top banner

Dupa Politie si ANAF, phishingul se poate concentra pe utilitati

22 Octombrie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Dupa Politie si ANAF, phishingul se poate concentra pe utilitati

Incercarile de jumulire a celor naivi sau neexperimentati pleaca de la solicitati cu iz de credibilitate, bazate pe experienta cotidiana.
Recent Politia avertiza asupra unor tentative de frauda pornind de la niste potentiale amenzi pentru depasirea vitezei legale. 

S-au primit multe mailuri in numele Brigazii de Politie Rutiera, in care potentialii cotravenienti erau somati sa pleasca amenzi pentru presupuse depasiri ale limitei de viteza. 

Intriga este credibila aici, foarte multi apasa pedala acceleratiei cand nu se cred observati de radare, iar o amenda sosita acasa a intrat deja in cotidian, fapt exploatat de infractorii cibernetici care mizeaza pe neatentia destinatorilor acest emaluri si pe dorinta multor persoane de a nu avea complicatii cu politia. 

ANAF, o pista bifata repede

Dupa Politie, ANAF a fost la randul sau nevoita sa trimita avertizari in aceasta luna, de aceasta data escrocii internetului pretinzand contribuabililor sa isi regleze repede “discrepantele din evidentele fiscale”. 

Cine se lasa inselat de aparenta credibilitate a adresei de mail folosita de fraudatori (info@anaf.ro) si vireaza banii, poate ramane cu paguba. Asta pentru ca reclamatiile ulterioare la banci nu pot fi solutionate decat in cazul in care banii au fost sustrasi din cont fara acordul titularului. 

Daca avem un contribuabil pacalit care deruleaza toti pasi necesari autentificarii in cont si autorizarii unei plati, atunci sansele de a recupera banii de la banca unde are contul sunt minime, ramane doar posibilitatea actionarii in justitie a escrocilor cibernetici, dupa ce acestia vor fi prinsi. 

Pot urma furnizorii de utilitati

Amenzile de circulatie si instiintarile de plata a unor obligatii fiscale sunt destul de comune pentru multi dintre noi, la fel cum interactiunea cu bancile pentru debitorii cu restante era destul de comuna cu cativa ani in urma, o pista speculata la vremea sa cu un nedorit succes de catre infractorii cibernetici.

Furnizorii de utilitati nu prea fusesera folositi pe post de paravan pentru lansatoarele de phishing dar acest lucru se poate schimba in perioada urmatoare. 

Foarte multe persoane au primit deja instintari de majorare, uneori spectaculoasa, a facturilor la utilitati. Chiar si in eventualitatea unei compensari din partea statului si a plafonarii preturilor la nivele actuale in cazul furnizorilor de gaze naturale, tot vom avea de-a face cu dublari sau chiar triplari ale facturilor, un efort financiar apreciabil care va gasi multi clienti nepregatiti. 

De la inceputul anului viitor se pot acumula restantele si multa lume va astepta cu sufletul la gura sa vada daca vor fi pasuiri ale restantierilor sau li se vor trimite somatii de plata. 

Iar acest orizont de asteptare poate fi speculat de infactorii de pe internet care pot lansa oferte de achitare partiala a unor debite reale sau imaginare in scopul amanarii debransarii. 

De retinut in aceste cazuri este ca noile strategii de fraudare folosesc mai rar linkuri care sa fie accesate preferandu-se utilizarea unor pagini-clona, care copiaza destul de fidel unele reale iar victimele sunt convinse sa isi introduca datele cardurilor bancare. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Energie electrica

Alte Articole

Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Consumatorii pot alege furnizorul de gaze naturale, dar nu toate ofertele lansate pana acum sunt suficient de atractive pentru a ne starni o dorinta irezistibila de a migra de la actualul furnizor.

22 Iun 2020 | Energie electrica
Tarife plafonate la gaze si electricitate

Tarife plafonate la gaze si electricitate

Pretul platit de populatie pentru energia electrica si gazele naturale consumate nu va putea depasi 68 de lei/MWh timp de trei ani. Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele pentru consumatorii casnici prin Ordonanta 114/2018. Pretul la gaze si electricitate va fi plafonat si pentru firme, insa dupa o formula mai complicata.

09 Ian 2019 | Energie electrica
Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent electric nu mai trebuie privita ca un act unilateral al furnizorului de electricitate. Acum avem posibilitatea sa reactionam daca avem senzatia ca platim prea mult pentru acest serviciu, prin schimbarea companiei cu care lucram. Demersul este gratuit pentru consumator. Ce presupune aceasta schimbare?

07 Noi 2018 | Energie electrica

Val de cresteri la energia electrica pe piata spot

Pretul energiei electrice, care influenteaza preturile la producator, creste continuu. Pe bursa de profil OPCOM pretul de livrare s-a dublat zilele acestea fata de inceputul lunii august.

23 Aug 2018 | Energie electrica

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul