Consumatorii de energie care au platit facturi "umflate" vor fi compensati

Consumatorii de energie electrica vor beneficia de tarife reduse in perioada urmatoare, ca urmare a unor investigatii derulate de Consiliul Concurentei. Institutia a constatat ca mai multe companii, timp de cativa ani, au trucat o serie de licitatii, fapt care a dus la “umflarea” preturilor pentru consumatorii finali.
 

La inceputul acestui an, Consiliul Concurentei a anuntat ca a sanctionat cu 73 de milioane de lei sase companii din domeniu, printre care si Electrica, pentru incheierea a doua intelegeri anticoncurentiale pe piata comercializarii contoarelor si echipamentelor conexe pentru masurarea energiei electrice.


"Companiile au stabilit modul in care urmau sa participe la licitatii, astfel incat sa nu se suprapuna si fiecare dintre participanti sa castige contracte de furnizare de echipamente cu eforturi minime. Efectele intelegerilor anticoncurentiale au condus la cresterea artificiala a preturilor de achizitie pentru respectivele echipamente, costurile suplimentare fiind translatate catre consumatorii finali care plateau facturi mai mari pentru energia electrica. Vom colabora cu Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru recuperarea prejudiciului”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Acesta sustine ca actiunile formelor sanctionate au trucat licitatiile la mai multi distribuitori de electricitate si, implicit, au  “umflat“ preturile la consumatorii finali.
”Tarifele acestea “umflate” s-au dus spre clienti. De aceea am sanctionat compania, care raspunde pentru actiunea angajatilor ei”, a explicat presedintele Concurentei.
 
Cum se stabilesc prejudiciile?

Chiritoiu spune ca nu exista o estimare privind prejudiciul creat, pentru ca e vorba de licitatii ce au avut loc de-a lungul mai multor ani, de la infiintarea companiilor. De asemenea, nu exista o estimare in ceea ce priveste procentul de crestere a facturilor.

”Practic, de cand s-au privatizat distributiile, deci vorbim de ani buni in care preturile au fost exagerate. Aici, rolul cheie il va avea ANRE, pentru ca aceasta este menirea lor. Ei pot calcula pretul corect, nu putem noi sa o facem, dar ii putem sprijini cu datele pe care noi le-am obtinut in cursul investigatiilor”, a mai spus Chiritoiu.

Cu toate acestea, prejudiciile se pot recupera scazand tariful de distributie in viitor. “E greu sa dai compensatii pentru trecut, dar cred ca, asa cum ANRE poate spune companiei: ai voie sa cresti tariful cu X lei anul viitor, poate sa ii spuna: nu mai cresti cu X lei, cresti cu X pe 2, pentru ca e de recuperat un prejudiciu din trecut”, subliniaza Chiritoiu.

La randul sau, Niculae Havrilet, consilier al ministrului Energiei si fost presedinte al ANRE, a confirmat ca, in urma investigatiei Consiliului Concurentei pe aceasta piata, consumatorii ar trebui sa simta o scadere a tarifelor de distributie.

"Prin aceasta interventie a Consiliului Concurentei, societatea in cauza trebuie sa refaca tarifele si acest lucru se realizeaza prin scaderea nivelului tarifelor practicate de societate", a spus Havrilet.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Energie electrica


Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv
Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Consumatorii pot alege furnizorul de gaze naturale, dar nu toate ofertele lansate pana acum sunt suficient de atractive pentru a ne starni o dorinta irezistibila de a migra de la actualul furnizor.

22 Iunie 2020 | Utilitati

Tarife plafonate la gaze si electricitate
Tarife plafonate la gaze si electricitate

Pretul platit de populatie pentru energia electrica si gazele naturale consumate nu va putea depasi 68 de lei/MWh timp de trei ani. Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele pentru consumatorii casnici prin Ordonanta 114/2018. Pretul la gaze si electricitate va fi plafonat si pentru firme, insa dupa o formula mai complicata.

9 Ianuarie 2019 | Utilitati

Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?
Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent electric nu mai trebuie privita ca un act unilateral al furnizorului de electricitate. Acum avem posibilitatea sa reactionam daca avem senzatia ca platim prea mult pentru acest serviciu, prin schimbarea companiei cu care lucram. Demersul este gratuit pentru consumator. Ce presupune aceasta schimbare?

7 Noiembrie 2018 | Utilitati

Val de cresteri la energia electrica pe piata spot

Pretul energiei electrice, care influenteaza preturile la producator, creste continuu. Pe bursa de profil OPCOM pretul de livrare s-a dublat zilele acestea fata de inceputul lunii august.

23 August 2018 | Utilitati

Mai multe articole

GHIDURI


Schimbare furnizor energie electrica

Ghid complet despre ce presupune schimbarea furnizorul de energie electrica, la ce trebuie sa fim atenti atunci cand schimbam furnizorul, care sunt etapele procesului si ce se intampla daca furnizorul de energie electrica da faliment in Ghidul de utilitati.

Inapoi sus