Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat in sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele. 

“ING Economii pentru copii” este un cont de economii unde, pe langa dobanda de 1% pe an pentru sumele economisite se ofera si un bonus trimestrial de 1% pentru sumele noi intrate in cont (e vorba tot de procente pe an, deci timp de 3 luni leii nou intrati in contul copilului vor avea dobanda de 2% pe an). 

Banii se pot depune de la orice bancomat sau prin transfer direct in contul de economii deschis pe numele copilului iar acesta, la majorat, va trebui sa vina la banca pentru a-si demonstra identitatea, putand apoi sa dispuna de banii stransi pe numele lui cum doreste. 

Nu exista comision de administrare pentru acest tip de cont si se poate atasa tot gratuit un card la acesta, card ce ar putea fi dat chiar copilului pentru a-l invata sa isi dramuiasca singur resursele.

CEC Bank ofera cea mai mare dobanda copiilor

Un produs asemanator celui oferit de ING, insa mult mai bine remunerat, are CEC Bank, denumit “Depozitul pentru copii”. Este insa un depozit care se comporta ca un cont de economii, parintii pot depune pe numele minorului titular sume de bani pana la scadenta acestuia, fixata la 12 luni dupa momentul constituirii, cu reinoire automata, iar dobanda se calculeaza la sold. 

Cei mici primesc 3% pe an pentru banii economisiti pentru ei in lei si 0,2% pentru depunerile in euro. Aparent, poate parea ciudat ca un depozit pentru copii sa poarte o dobanda mai mica decat un depozit la termen clasic (la 12 luni CEC Bank ofera 3,5% la depozitele la termen in lei)., Dar sa nu uitam ca acest depozit pentru copii se comporta ca un cont de economii, astfel incat tinand cont de doza suplimentara de flexibilitate, remunerarea este una foarte avantajoasa. 

Ce este o Economida?

BCR are acelasi produs botezat insa altfel, e vorba de planurile de economii pentru copii “Economida pentru visuri mici” si “Economida pentru visuri mari”.

In primul caz este vorba despre un cont de economii clasic, deschis pentru un an cu posibilitate de prelungire. Se depun minim 40 lei lunar iar copilul poate fi incurajat sa renunte la banii din alocatie si la alte sume primite cadou pentru a economisi in vederea unui anumit obiectiv, precum o excursie. Dobanda este de 1,9% pe an pentru depunerile in lei dar pentru fiecare an de prelungire se ofera 0,2% in plus. 

Celalalt produs este mai sofisticat, se incheie pe o perioada mai lunga (minim 10 ani) avand obiective mai consistente (economii pentru studii de pilda) si poate avea atasata o asigurare in caz de fracturi si alte accidente (e vorba de produsul Aktiv+). Pana pe 15 iulie banca ofera in mod promotional jumatate din valoarea primei de asigurare. 

Cu KidCont de la BT copilul poate avea doua conturi de economii

Produsul Bancii Transilvania  permite ca pe numele copilului sa se poata deschide doua conturi de economii, unul in lei si altul in euro. Pentru economiile in lei dobanda este de 2,5% pe an iar pentru cel in euro de 0,15% pe an. 

Ca si in celelalte cazuri de conturi pentru copii, pe cont pot fi imputerniciti doar parintii sau tutorele legal pana cand minorul implineste 18 ani. Asta inseamna ca pana la majoratul copilului parintii pot decide sa si retraga bani din cont nu doar sa depuna, daca apar cheltuieli neprevazute. Si la acest produs poate fi atasata o asigurare pentru cazuri de boala sau accidente. 

Cadouri si nu prea la BRD

La BRD am gasit Atu Start, un cont de economii cu ceva caracteristici suplimentare. Mai intai, produsul este destinat doar copiilor sub 14 ani si poate fi deschis atat in lei cat si in euro si dolari. In plus, la deschidere se acorda bonusuri in bani-20 lei, 5 euro sau 5 dolari (in functie de valuta in care este deschis).

Dobanda este mai putin generoasa aici-doar 0,4% pentru lei pe an dar 0,5% pentru dolari (adica e mai avantajos sa economisesti pentru copii in dolari). In plus, daca vrei sa economisesti in euro dobanda e 0% (zero), un “stimulent” mai greu de digerat. 

Cei care s-au bucurat afland de cadoul la deschiderea contului se vor intrista afland de costurile asociate. Comisionul de administrare de pilda este de 0,8 euro pe luna (echivalent in alte valute) deci din acesta se recupereaza in cateva luni cadoul de bun venit.

Conturi de economii Junior la UniCredit

La UniCredit Bank conturile de economii pentru copii se pot deschide in lei, euro si dolari si nu au taxe asociate (administrare, depunere, inchidere, etc). Banii se pot depune si prin direct debit iar dobanzile sunt de 1,3% la lei si 0,3% la euro si dolari. 

Anul trecut banca a derulat o campanie interesanta (Mastercard Junior) prin care cei mici primeau un card ce putea fi legat de contul de economii Junior iar banii intre conturi si card putea fi gestionati din aplicatia mobila a parintelui. De urmarit daca va fi reluata, mai ales ca exista si un bonus de 50 de lei la activare. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare
Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

Cresterea inflatiei din ultima vreme si estimarile pesimiste ale BNR pentru finalul anului nu au determinat, cel putin deocamdata, o majorare a dobanzilor la termen, bancile avand suficient spatiu de manevra pentru intarzierea acestui pas.

31 Mai 2021 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus