Romanii au inceput sa isi retraga banii din depozite

In ciuda promotiilor pe zona economisirii, soldul depozitelor constituite de populatie si companii la banci a scazut cu 1,2% in luna iunie, conform datelor BNR.


Cea mai mare rata de dezeconomisire s-a inregistrat in cazul companiilor. Soldul conturilor in lei a scazut cu 3,9% in timp ce economiile constituite in valuta s-au redus cu 2,1%.

De asemenea, si in cazul populatiei soldul depozitelor a scazut usor pe componenta in lei si a urcat cu doar 0,8% pe componenta in valuta, in luna iunie.

Aceasta scadere vine dupa ce in mai valoarea depozitelor constituite la banci inregistrase o crestere usoara, de 1%.

Comparativ cu aceeasi perioada din anul anterior insa, luna iunie aduce o crestere a sumelor depuse la banci.  Valoarea totala a economiilor a urcat cu 9,6%, cele mai mari cresteri fiind inregistrate in cazul depozitelor constituite de populatie.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare
Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

Cresterea inflatiei din ultima vreme si estimarile pesimiste ale BNR pentru finalul anului nu au determinat, cel putin deocamdata, o majorare a dobanzilor la termen, bancile avand suficient spatiu de manevra pentru intarzierea acestui pas.

31 Mai 2021 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus