterii si sa acorde imprumutul.
La aceasta disponibilitate intriseca se adauga si programele subventionate de stat, precum
programul Kogalniceanu sau programul Start, care au ca scop sustinerea finantarii companiilor prin preluarea unei parti a riscului asumat de banci sau a costului platit de clienti.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News