Cum ne alegem furnizorul de energie pentru a reduce factura?

Schimbari importante pentru consumatorii de energie electrica de la 1 ianuarie 2018. Mai este mai putin de o luna pana cand piata va fi complet liberalizata, iar consumatorii trebuie sa stie ca au posibilitatea sa isi schimbe furnizorul, sau macar contractul cu actualul, pentru a beneficia de tarife mai mici chiar si cu un sfert.

Posibilitatea schimbarii furnizorului exista si in prezent, iar optiunile sunt prezentate pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, ca si tarifele percepute.

Asadar, toti cei opt milioane de consumatori de energie electrica din Romania pot schimba, si acum, si dupa 1 ianuarie, furnizorul de energie si/sau contractual de furnizare pe care il au acum cu unul dintre cei patru mari furnizori de ultima instanta: Enel, Electrica, E.On si CEZ.

Ce risca cei care nu isi schimba contractul?


Cei care nu isi schimba contractele vor primi energie electrica in sistem de ultima instanta, la preturi care nu vor mai fi reglementate de stat, ci doar avizate. Iar factura va fi mai mare, in anumite cazuri, fata de varianta in care ar alege alt furnizor.

In prezent, sunt zeci de furnizori pe piata concurentiala la care se poate transfera orice client casnic, insa multi clienti nu stiu ce beneficii le-ar aduce schimbarea contractului si se tem de riscuri.

In aceste conditii, consumatorii trebuie sa stie ca, dincolo de o factura mai mica, furnizarea in regim de piata libera ii ofera garantia ca, in perioada contractuala (de regula un an, maximum doi), pretul sau la energie ramane fix, spre deosebire de situatia in care ramane in regim de serviciu universal, in care preturile avizate de ANRE se pot modifica de mai multe ori in decursul unui an.

Mai mult, in cazul in care furnizorul ales da faliment, locul de consum este preluat automat de furnizorul de ultima instanta al zonei (unul dintre cei patru mari), in regim de serviciu universal, iar clientul nu va ramane niciun moment fara energie electrica.

De asemenea, consumatorii trebuie sa mai stie ca pot ramane la furnizorul de ultima instanta, insa sa opteze pentru o oferta pentru piata libera (toate cele patru mari companii au astfel de oferte).

Cum variaza preturile in tara?


Dar sa vedem, concret, cu cat poate sa scada factura la energie electrica daca schimbam furnizorul. Calculele sunt realizate cu ajutorul comparatorului Conso.ro pentru energie electrica.

Spre exemplu, in Bucuresti, in functie de furnizor, factura la curent pentru un consum mediu lunar de 100 de kWh variaza intre 50,43 lei la RCS & RDS (oferta pentru pensionari – clienti servicii telecom) si 63,5 lei la Axpo Energy Romania SRL. In schimb, in prezent, factura pentru furnizorul de ultima instanta (Enel Energie Muntenia in acest caz) este de 62,5 de lei pe luna. Asadar, cel mai mic tarif este cu 24% sub cel al furnizorului de ultima instanta.

In Constanta, pentru aceeasi factura, un consumator plateste intre 54,16 lei la RCS & RDS (oferta pentru pensionari – clienti servicii telecom) si 67,26 lei la Axpo Energy Romania SRL. La furnizorul de ultima instanta, Enel Energie – Zona Dobrogea, costul este de 65,3 lei, de asemenea cu peste 20% mai mare fata de cel mai mic tarif.

Un client din Iasi plateste lunar, pentru o factura similara, intre 55,14 lei, tot la RCS&RDS pentru acelasi tip de abonament, si 68,23 lei tot la Axpo Energy Romania SRL. La E.ON Energie Romania, furnizorul de ultima instanta, tariful este de 69,4 lei.

In Cluj, pentru o factura similara costa intre 52,36 lei si 65,45 lei, extremele apartinand acelorasi furnizori. La Electrica Furnizare – Sucursala Transilvania Nord, costul facturii este de 65,43 lei.

In judetul Dolj, preturile sunt similare, intre 54,52 lei si 67,61 lei pentru o factura de 100 de kwh lunar, fata de 67,2 lei la furnizorul de ultima instanta (Cez Vanzare). Totodata, in Timis, costul variaza de la 52 de lei la 65,10 lei pe luna, comparativ cu 62,67 lei la Enel Energie – Zona Banat, furnizorul de ultima instanta pentru aceasta zona.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Energie electrica


Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv
Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Consumatorii pot alege furnizorul de gaze naturale, dar nu toate ofertele lansate pana acum sunt suficient de atractive pentru a ne starni o dorinta irezistibila de a migra de la actualul furnizor.

22 Iunie 2020 | Utilitati

Tarife plafonate la gaze si electricitate
Tarife plafonate la gaze si electricitate

Pretul platit de populatie pentru energia electrica si gazele naturale consumate nu va putea depasi 68 de lei/MWh timp de trei ani. Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele pentru consumatorii casnici prin Ordonanta 114/2018. Pretul la gaze si electricitate va fi plafonat si pentru firme, insa dupa o formula mai complicata.

9 Ianuarie 2019 | Utilitati

Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?
Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent electric nu mai trebuie privita ca un act unilateral al furnizorului de electricitate. Acum avem posibilitatea sa reactionam daca avem senzatia ca platim prea mult pentru acest serviciu, prin schimbarea companiei cu care lucram. Demersul este gratuit pentru consumator. Ce presupune aceasta schimbare?

7 Noiembrie 2018 | Utilitati

Val de cresteri la energia electrica pe piata spot

Pretul energiei electrice, care influenteaza preturile la producator, creste continuu. Pe bursa de profil OPCOM pretul de livrare s-a dublat zilele acestea fata de inceputul lunii august.

23 August 2018 | Utilitati

Mai multe articole

Inapoi sus