top banner

Economisire prin rotunjire plus dobanda

23 Aprilie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Foto Unsplash.com

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%. 
Una din temele des intalnite in programele de educatie fianciara este deprinderea economisirii, alcatuirea unui buget al familiei echilibrat, gestionarea eficienta a veniturilor si cheltuielilor. 
Pentru constituirea unui depozit la termen e nevoie insa de o anumita suma minima iar pentru cei care nu sunt obisnuiti sa mai pastreze ceva de la salariu la salariu ar putea parea o sarcina prea ambitioasa. 
Din acest motiv, unele banci ofera strategii de economisire pornind de la sume derizorii, pe care multi nu le considera importante dar care acumulandu-se disciplinat pot ajunge la valori de luat in calcul, mai ales daca alimentarea acestui fond inedit se face foarte des, de fiecare data cand cumparam ceva, iar sumele astfel stranse primesc si dobanzi atractive
Round Up de la Banca Transilvania ofera dobanzi de 4%
Este vorba de o facilitate oferita de banca posesorilor de carduri de debit in lei atasate unui cont curent. Round Up se activeaza din aplicatiile mobile BT Pay sau NeoBT.
Cei care au activat serviciul aleg apoi un multiplu de rotunjire (1,5 sau 10 lei) iar la fiecare plata cu cardul vor trimite in contul Round Up o anumita suma de bani. De exemplu, daca au facut o plata cu cardul de 10,5 lei si au ales sa rotunjeasca sumele cheltuite la 5 lei, vor trimite spre contul Round Up o suma de 4,5 lei. 
Partea frumoasa a acestei lectii despre economisire este ca se ofera o dobanda deloc neglijabila pentru sumele stranse in acest cont, de 4% pe an (dobanzile conturilor de economii oferite de Banca Transilvania sunt cuprinse intre 3,75% si 4,15%, dar procentul mai mare se ofera doar la economii de peste 500.000 lei). 
Dupa ce s-a acumulat o anumita suma in contul Round Up, posesorul poate alege sa transfere banii in contul sau curent sau intr-un alt cont de economii ori sa isi deschida un depozit la termen. 
Round Up de la ING introduce in schema si cardurile de credit
Asa cum se arata si in prezentarea de pe site-ul bancii, “serviciul Round Up de la ING te-ajuta sa economisesti exact cand nu te-astepti: la cumparaturi. Foloseste-ti cardul de debit sau de cumparaturi, ca si pana acum la POS, ori plateste cumparaturile cu telefonul. Si pune-le sa faca si niste economii pentru tine!”.
Spre deosebire de facilitatea oferita de Banca Transilvania, sumele acumulate prin rotunjire nu se strang intr-un cont separat, ci intr-un cont de economii primind deci din start dobanda contului de economii in lei (2% pe an). 
Daca cei interesati de acest serviciu nu au conturi de economii active, atunci li se vor deschide astfel de conturi la activarea Round Up (activarea se face din Home Bank). 
La Revolut serviciul se numeste „Maruntis”
Acesta se activeaza din aplicatia mobila, selectand optiunea Conturi si apoi generand un Buzunar in care sa se adune acest maruntis in contul de economii (dobanzile acestuia pleaca de la 2,5% pe an pentru conturile Standard, fara abonament).
Buzunarele de maruntis pot fi denominate doar intr-o singura moneda. De exemplu, dacă contul principal cu Buzunarul de maruntis atasat este in lei dar cheltuielile la un moment dat se fac in euro, suma rotunjita va fi convertita in moneda Buzunarului printr-un schimb valutar euro-lei.
Rutunjirile se pot face la 1,2,3,4,5 si 10 lei.
Salt Bank are Spaces
Banca propune niste buzunare de maruntis pentru diferite obiective setate (pentru un gadget nou, pentru bilete la concert, un city break, etc). 
Aceste „Spaces” pot fi alimentate prin transferuri bancare dar si prin activarea optiunii Round Up pentru unul sau mai multe buzunare de maruntis, rotujirile fiind in acest caz pana la cea mai apropiata suma intreaga (astfel, o cheltuiala de 5,6 lei va deveni una de 6 lei, cei 40 de bani economisiti mergand in buzunarul/buzunarele din Spaces).
Important de mentionat, dobanda pentru banii din aceste buzunare de maruntis este de 3%, ca si pentru contul curent (pentru sume cheltuite mai mari de 1.000 lei pe luna, intr-o campanie derulata de Salt Bank pana pe 1 octombrie)
Si totusi, economisire prin...cheltuire?
Ideea rotunjirii sumelor cheltuite poate da o mana de ajutor celor care nu prea reusesc sa puna bani deoparte dar implica si anumite riscuri daca pshihologic ne pozitionam gresit fata de aceasta facilitate. 
Daca perceptia majoritatii este ca trebuie sa cheltui mai putin ca sa economisesti mai mult, pot exista si persoane care sa perceapa aceasta optiune ca o invitatie de a cheltui mai mult pentru a economisi mai mult ceea ce este insa eronat (economiile se fac in acest caz prin simple rotunjiri de pret, avand o pondere mica in sumele cheltuite periodic). Cu atat mai mult daca vom folosi in acest scop un card de credit si nu unul de debit. 
Daca vom ignora insa stimulentul economisirii prin rotunjire cand ne facem cumparaturile, cheltuind in mod uzual, ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat, rotunjirile vor reprezenta un beneficiu pe termen lung si nu o sursa suplimentara de dezechilibru in bugetul familiei pe termen scurt.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii