top banner

Titlurile de stat in euro au in continuare dobanzi mari

18 Iulie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Titlurile de stat in euro au in continuare dobanzi mari

Foto Unsplash.com

Noua emisiune Fidelis din iulie continua tendintele imprimate de precendenta emisiune din martie, oferindu-se dobanzi de peste 5% in euro si bonusuri de dobanda pentru titlurile de stat in lei subscrise de donatorii de sange. 
In martie, investitorii in titluri de stat in cadrul programului Fidelis (instrumente listate la bursa) au avut parte de dobanzi in euro de 3,7% la un an si 5,8% la 5 ani. 
Iata ca la ultima emisiune, cea care se deruleaza intre 17 si 28 iulie, titlurile de stat in euro poarta o dobanda de 3,85% pentru scadenta de un an si 5,45% la cea de 3 ani. 
Se remarca o crestere a randamentelor pentru scadenta mai scurta si o scadere usoara pentru scadenta la 5 ani dar, oricum, dobanzile oferite (neimpozabile) raman foarte atractive daca ne raportam la alternativele reprezentate de depozitele la termen. 
Astfel, cea mai buna dobanda la 5 ani este la Libra Internet Bank (3,5%) urmata de First Bank (3,3%) iar la un an avem ofertele ProCredit, OTP Bank si EximBank cu 3,25%, dobanzi impozabile cu 10% in aceste cazuri. 
In acest fel, Ministerul Finantelor pare sa contureze disponibilitatea statului de a oferi dobanzi mai bune populatiei, mai aproape de altfel de cele la care statul se imprumuta in pietele externe, aruncand manusa bancilor care ar trebui sa reactioneze la randul lor pentru a preveni migrarea depozitelor la termen in valuta. 
Foamea de lei este de domeniul trecutului
Daca la imprumuturile in euro programul Fidelis se arata mai generos decat bancile, in cazul imprumuturilor in lei randamentele sunt in continua scadere de la inceputul anului, o tendinta semnalata de altfel si in cazul depozitelor la termen in lei. 
In martie, dobanzile oferite pentru investitori erau de 6,7% la un an si 7,35% la 3 ani. 
In acest moment, randamentele oferite sunt de 6,3% la un an si 7,2% la 3 ani, o scadere mai accentuata pentru scadentele scurte. 
Ca si in martie, donatorii de sange vor beneficia de o dobanda mai mare, 7,3% la un an (fata de 7,7% in martie), desi bonusul este mai mic decat cel anterior.  
De aceasta data bancile stau mai bine in competitia cu titlurile de stat, chiar si cu impozitul pe dobanda inclus. 
De exemplu, in zona lui 8% (echivalent cu un randament net de 7,2%) se plaseaza in acest moment ProCredit Bank (8,1%), TBI Bank (8,05%), Intesa Sanpaolo Bank (8%). 
Este peste ce ofera statul la un an nedonatorilor de sange (6,3%) si foarte aproape de randamentul la 3 ani (7,2%) si de dobanda la un an pentru donatori (7,3%) ceea ce ne face sa ne intrebam cati dintre deponentii care vaneaza cele mai bune oferte bancare ar fi dispusi sa doneze sange pentru a obtine o dobanda neta cu 0,1% mai mare la lei.
O dobanda de peste 5% in euro poate fi obtinuta si mai repede
Desi dobanda de 5,45% in euro suna bine pentru un plasament de 5 ani, mai ales in conditiile de risc scazut reprezentat de titlurile de stat, daca am cumpara titluri de stat in euro deja listate anterior la precedentele emsiuni Fidelis am putea iesi la fel de bine dar...mai repede.
Ne referim de pilda la emsiunea R2512AE (25-anul scadentei, 12-luna scadentei-decembrie, E-euro) care se tranzactioneaza in prezent la un pret in jurul a 92 euro (valoarea nominala este 100 euro la titlurile de stat) sau 93,18 euro cu fractiunea de dobanda acumulata pana in prezent (cuponul este de 1,85%) si care este chiar mai atractiva decat noile titluri de stat Fidelis avand in vedere randamentul de 5,5% oferit pana la scadenta. 
Sau emisiunea R2603AE, care se tranzactioneaza cu fractiunea de dobanda acumulata pana in prezent la 91 euro si propune un randament de 5,4% pana la scadenta (cupon 1,55%). 
In ambele cazuri avem randamente comparabile, dar scadente semnificativ mai scurte decat pentru ultima emisiune Fidelis la 5 ani. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile depozitelor bancare in lei au intrat la apa

Dobanzile depozitelor bancare in lei au intrat la apa

In ultima perioada mai multe banci si-au ajustat dobanzile la termen in lei, cele mai lovite fiind randamentele pe termen de 24-36 luni. Pe anumite scadente, plasamentele in euro rivalizeaza cu cele in lei.

07 Dec 2023 | Depozite
Dobanzile in euro ameninta randamentele in lei in programul Fidelis

Dobanzile in euro ameninta randamentele in lei in programul Fidelis

In intervalul 27 noiembrie-15 decembrie, investitorii sunt tentanti cu o noua transa de titluri de stat in lei si euro. In vreme ce randamentele in lei la scadenta de un an s-au redus, cele in euro au crescut din nou.

27 Noi 2023 | Depozite
Bancile au inceput sa concureze statul la atragerea de euro

Bancile au inceput sa concureze statul la atragerea de euro

Dupa modelul randamentelor oferite de titlurile de stat din emisiunile Fidelis, bancile cresc treptat dobanzile la termen in moneda europeana.

18 Oct 2023 | Depozite
Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

Interesul fata de emisiunile Fidelis scade abrupt

Fata de prima emisiune din acest an din aprilie, subscrierile la editia incheiata pe 3 octombrie s-au injumatatit. In continuare, interesul pentru plasamentele in euro ramane semnificativ mai mare decat pentru cele in lei.

06 Oct 2023 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii