Scumpiri masive pe facturile de energie electrica ale romanilor

Tariful componentei de piata concurentiala (CPC) la energia electrica a inregistrat o crestere de pana la 25% in ultimul trimestru al anului 2017, comparativ cu tariful din primele sase luni. Aceasta inseamna o crestere care ajunge pana la 9 bani pe kWh, in cazul Enel Energie Muntenia.

In prezent, energia electrica furnizata la tarife CPC reprezint? 90% din consumul clien?ilor casnici si este achizitionata de furnizorii de ultima instanta (FUI) exclusiv din piata concurentiala, unde pretul energiei electrice a inregistrat cresteri semnificative in anul 2017. Restul de 10% reprezinta componenta de tarif inca reglementat, inainte de liberalizarea totala care se va produce la inceputul anului 2018.

“Avand in vedere ca tarifele CPC propuse de FUI (nr - furnizorii de ultima instanta) pentru trimestrul IV 2017 nu au respectat prevederile Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor finali, aprobata cu Ordinul ANRE nr. 92/2015, depasind limitele prevazute de aceasta, Comitetul de reglementare al ANRE le-a avizat cu modificari”, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, numai fata de trimestrul III, in trimestrul IV la nivel national a fost inregistrata o crestere medie a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh. Oricum mult, dar mai putin fata de cresterea medie cu 0,1 lei/kWh care ar fi rezultat conform propunerilor FUI.

Crestere mai mare decat cea preconizata


Fata de tariful CPC din primele sase luni, cea mai mare crestere a fost inregistrata in cazul Enel Energie Muntenia (zona Bucuresti-Ilfov) - 25,14%.

In cazul Enel Energie, zona Dobrogea, tariful CPC a crescut cu 20,22%, pana la un nivel de 0,4816 lei/kWh.

Majorari de peste 19% se intalnesc si in cazul Electrica Furnizare, pentru zonele Muntenia Nord si Transilvania Nord, tarifele CPC ajungand la 0,4829 lei/kWh, respectiv la 0,4828 lei/ kWh.

La polul opus se regaseste Electrica Furnizare, zona Transilvania Sud, cu cea mai mica crestere a componentei CPC (3,69%), pana la 0,4492 lei/ kWh.

Sursa: Date ANRE, Calcule Conso.ro

Tarifele de mai sus nu contin taxa pentru cogenerare de inalta eficienta precum si contravaloare certificate verzi si TVA, iar majorarile se vor reflecta in facturile consumatorilor casnici aferente lunii octombrie 2017, incepand cu luna noiembrie a acestui an.

Oficialii au dat asigurari ca populatia nu va fi afectata


Cresterea masiva de preturi are la baza majorarea exploziva a pretului energiei active, in conditiile in care guvernul a oferit la inceputul anului asigurari potrivit carora majorarea pretului energiei nu va ajunge sa fie suportata de populatie.

In acest sens, Enel Energie Muntenia (care deserveste si consumatorii din Bucuresti) afiseaza o crestere de aproximativ 70% la nivelul pretului energiei active incepand cu 1 octombrie fata de primele 6 luni ale anului in curs, de la 0,17088 lei/kWh la 0.28962 lei/kWh. Pe locurile urmatoare in topul cresterilor se situeaza electrica Furnizare cu 48% pentru zona Transilvania Nord, respectiv cu 42,8% pentru zona Muntenia Nord.

In lipsa ajustarilor semnificative ale tarifelor de distributie, respectiv de transport, uriasa majorare a pretului energiei active s-ar fi regasit intr-o masura si mai mare la populatie. Insa reducerea tarifelor de distributie si de transport poate avea consecinte nefaste pe viitor, intrucat va fi insotita, cel mai probabil, de reducerea investitiilor ce vizeaza modernizarea retelei.

Sursa: Date ANRE, Calcule Conso.ro


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Energie electrica


Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv
Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Consumatorii pot alege furnizorul de gaze naturale, dar nu toate ofertele lansate pana acum sunt suficient de atractive pentru a ne starni o dorinta irezistibila de a migra de la actualul furnizor.

22 Iunie 2020 | Utilitati

Tarife plafonate la gaze si electricitate
Tarife plafonate la gaze si electricitate

Pretul platit de populatie pentru energia electrica si gazele naturale consumate nu va putea depasi 68 de lei/MWh timp de trei ani. Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele pentru consumatorii casnici prin Ordonanta 114/2018. Pretul la gaze si electricitate va fi plafonat si pentru firme, insa dupa o formula mai complicata.

9 Ianuarie 2019 | Utilitati

Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?
Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent electric nu mai trebuie privita ca un act unilateral al furnizorului de electricitate. Acum avem posibilitatea sa reactionam daca avem senzatia ca platim prea mult pentru acest serviciu, prin schimbarea companiei cu care lucram. Demersul este gratuit pentru consumator. Ce presupune aceasta schimbare?

7 Noiembrie 2018 | Utilitati

Val de cresteri la energia electrica pe piata spot

Pretul energiei electrice, care influenteaza preturile la producator, creste continuu. Pe bursa de profil OPCOM pretul de livrare s-a dublat zilele acestea fata de inceputul lunii august.

23 August 2018 | Utilitati

Mai multe articole

GHIDURI


Schimbare furnizor energie electrica

Ghid complet despre ce presupune schimbarea furnizorul de energie electrica, la ce trebuie sa fim atenti atunci cand schimbam furnizorul, care sunt etapele procesului si ce se intampla daca furnizorul de energie electrica da faliment in Ghidul de utilitati.

Inapoi sus