top banner

Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

22 Iunie 2020 | Autor: Cristian Dogaru

Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Consumatorii pot alege furnizorul de gaze naturale, dar nu toate ofertele lansate pana acum sunt suficient de atractive pentru a ne starni o dorinta irezistibila de a migra de la actualul furnizor.  

De la 1 iulie 2020, pretul gazelor naturale nu va mai fi stabilit de ANRE, iar furnizarea se va face in regim concurential. Pana la aceasta data, fiecare consumator trebuie sa incheie un contract cu un furnizor.

Persoanele care nu fac nicio alegere vor primi in mod automat gaze de la furnizorul actual pana la data cand semneaza un contract, dar nu mai tarziu de 30 iunie 2021. In acest caz, se vor aplica tarifele comunicate de furnizorul actual in lunile mai-iunie 2020.

Cu intarziere, avand in vedere termenul limita pentru alegerea unui nou furnizor, ANRE - autoritatea de reglementare in domeniul energiei, a lansat recent un mic ghid pentru o alegere informata. 

La ce trebuie sa fim atenti cand ne schimbam furnizorul

Pe scurt, suntem sfatuiti sa nu ne interesam doar in legatura cu pretul ci si cu conditiile de furnizare a gazelor din ofertele furnizorilor. 

Este important de vazut daca pretul oferit este fix pe toata durata contractului sau nu (poate fi o perioda promotionala de cateva luni dupa care sa existe o crestere deloc de neglijat), care este modalitatea de transmitere a facturii (pe mail sau pe suport de hartie) si la ce termen vine aceasta, cum se efectueaza citirea indexului, garantiile solicitate (daca este cazul), etc. 

Suntem, de asemenea, sfatuiti sa negociem cu actualul furnizor inainte de a migra la altul. Incercarea facuta experimental, la Engie, a generat un esec rasunator. Refuzul nu a lasat locul de nuante-s-a propus ca alternativa mai ieftina doar oferta de pe site, Energy Gas 4 You, unde e o reducere de 5% in primele 6 luni la activarea online a ofertei. 

De mentionat ca marii jucatori din piata au facut ofertele noi la preturile vechi, mizand pe o inertie mare a consumatorilor si, implicit, pe un risc mic de migrare a acestora. Au fost cazuri insa cand operatori mai mici au supralicitat propunand clientilor tarife mai mari pentru noile contracte decat cele percepute anterior. Vezi cazul Premier Energy, unde de la pretul anterior de 134 lei/MWh perceput pana la finalul lunii iunie, clientii au fost ofertat la 160 lei/Mwh incepand din iulie 2020

Preturi, oferte si castigul efectiv

Consumatorii au la dispozitie pe site-ul ANRE un comparator al ofertelor de furnizare cu toate costurile incluse (distributie, transport-costuri reglementate dar fara taxe-TVA, accize). 

Demersul urmareste sa puna consumatorul in fata tuturor ofertelor concurente avand in vedere ca piata de furnizare se confrunta cu un veritabil duopol in acest moment-Engie avand o pozitie ultradominanta in sudul tarii iar E.ON in zona de nord. 

Am incercat o astfel de simulare pentru zona Bucuresti, la un consum anual de maxim 280 Mwh, iar cea mai ieftina oferta era la 109 lei/MWh (SC Energy Gas Provider-oferta Energy Gas Avantaj Plus), urmata de AIK Energy Romania (oferta Freedom Gaz B2C_casnic) 112 lei/Mwh,  Restart Energy One (oferta Gas Go Avantaj Casnici) cu 116 lei, CEZ Vanzare (oferta CEZ Gas Optim Plus) cu 117 lei/MWh si Electrica Furnizare (“Gaz Mobil FE cu abonament”) cu 119 lei/Mwh. 

Actualul furnizor dominant in zona, Engie, avea un pret la oferta de 125 lei/MWh fara taxe. E.ON este prezent si el cu trei oferte, dar destul de mult peste Engie, la 135 si 136 lei/Mwh, un pret similar cu cel practicat in zona unde este furnizor dominant. Topul se incheie si cu oferte de-a dreptul halucinante, 324 lei/MWh de la Entrex Services. 

Daca intri in amanunte, apar surprizele

Daca se da click pe fiecare oferta in parte, incep sa apara si surprizele. 

Primul loc in top are o oferta unde pretul gazului este fix doar pentru primele 3 luni, 66 lei/Mwh, apoi urcand la 75 lei/MWh, ceea ce face sa avem dupa acest interval costuri totale (plus componentele de distributie si transport) de 119 lei/Mwh (fara TVA) si nu de 109 lei/MWh. 

De verificat daca ofertele includ sau nu un abonament zilnic, un detaliu ce poate creste in final factura. De exemplu, oferta Electrica mentionata mai sus include un abonament de 0,22 lei pe zi. 

In concluzie, atentie mare la toate necunoscutele din ecuatia schimbarii furnizorului de gaze naturale. Migratia de la un furnizor dominant la o tanara speranta in domeniu ar aduce o scadere a valorii facturii de la cateva procente pana la peste 15% pentru consumatorul casnic, un pas cu impact financiar mai mic in zona dominata de Engie, unde diferenta dintre cele mai bune oferte din piata si cea a operatorului nu este foarte spectaculoasa. Lucrurile se schimba insa in zona dominata de E.ON unde exista mult mai mult spatiu de manevra pentru consumatorii in cautare de un pret mai bun, avand in vedere ca intre 112-119 lei/Mwh si 135 lei/Mwh diferenta este destul de importanta. 

Acuze de intelegeri neconcurentiale si o posibila solutie

Faptul ca cei doi mari furnizori din tara nu se grabesc sa ieftineasca ofertele in ciuda faptului ca pretul gazului a scazut mult in ultima perioada a dus la aparitia unor declaratii foarte dure din partea ministrului economiei la adresa celor doi operatori dominanti, Engie si E.ON. 

"Vom interveni prin Ordonanta de Urgenta în Guvern, pe Legea concurentei, si ne vom asigura ca reducerea de pret la producator sa se regaseasca si la cumparatorul final. Ma astept sa fie reduceri de 10-15% in piata si sunt furnizori care ofera aceasta reducere. Unii, mai mici, chiar si de 20%, pentru ca nu-si doresc sa piarda clientii. Ori, între cei mari mi se pare deja ca este o intelegere anticoncurentiala, ei avand 90% din piata si nu fac nicio miscare pentru a reduce pretul clientilor finali", spunea Virgil Popescu pe 17 iunie. 

Ramane de vazut daca se poate intreprinde o actiune si in zona Consiliului Concurentei, si mai ales cat de repede s-ar putea finaliza, avand in vedere ca o investigatie a respectivei institutii dureaza de obicei cativa ani buni. O solutie mai rapida la dispozitia statului pentru a forta marii producatori sa scada preturile ar fi sa determine societatea Electrica, unde statul are pachetul de control de 49%, sa faca oferte irezistibile pentru consumatori prin subsidiarele sale. Cu spectrul migrarii unei parti importante din clienti spre un alt posibil concurent mare, e posibil ca Engie si E.ON sa devina mai cooperante. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Energie electrica

Alte Articole

Dupa Politie si ANAF, phishingul se poate concentra pe utilitati

Dupa Politie si ANAF, phishingul se poate concentra pe utilitati

Incercarile de jumulire a celor naivi sau neexperimentati pleaca de la solicitati cu iz de credibilitate, bazate pe experienta cotidiana.

22 Oct 2021 | Energie electrica
Tarife plafonate la gaze si electricitate

Tarife plafonate la gaze si electricitate

Pretul platit de populatie pentru energia electrica si gazele naturale consumate nu va putea depasi 68 de lei/MWh timp de trei ani. Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele pentru consumatorii casnici prin Ordonanta 114/2018. Pretul la gaze si electricitate va fi plafonat si pentru firme, insa dupa o formula mai complicata.

09 Ian 2019 | Energie electrica
Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent electric nu mai trebuie privita ca un act unilateral al furnizorului de electricitate. Acum avem posibilitatea sa reactionam daca avem senzatia ca platim prea mult pentru acest serviciu, prin schimbarea companiei cu care lucram. Demersul este gratuit pentru consumator. Ce presupune aceasta schimbare?

07 Noi 2018 | Energie electrica

Val de cresteri la energia electrica pe piata spot

Pretul energiei electrice, care influenteaza preturile la producator, creste continuu. Pe bursa de profil OPCOM pretul de livrare s-a dublat zilele acestea fata de inceputul lunii august.

23 Aug 2018 | Energie electrica

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul