Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Detalii

Cum pot consumatorii sa vanda energie electrica in retea?

Autor: Conso |

Publicat in: Energie electrica

 

Persoanele fizice care produc energie regenerabila in surplus fata de consumul propriu pot sa o vanda in reteaua de distributie, iar valoarea energiei livrate se va compensa cu factura lor la distribuitorul de energie. Sunt vizati cei care au o mica turbina eoliana in curte sau un panou fotovoltaic pe acoperisul casei.

Proiectul de ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energiei (ANRE) elaborat in acest sens ar putea intra in vigoare in aceasta primavara, sustin reprezentantii institutiei.

Mai exact, consumatorii care vor sa produca energie regenerabila in capacitati mai mici de 100 de kW vor putea livra energia in retea, iar distribuitorii din zona respectiva vor fi obligati sa o achizitioneze la pretul la care cumpara energie pentru consumul lor propriu tehnologic.

Cu cat se plateste energia livrata?

Potrivit unor surse din piata de energie, acum acest pret este de circa 200 de lei/MWh. Asadar, micii producatori ar putea primi in jur de 20 de bani/kWh de energie electrica livrata in retea,

Ordinul mai mentioneaza faptul ca persoanele fizice care vand aceasta energie nu trebuie sa plateasca ceva pentru dezechilibrul produs sistemului, si stabileste o limita a energiei produse din aceste surse care poate fi preluata in retea. Aceasta limita este de 100MW pentru fiecare din cei patru distribuitori.

Potrivit ANRE, valoarea dezechilibrelor generate de persoanele fizice prevazute in proiectul normativ „constituie cost sau venit suplimentar al operatorului de distributie concesionar care si-a asumat responsabilitatea echilibrarii pentru persoanele fizice respective si este recunoscuta de catre ANRE la calculul tarifelor de distributie a energiei electrice”.

Cine va dori sa vanda energia pe care o produce la acest pret trebuie sa incheie un contract in acest sens cu firmele de distributie si trebuie sa aiba montat obligatoriu un contor inteligent ca sa o masoare, sau contor care sa asigure cel putin citirea la distanta.

Cine poate beneficia se aceasta posibilitate?

“Prezentul ordin se aplica persoanelor fizice, altele decat persoanele fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, in conformitate cu prevederile OUG nr. 44/2008 (...) care detin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu putere electrica instalata sub 100 kW, numai dupa modificarea de catre Ministerul Finantelor Publice a legislatiei in vigoare in domeniul fiscal”, se arata in proiectul de ordin.

In prezent, doar persoanele fizice autorizate (PFA) sau intreprinderile individuale pot vinde energie, iar reglementarea respectiva trebuie schimbata astfel incat toti cetatenii sa poata vinde energie electrica, precizeaza ANRE.

Autoritatea ca va organiza si o dezbatere publica pentru informarea persoanelor interesate de acest proiect in data de 8 februarie 2018 la sediul sau.

La dezbaterea publica sunt invitati sa participe, in limita locurilor disponibile in sala, reprezentanti ai operatorilor economici, autoritatilor publice interesate, asociatiilor profesionale, organizatiilor societatii civile si alte persoane interesate.

Alte articole din Energie electrica

Energie electrica

Consumatorii de energie care au platit facturi "umflate" vor fi compensati

Consumatorii de energie electrica vor beneficia de tarife reduse in perioada urmatoare, ca urmare a unor investigatii derulate de Consiliul Concurentei. Institutia a constatat ca mai multe companii, timp de cativa ani, au trucat o serie de licitatii, fapt care a dus la “umflarea” preturilor pentru consumatorii finali. Citeste mai mult

Cum ne alegem furnizorul de energie pentru a reduce factura?

Schimbari importante pentru consumatorii de energie electrica de la 1 ianuarie 2018. Mai este mai putin de o luna pana cand piata va fi complet liberalizata, iar consumatorii trebuie sa stie ca au posibilitatea sa isi schimbe furnizorul, sau macar contractul cu actualul, pentru a beneficia de tarife mai mici chiar si cu un sfert. Citeste mai mult

Opinii recente

de Adelina Macoviciuc

"Intre OTP si camatari nu e nicio diferenta, nici de atitudine, nici de transparenta, nici de dobanzi si incep sa cred ca nici ..."

Facebook