Cum pot consumatorii sa vanda energie electrica in retea?

Persoanele fizice care produc energie regenerabila in surplus fata de consumul propriu pot sa o vanda in reteaua de distributie, iar valoarea energiei livrate se va compensa cu factura lor la distribuitorul de energie. Sunt vizati cei care au o mica turbina eoliana in curte sau un panou fotovoltaic pe acoperisul casei.

Proiectul de ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energiei (ANRE) elaborat in acest sens ar putea intra in vigoare in aceasta primavara, sustin reprezentantii institutiei.

Mai exact, consumatorii care vor sa produca energie regenerabila in capacitati mai mici de 100 de kW vor putea livra energia in retea, iar distribuitorii din zona respectiva vor fi obligati sa o achizitioneze la pretul la care cumpara energie pentru consumul lor propriu tehnologic.

Cu cat se plateste energia livrata?

Potrivit unor surse din piata de energie, acum acest pret este de circa 200 de lei/MWh. Asadar, micii producatori ar putea primi in jur de 20 de bani/kWh de energie electrica livrata in retea,

Ordinul mai mentioneaza faptul ca persoanele fizice care vand aceasta energie nu trebuie sa plateasca ceva pentru dezechilibrul produs sistemului, si stabileste o limita a energiei produse din aceste surse care poate fi preluata in retea. Aceasta limita este de 100MW pentru fiecare din cei patru distribuitori.

Potrivit ANRE, valoarea dezechilibrelor generate de persoanele fizice prevazute in proiectul normativ „constituie cost sau venit suplimentar al operatorului de distributie concesionar care si-a asumat responsabilitatea echilibrarii pentru persoanele fizice respective si este recunoscuta de catre ANRE la calculul tarifelor de distributie a energiei electrice”.

Cine va dori sa vanda energia pe care o produce la acest pret trebuie sa incheie un contract in acest sens cu firmele de distributie si trebuie sa aiba montat obligatoriu un contor inteligent ca sa o masoare, sau contor care sa asigure cel putin citirea la distanta.

Cine poate beneficia se aceasta posibilitate?

“Prezentul ordin se aplica persoanelor fizice, altele decat persoanele fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, in conformitate cu prevederile OUG nr. 44/2008 (...) care detin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu putere electrica instalata sub 100 kW, numai dupa modificarea de catre Ministerul Finantelor Publice a legislatiei in vigoare in domeniul fiscal”, se arata in proiectul de ordin.

In prezent, doar persoanele fizice autorizate (PFA) sau intreprinderile individuale pot vinde energie, iar reglementarea respectiva trebuie schimbata astfel incat toti cetatenii sa poata vinde energie electrica, precizeaza ANRE.

Autoritatea ca va organiza si o dezbatere publica pentru informarea persoanelor interesate de acest proiect in data de 8 februarie 2018 la sediul sau.

La dezbaterea publica sunt invitati sa participe, in limita locurilor disponibile in sala, reprezentanti ai operatorilor economici, autoritatilor publice interesate, asociatiilor profesionale, organizatiilor societatii civile si alte persoane interesate.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Energie electrica


Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv
Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Consumatorii pot alege furnizorul de gaze naturale, dar nu toate ofertele lansate pana acum sunt suficient de atractive pentru a ne starni o dorinta irezistibila de a migra de la actualul furnizor.

22 Iunie 2020 | Utilitati

Tarife plafonate la gaze si electricitate
Tarife plafonate la gaze si electricitate

Pretul platit de populatie pentru energia electrica si gazele naturale consumate nu va putea depasi 68 de lei/MWh timp de trei ani. Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele pentru consumatorii casnici prin Ordonanta 114/2018. Pretul la gaze si electricitate va fi plafonat si pentru firme, insa dupa o formula mai complicata.

9 Ianuarie 2019 | Utilitati

Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?
Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent electric nu mai trebuie privita ca un act unilateral al furnizorului de electricitate. Acum avem posibilitatea sa reactionam daca avem senzatia ca platim prea mult pentru acest serviciu, prin schimbarea companiei cu care lucram. Demersul este gratuit pentru consumator. Ce presupune aceasta schimbare?

7 Noiembrie 2018 | Utilitati

Val de cresteri la energia electrica pe piata spot

Pretul energiei electrice, care influenteaza preturile la producator, creste continuu. Pe bursa de profil OPCOM pretul de livrare s-a dublat zilele acestea fata de inceputul lunii august.

23 August 2018 | Utilitati

Mai multe articole

GHIDURI


Schimbare furnizor energie electrica

Ghid complet despre ce presupune schimbarea furnizorul de energie electrica, la ce trebuie sa fim atenti atunci cand schimbam furnizorul, care sunt etapele procesului si ce se intampla daca furnizorul de energie electrica da faliment in Ghidul de utilitati.

Inapoi sus