Cat de mult pot economisi prin schimbarea furnizorului de energie?

Conso.ro pune la dispozitia populatiei primul comparator de energie electrica. Consumatorii casnici pot vedea ca exista diferente destul de mari intre furnizori, care pot chiar depasi 10 lei la valoarea totala lunara a facturii.

De mentionat, odata cu liberalizarea preturilor la energia electrica, si consumatorul casnic poate opta pentru schimbarea furnizorului de energie electrica, pentru a reduce valoarea totala a facturii platite. Diferentele de cost intre cea mai ieftina si cea mai scumpa oferta din piata pot depasi chiar si 20% din valoarea facturii lunare.

Micii consumatori de energie electrica incep sa aiba un cuvant de spus in privinta furnizorului de energie electrica. Piata nu mai este formata doar din cateva companii mari, traditionale, ci numarul furnizorilor care activeaza in acest domeniu a crescut simtitor. In prezent, exista o diversitate de oferte intre care se poate opta pentru a se realiza economii relativ insemnate la factura lunara de energie electrica.

De aceea, este indicat sa se compare ofertele existente, inainte de a se lua o decizie de schimbare a furnizorului. Procesul de migrare este unul gratuit, insa nu neaparat unul simplu, intrucat exista inca o intreaga birocratie pentru a realiza transferul la un alt furnizor.

Valoarea totala a facturii – criteriul de departajare a furnizorilor!

Principalul criteriu care trebuie luat in calcul atunci cand se doreste schimbarea furnizorului de energie electrica este valoarea totala a facturii, intrucat numai aceasta cuprinde toate costurile si tarifele evidentiate in cadrul facturii.

Unul dintre cele mai importante elemente de cost il reprezinta pretul energiei active. Insa exista cazuri in care unii furnizori ofera un pret mai mic al energiei active, in paralel cu perceperea unei taxe zilnice de rezervare.

Mai exact, un furnizor care practica un pret de energie activa de 0,159 lei/kWh, insa impune o taxa zilnica de rezervare de 0,33 lei, ajunge sa fie mai scump decat unul care percepe doar un singur cost reprezentat de pretul energiei active, in valoare de 0,201 lei/kWh.

Pe langa aceste costuri insa, factura mai cuprinde cateva taxe obligatorii, reglementate de stat: tarife de transport si distributie, accize, subventii pentru energia regenerabila (certificate verzi), taxa pentru cogenerarea de inalta eficienta. Acestea au niveluri relativ similare sau chiar identice in multe cazuri, la toti furnizorii din piata. Insa nivelul lor nu este deloc de neglijat, depasind in prezent cu mult costul energiei active si reprezentand, in fapt, cea mai mare parte din valoarea facturii platite de consumatori.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Energie electrica


Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv
Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Consumatorii pot alege furnizorul de gaze naturale, dar nu toate ofertele lansate pana acum sunt suficient de atractive pentru a ne starni o dorinta irezistibila de a migra de la actualul furnizor.

22 Iunie 2020 | Utilitati

Tarife plafonate la gaze si electricitate
Tarife plafonate la gaze si electricitate

Pretul platit de populatie pentru energia electrica si gazele naturale consumate nu va putea depasi 68 de lei/MWh timp de trei ani. Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele pentru consumatorii casnici prin Ordonanta 114/2018. Pretul la gaze si electricitate va fi plafonat si pentru firme, insa dupa o formula mai complicata.

9 Ianuarie 2019 | Utilitati

Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?
Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent electric nu mai trebuie privita ca un act unilateral al furnizorului de electricitate. Acum avem posibilitatea sa reactionam daca avem senzatia ca platim prea mult pentru acest serviciu, prin schimbarea companiei cu care lucram. Demersul este gratuit pentru consumator. Ce presupune aceasta schimbare?

7 Noiembrie 2018 | Utilitati

Val de cresteri la energia electrica pe piata spot

Pretul energiei electrice, care influenteaza preturile la producator, creste continuu. Pe bursa de profil OPCOM pretul de livrare s-a dublat zilele acestea fata de inceputul lunii august.

23 August 2018 | Utilitati

Mai multe articole

GHIDURI


Schimbare furnizor energie electrica

Ghid complet despre ce presupune schimbarea furnizorul de energie electrica, la ce trebuie sa fim atenti atunci cand schimbam furnizorul, care sunt etapele procesului si ce se intampla daca furnizorul de energie electrica da faliment in Ghidul de utilitati.

Inapoi sus