top banner

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

19 Iunie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Dobanzile titlurilor de stat au inghetat in prima jumatate a anului

Foto Unsplash.com

In primele 6 luni din 2024 dobanzile la care statul se imprumuta in cadrul programelor Tezaur si Fidelis au batut pasul pe loc in vreme ce bancile au taiat succesiv randamentele depozitelor cu scadente lungi.
In iunie avem doua noi lansari pentru programele Tezaur si Fidelis. Intre 10 iunie si 4 iulie prin Trezorerii si Posta se pot achizitiona titluri de stat cu dobanzi de 6% la un an si 6,85% la 3 ani. 
Pentru listarea la Bursa avem un nou program Fidelis ce se deruleaza intre 18 si 28 iunie iar dobanzile sunt de 6% la un an si 6,85% la 3 ani (identic deci cu oferta Tezaur) pentru plasamentele in lei si dobanzi de 4% la un an si 5% la 5 ani pentru plasamentele in euro. 
Este a treia lansare in cadrul programului Fidelis in acest an iar la precedentele doua am avut dobanzi aproape identice. 
Astfel, in cadrul programului derulat intre 8-17 aprilie dobanzile la lei erau de 6% la un si 6,85% la 3 ani iar la euro am avut dobanzi de 4% la un an si 5% la 3 ani, la fel ca cele din prezent. 
Simultan, emisiunea Tezaur derulata in luna aprilie propunea dobanzi in lei de 6% la un an si 6,85% la 3 ani, precum cea din iunie. 
Intre 21 februarie si 1 martie am avut prima emsiune Fidelis din acest an cu dobanzi de 6% la un an si 6,75% la 3 ani pentru plasamentele in lei si 4% la un an si 5% la 3 ani pentru cele in euro. 
Tot in februarie, dobanzile Tezaur erau de 6% la un an si 6,75% la 3 ani.
Cum se poate remarca, in prima jumatate a anului singura schimbare in materie de dobanzi a fost cresterea randamentului pentru plasamentele la 3 ani in lei de la 6,75% la 6,85% si o constanta remarcabila pentru randamentele in euro.
Bancile si-au ajustat in scadere randamentele la 3 ani
In acest moment bancile nu mai sunt dispuse sa plateasca dobanzi mari pentru scadentele mai lungi ale depozitelor la termen, impulsionate si de scaderea inflatiei si de lichiditatea in exces din piata interbancara. 
Astfel, cea mai buna dobanda la 3 ani o ofera TBI Bank cu 5,95% la depozitul Simplu online, urmata de First Bank (5,90%), Intesa Sanpaolo Bank cu 5,75% la depozitul online, CEC Bank cu 5,7% la depozitul online, Banca Transilvania cu 5,65%.
Spre deosebire de Ministerul Finantelor care plateste mai bine la scadentele mai lungi (6,85% dobanda la 3 ani fata de 6% la un an), cele mai multe banci comerciale au o politica radical diferita de remunerare, cu dobanzile la 12 luni depasindu-le pe cele la 3 ani.
Cele mai mari dobanzi pe un an pleaca de la 7% la TBI Bank la depozitul online, 6,45% la ProCredit la depozitul online, 6,20% la First Bank, 6% la Intesa Sanpaolo si Patria Bank la depozitele online, 5,90% la CEC, etc) 
Dobanzile in cazul depozitelor la termen se impoziteaza cu 10% in vreme ce dobanzile la titlurile de stat sunt neimpozabile. 
6,85% la lei sau 5% la euro?
Este o intrebare care se va pune tot mai insistent la urmatoarele emisiuni de titluri de stat, pe masura ce anul 2024 se apropie de final. 
Asta pentru ca economia a acumulat ceva dezechilibre, in special in zona deficitului bugetar si a celui de cont curent, rezolvarea lor se amana dupa incheierea tuturor rundelor de alegeri iar clasa politica pare sa fi cazut de acord ca e nevoie de ajustari (ramane de vazut daca in final ponderea cea mai mare o vor avea masurile fiscale sau reducerile de cheltuieli bugetare). 
Cum Romania nu a intrat inca in spatiul euro, cursul de schimb poate da la randul sau o mana de ajutor, precum s-a intamplat la precedenta criza cand am avut si depreciere a leului si taieri de venituri si fiscalitate crescuta in zona TVA. 
Pentru a alege depozitul la termen potrivit consultati comparatorul Conso. 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

La ce dobanzi isi plaseaza banii in banci marile companii?

Din raportarile catre investitorii de la BVB putem afla la ce dobanzi sunt plasati banii companiilor din energie si cat de mare e diferenta de randament fata de plasamentele deponentilor standard.

24 Mai 2024 | Depozite
Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Titlurile de stat migreaza in zona dobanzilor real pozitive

Nu a avut loc o majorare recenta a dobanzilor, ci inflatia a facut pasi inapoi si, cel mai probabil, va continua sa faca si pe viitor, oferind in acest mod castiguri in termeni reali pentru detinatorii de titluri de stat, dar si pentru o parte a depozitelor la termen.

17 Mai 2024 | Depozite
Economisire prin rotunjire plus dobanda

Economisire prin rotunjire plus dobanda

Dupa programele de educatie financiara cu accent pe economisire, bancile isi indeamna clientii sa puna bani deoparte prin rotunjirea sumelor cheltuite zilnic, oferind dobanzi de pana la 4%.

23 Apr 2024 | Depozite
De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii