top banner

Antreprenorii romani deschid afaceri pe banii proprii

26 August 2016 | Autor: Conso

Criza financiara a afectat comportamentul antreprenorilor la nivel mondial, dar si in Romania. Suma necesara pentru deschiderea unei afaceri a scazut semnificativ, iar majoritatea antreprenorilor prefera sa se bazeze pe banii proprii, reiese dintr-un studiu realizat de Global Entrepreneurship Monitor.
Potrivit raportului, criza financiara globala a lasat antreprenorii mult mai dependenti de finantarea proprie, dar si noi surse de finantare antreprenoriala, cum ar fi prin crowdsourcing-ul, castiga in popularitate.
Documentul subliniaza faptul ca, la nivel mondial, majoritatea intreprinzatorilor (95%) se bazeaza pe fondurile proprii pentru crearea unui start-up. In Romania acest procent se ridica chiar pana la 98% dintre antreprenori.
"Criza financiara recenta, cea mai grava din ultimii 80 de ani, a avut un efect profund asupra vietii economice precum si a peisajului antreprenorial", spun autorii raportului.
Chiar daca a scazut costul mediu al inceperii unui business, adauga ei, accesul la finantare ramane una dintre cele mai serioase probleme cu care se confrunta firmele din multe tari, in special intreprinderile mici si mijlocii.
Suma cu care se deschide o afacere a scazut in ultimii zece ani
De exemplu, in 2004 suma medie necesara pentru a incepe o afacere era de 54.000 dolari si in 2006 de 65.000 de dolari. In 2015, suma mediana a fost de doar 13.000 de dolari, suma de care se apropie si Romania.
Pentru multi intreprinzatori, propriile economii, precum si contributii din partea vecinilor, familiei si prietenilor au jucat un rol important, iar investitiile din afara acestor cercuri au fost mai rare.
Bancile raman o sursa importanta de finantare in toate regiunile - contributiile de finantare ale acestora variaza de la un sfert dintre antreprenorii din Africa, Asia si Oceania, pana la o treime din intreprinzatori in America de Nord. Fondurile guvernamentale joaca, de asemenea, un rol si sunt cele mai ridicate in America de Nord si Europa. In Romania, 26% din intreprinzatori imprumuta de la banci si 27% beneficiaza de fondurile guvernamentale.
Doar 5% dintre romani au apelat la crowdfounding
Insa raportul arata ca formele traditionale de finantare sunt tot mai mult suplimentate de surse noi: creditare peer-to-peer, crowdfunding, micro-finantare si cooperative comunitare.
In Romania, doar 5% dintre antreprenori au apelat la crowdfounding in 2015.
In cadrul raportului au fost analizate date din aproape 60 de economii. Editia din 2015-2016 a studiat modele antreprenoriale de finantare din intreaga lume. Acest tip de raport a fost lansat în urm? cu zece ani.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul