ING: 2013 va aduce dobanzi real negative la depozite

Prognoza ING Bank pentru inflatia medie anuala in 2013 este de 5,4%. In conditiile nivelurile actuale de dobanzi oferite de banci la depozite, anul 2013 va aduce deponentilor castiguri real negative.


In 2012 rata medie a inflatiei anuale a fost de 3,3%. Astfel, avand in vedere ca dobanzile oferite de banci la depozite au fost cuprinse intre 5% si 6%, pastrarea bancilor la banca a adus deponentilor un castig real.

Previziunile ING Bank pentru 2013 indica insa un nivel al ratei medii a inflatiei de 5,4%. Avand in vedere ca dobanda medie oferita pentru depozitele in lei este cuprinsa intre 5% si 5,5%, conform datelor Conso.ro, randamentul real primit de deponenti va fi negativ.

Totusi, trebuie mentionat si faptul ca pierderea va fi mai mica decat daca se pastreaza banii “la saltea”, caz in care pierderea din inflatie va fi suportata integral.

“Ratele real negative sunt temporare si intamplatoare. O asemenea situatie nu este normala”, a spus Misu Negritoiu, chairman la ING Bank.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management
Programul Fidelis mai tenteaza doar prin componenta de cash-management

Incepand din 22 iunie, populatia are acces la noi emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa, in lei si euro. Randamentele sunt insa in scadere, in ciuda cresterii inflatiei.

22 Iunie 2021 | Depozite

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare
Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

Cresterea inflatiei din ultima vreme si estimarile pesimiste ale BNR pentru finalul anului nu au determinat, cel putin deocamdata, o majorare a dobanzilor la termen, bancile avand suficient spatiu de manevra pentru intarzierea acestui pas.

31 Mai 2021 | Depozite

Mai multe articole

Inapoi sus