Val de cresteri la energia electrica pe piata spot

Pretul energiei electrice, care influenteaza preturile la producator, creste continuu. Pe bursa de profil OPCOM pretul de livrare s-a dublat zilele acestea fata de inceputul lunii august.

Din datele postate pe site-ul operatorului bursier reiese ca pe piata spot (Piata pentru Ziua Urmatoare), la 1 august, pretul energiei avea o medie de 166 de lei pe MWh.

O saptamana mai tarziu, pe 8 august, pretul a sarit la 232 lei pe MWh, iar pe 14 august a ajuns la 278 lei pe MWh. In acelasi ritm, energia cu livrare marti, 21 august, a ajuns sa coste 321 de lei pe MWh.

In acest fel, pretul energiei in Romania, respectiv 69 euro/MWh, a ajuns sa fie similar cu cel din tarile cu care Romania este cuplata la nivelul pietei spot de energie, adica Ungaria, Slovacia si Cehia.

Preturile din piata libera nu influenteaza, insa, direct factura consumatorului final. Energia pentru consumatorii finali este cump?rat? mai ales prin contracte bilaterale, iar achizi?iile de pe PZU vin doar s? acopere ce nu au contractat furnizorii pe termen lung pentru consumatorii lor. Insa, la urmatoarea actualizarea a tarifelor din contracte (incheiate in general pe un an), se va tine cont si de evolutia de ansamblu a pietei.

Care este motivul pentru care au crescut preturile? Debitul scazut al Dunarii si productia slaba de la eoliene, spun specialistii din piata. Insa estimarile de pret sunt in crestere, potrivit cotatiilor din piata OPCOM, pana la finalul anului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Energie electrica


Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv
Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Consumatorii pot alege furnizorul de gaze naturale, dar nu toate ofertele lansate pana acum sunt suficient de atractive pentru a ne starni o dorinta irezistibila de a migra de la actualul furnizor.

22 Iunie 2020 | Utilitati

Tarife plafonate la gaze si electricitate
Tarife plafonate la gaze si electricitate

Pretul platit de populatie pentru energia electrica si gazele naturale consumate nu va putea depasi 68 de lei/MWh timp de trei ani. Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele pentru consumatorii casnici prin Ordonanta 114/2018. Pretul la gaze si electricitate va fi plafonat si pentru firme, insa dupa o formula mai complicata.

9 Ianuarie 2019 | Utilitati

Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?
Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent electric nu mai trebuie privita ca un act unilateral al furnizorului de electricitate. Acum avem posibilitatea sa reactionam daca avem senzatia ca platim prea mult pentru acest serviciu, prin schimbarea companiei cu care lucram. Demersul este gratuit pentru consumator. Ce presupune aceasta schimbare?

7 Noiembrie 2018 | Utilitati

Consumatorii de energie care au platit facturi "umflate" vor fi compensati

Consumatorii de energie electrica vor beneficia de tarife reduse in perioada urmatoare, ca urmare a unor investigatii derulate de Consiliul Concurentei. Institutia a constatat ca mai multe companii, timp de cativa ani, au trucat o serie de licitatii, fapt care a dus la “umflarea” preturilor pentru consumatorii finali.

20 Aprilie 2018 | Utilitati

Mai multe articole

GHIDURI


Schimbare furnizor energie electrica

Ghid complet despre ce presupune schimbarea furnizorul de energie electrica, la ce trebuie sa fim atenti atunci cand schimbam furnizorul, care sunt etapele procesului si ce se intampla daca furnizorul de energie electrica da faliment in Ghidul de utilitati.

Inapoi sus