Cine poate stopa cresterea preturilor la energia electrica?

Preturile la energie electrica au crescut semnificativ in luna octombrie, dupa intrarea in vigoare a majorarii tarifelor cu 5% si continua sa urce in ritm alarmant, depasind recordul inregistrat in ianuarie. Care este explicatia acestor cresteri si, mai ales, ce se poate face pentru temperarea acestora?
 
Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica, in octombrie, preturile la energie au crescut, in medie, cu 7%. Dincolo de efectul in lant al acestor tarife in crestere, factura este, asadar, din ce in ce mai impovaratoare pentru consumatori.
 
Iar lucrurile nu se opresc aici. In primele noua zile din luna noiembrie, pretul energiei pe piata spot, Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) a OPCOM, a ajuns la 700 de lei pe MWh, fata de 400 de lei, pret atins in cursul lunii iulie, pe fondul unui varf de consum. Presedintele Comisiei parlamentare de ancheta privind activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Iulian Iancu, considera ca pretul din noiembrie a atins o valoare ametitoare.
 
Iulian Iancu: ANRE trebuie sa intervina pentru plafonarea tarifelor
 
"La energia electrica, situatia este dramatica. Nu suntem in varf de consum la inceput de noiembrie si cu toate acestea preturile sunt cu 80% mai mari, iar cifrele de 700 de lei sunt ametitoare", a explicat Iancu.
 
Recordul precedent de pret pe PZU a fost de 680 de lei pe MWh, atins iarna trecuta, de asemenea pe un varf de consum.
 
In aceste conditii, Iulian Iancu sustine ca este necesara o interventie imediata in piata, prin modificarea legislatiei secundare care permite escaladarea pretului de catre unii producatori care aleg intentionat anumite platforme de piata care le permit maximizarea profitului.
 
“Nu este in regula ca un producator, chiar daca este liber in oferta, sa aiba oricat profitul pe piete care sunt captive. Nu oricine poate ajunge pe piata de echilibrare. Reglementatorul, care stie acest lucru, trebuie sa intervina si sa plafoneze aceste cresteri, printr-o interventie directa, printr-un ordin, si automat se limiteaza aceasta crestere aberanta", a punctat Iancu.
 
In opinia sa, consumatorii industriali sunt in pericol sa fie scosi din piata, iar consumatorii casnici se afla in fata unor abuzuri ale marilor operatori: "Se impune, dupa parerea mea, o actiune imediata. Eu voi face propuneri in acest sens in scris, catre ANRE si catre Guvern, pentru a interveni prin legislatia secundata si prin hotarare de Guvern sa stopam aceasta escaladare permisa astazi. Atunci cand vezi dezechilibre atat de mari trebuie sa intervii", a mai spus parlamentarul citat.
 
Care este explicatia ANRE?
 
La randul sau, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, sustine ca problemele aparute in acest an pe piata de energie din Romania au fost create atat de lipsa capacitatilor de productie, cat si de lipsa de energie.
 
El a precizat ca autoritatea lucreaza la dezvoltarea legislatiei secundare, pentru a asigura o  “plasa de siguranta” pentru categoriile de consumatori care au dreptul la serviciul universal (serviciul de furnizare a energiei electrice garantat clientilor casnici si clientilor noncasnici cu un numar de salariati mai mic de 50 si o cifra de afaceri anuala sau o valoare totala a activelor din bilantul contabil conform raportarilor fiscale anuale care nu depaseste 10 milioane de euro, la un nivel de calitate si la preturi rezonabile, transparente, usor comparabile si nediscriminatorii).
 
Vicepresedintele Autoritatii a sustinut, totodata, ca introducerea in piata a unor teste de stres reprezinta un instrument necesar si important de evaluare a performantei furnizorilor de energie.

"Liberalizarea pietei de energie ramane o tema de maxima securitate si ea trebuie sa asigure dezvoltarea unei competitii reale si corecte si, totodata, sa vina la pachet cu parghii adecvate pentru asigurarea continuitatii in alimentarea cu energie si de servicii mai bune pentru consumatorii care suporta in cele din urma costurile facturii”, a mai spus oficialul ANRE.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Energie electrica


Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv
Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Consumatorii pot alege furnizorul de gaze naturale, dar nu toate ofertele lansate pana acum sunt suficient de atractive pentru a ne starni o dorinta irezistibila de a migra de la actualul furnizor.

22 Iunie 2020 | Utilitati

Tarife plafonate la gaze si electricitate
Tarife plafonate la gaze si electricitate

Pretul platit de populatie pentru energia electrica si gazele naturale consumate nu va putea depasi 68 de lei/MWh timp de trei ani. Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele pentru consumatorii casnici prin Ordonanta 114/2018. Pretul la gaze si electricitate va fi plafonat si pentru firme, insa dupa o formula mai complicata.

9 Ianuarie 2019 | Utilitati

Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?
Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent electric nu mai trebuie privita ca un act unilateral al furnizorului de electricitate. Acum avem posibilitatea sa reactionam daca avem senzatia ca platim prea mult pentru acest serviciu, prin schimbarea companiei cu care lucram. Demersul este gratuit pentru consumator. Ce presupune aceasta schimbare?

7 Noiembrie 2018 | Utilitati

Val de cresteri la energia electrica pe piata spot

Pretul energiei electrice, care influenteaza preturile la producator, creste continuu. Pe bursa de profil OPCOM pretul de livrare s-a dublat zilele acestea fata de inceputul lunii august.

23 August 2018 | Utilitati

Mai multe articole

GHIDURI


Schimbare furnizor energie electrica

Ghid complet despre ce presupune schimbarea furnizorul de energie electrica, la ce trebuie sa fim atenti atunci cand schimbam furnizorul, care sunt etapele procesului si ce se intampla daca furnizorul de energie electrica da faliment in Ghidul de utilitati.

Inapoi sus