top banner

ANRE: Tarifele de energie electrica au crescut de la 1 iulie in medie cu 3 lei pe luna

05 Iulie 2017 | Autor: Conso

De la 1 iulie 2017, tarifele de energie electrica au crescut in medie cu 8%. Aceasta majorare este echivalenta cu o crestere medie a tarifelor cu 3 lei pe luna, respectiv 36 lei pe an, potrivit presedintelui ANRE, Niculae Havrilet.
Majorarile difera de la o zona de distributie la alta, in functie de indicatorul de piata concurentiala.
“Avem 8 zone de distributie si respectiv de furnizare de ultima instanta in cadrul serviciului universal. Cresterea de 8% reprezinta un nivel mediu. Sunt zone in care avem o crestere de 15%, sunt zone cu o majorare de 5% si avem o zona in care avem chiar o scadere pe zona de furnizare electrica”, a explicat presedintele ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei), Niculae Havrilet in cadrul evenimentului “Competitia pe piata energetica” organizat de Focus Energetic.
El a adaugat ca diferentele de crestere la nivelul tarifelor sunt reprezentate in special de capacitatea de negociere in amonte a fiecarui furnizor. In acest sens, in medie un furnizor de ultima instanta cumpara energie in banda intr-un nivel de 70% din necesarul pe care il presupune ca va avea nevoie, 30% luandu-se de pe preturile de pe platformele de tip spot. Aceste preturi, in ultimele 6 luni, au inregistrat o crestere de 30-40% fata de nivel valabil in aceeasi perioada a anului trecut. 
“ANRE este obligat sa aprobe aceste preturi, pentru ca ele sunt demonstrate cu facturile pe care le inregistreaza furnizorii. Sunt furnizori care au jucat mai bine pe piata contractelor decat altii. Din acest punct de vedere noi nu putem decat sa consemnam cat a costat factura de cumparare a energiei. Practic este vorba de performanta fiecarui furnizor de a cumpara energie din piata concurentiala. Acel CPC (cota de piata concurentiala) este un indicator prin care Autoritatea de Reglementare solicita furnizorilor de ultima instanta (FUI) sa aiba performanta atunci cand incheie contracte”, a adaugat Niculae Havrilet.
Furnizorul de ultima instanta este acel furnizor care este obligat sa obtina contracte de energie cu producatorii sau cu alti furnizori cu care incheie contractul, pentru a putea prelua orice consumator care a ramas fara un contract valid de furnizare. “Este un fel de siguranta, dar aceasta siguranta, ca orice masura de acest fel costa mai mult decat ar costa in cazul pretului negociat direct cu un furnizor”, a precizat Havrilet.
Potrivit presedintelui ANRE, singura solutie de a aduce un echilibru la nivelul facturii este de a impulsiona dezvoltarea unei piete libere. “Sunt furnizori nou formati care concureaza cu succes, cota lor de piata crescand in permanenta, ajutati si de faptul ca bursa de energie OPCOM (Operatorul pietei de energie electrica si de gaze naturale din Romania) este matura si lichida”, a explicat presedintele ANRE.
Aceasta liberalizare completa a pietei se va produce de la inceputul anului 2018, insa presedintele ANRE nu considera ca se va produce o schimbare semnificativa, in sensul in care procentul reglementat de 10% din tariful total actual nu este relevant in acest moment.
“Liberalizarea completa nu va avea un impact foarte mare si pretul va fi influentat de implicarea hidro si energiilor regenerabile in mixul energetic, care aduc scaderi semnificative, dar si de capacitatea furnizorilor de ultima instanta de a obtine tarife mai mici de la producatori”, a afirmat Niculae Havrilet.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Energie electrica

Alte Articole

Dupa Politie si ANAF, phishingul se poate concentra pe utilitati

Dupa Politie si ANAF, phishingul se poate concentra pe utilitati

Incercarile de jumulire a celor naivi sau neexperimentati pleaca de la solicitati cu iz de credibilitate, bazate pe experienta cotidiana.

22 Oct 2021 | Energie electrica
Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Pretul gazelor se liberalizeaza, al facturilor ramane captiv

Consumatorii pot alege furnizorul de gaze naturale, dar nu toate ofertele lansate pana acum sunt suficient de atractive pentru a ne starni o dorinta irezistibila de a migra de la actualul furnizor.

22 Iun 2020 | Energie electrica
Tarife plafonate la gaze si electricitate

Tarife plafonate la gaze si electricitate

Pretul platit de populatie pentru energia electrica si gazele naturale consumate nu va putea depasi 68 de lei/MWh timp de trei ani. Guvernul a luat decizia de a plafona tarifele pentru consumatorii casnici prin Ordonanta 114/2018. Pretul la gaze si electricitate va fi plafonat si pentru firme, insa dupa o formula mai complicata.

09 Ian 2019 | Energie electrica
Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent e prea mare? Ce poti sa faci?

Factura la curent electric nu mai trebuie privita ca un act unilateral al furnizorului de electricitate. Acum avem posibilitatea sa reactionam daca avem senzatia ca platim prea mult pentru acest serviciu, prin schimbarea companiei cu care lucram. Demersul este gratuit pentru consumator. Ce presupune aceasta schimbare?

07 Noi 2018 | Energie electrica

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul