top banner

Dobanzile depozitelor la termen au inceput sa creasca

15 Martie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Dobanzile depozitelor la termen au inceput sa creasca

Nu avem inca dobanzi real pozitive, care sa asigure un anumit castig raportat la inflatie, dar vestea buna este ca bancile sunt mai generoase decat la inceputul anului iar tendinta de crestere poate continua. 
Intr-un articol publicat pe 18 ianuarie 2022 pe Conso.ro analizam oferta bancilor comerciale pe segmentul depozitelor la termen iar in acel moment la scadenta de 12 luni aveam in fruntea clasamentului TBI Bank cu 4,5% la depozitul online, Garanti Bank cu 3,8%, Intesa Sanpaolo Bank cu 3,25% la depozitul online, First Bank cu depozitul Star si 3,15% dobanda, la fel ca Alior Bank si CEC Bank cu 3,1% la depozitul online.

Unde stam in prezent, la aproape 2 luni distanta? La scadenta de 12 luni avem tot TBI Bank lider cu 4,5%, urmata de Garanti Bank cu 4% (depozitul Piccolo), Intesa San Paolo cu 3,75% (depozitul online), First Bank cu 3,65% (depozitul Star), Alpha Bank cu 3,6% pentru depozitele la termen pentru studenti si pensionari, ProCredit cu 3,5%, Banca Romaneasca cu 3,25%, CEC Bank cu 3,1% (depozitul online). 

Dupa cum se observa, extremele topului au ramas pe loc (TBI Bank si CEC Bank) dar bancile intermediare au urcat dobanzile usor, cu 0,25-0,5%. Este o evolutie motivata si de cresterea usoara a inflatiei, de la 8,4% anualizat in ianuarie la 8,5% anualizat in februarie. 

Comparatia cu titlurile de stat

In martie se afla in derulare o noua emisiune de titluri de stat din cadrul programului Tezaur, in care persoanele fizice pot cumpara titluri cu dobanzi de 4,5% la un an, 5,05% la 3 ani si 5,4% la 5 ani. Din 17 martie si pana pe 01 aprilie se pot cumpara titluri de stat si prin programul Fidelis (sunt listate la bursa) iar randamentele sunt usor mai mari-4,75% pe un an si 5,5% pe 3 ani. Pentru plasamentul la un an titlurile de stat isi pastreaza atractivitatea datorita absentei impozitului pe dobanda, cea mai buna dobanda bancara la termen oferind un randament mai mic raportat la inflatie. 

La scadenta de 2 ani cea mai buna dobanda bancara la termen o ofera TBI Bank cu 5%, urmata de Intesa SanPaolo (depozitul online) cu 4,25%, Banca Romaneasca cu 3,75%, ProCredit Bank cu 3,7% iar CEC Bank ofera 3,35%. 

La 3 ani, TBI Bank vine cu o oferta de 5,5% iar urmatoarea clasata are abia 4,5% (Intesa). 

Dupa cum se poate remarca, ultimele luni au adus mai multe banci de talie mica in topul celor mai bune dobanzi la termen, acestea intercalandu-se intre oferta TBI Bank, in mod traditional printre cele mai bune din piata, si cea a CEC Bank, printre cele mai generoase banci de talie mare. 

Care sunt asteptarile legate de inflatie si dobanzi?

BNR se afla cu cativa pasi in spatele dobanzilor practicate de bancile centrale din Ungaria si Polonia si, pe fondul cresterii inflatiei, am putea asista la noi majorari pentru dobanda de politica monetara, fapt ce va atrage ajustari si in ceea ce priveste dobanzile la credite dar si la depozite. 

Din pacate, preturile mari la energie si estimarea unor preturi in crestere si pentru produsele alimentare (oferta din Rusia si Ucraina, mari state exportatoare, va fi mai slaba din cauza contextului geopolitic) face ca inflatia sa nu dea semne de calmare lunile urmatoare iar cei care se gandesc sa isi plaseze economiile pe scadente mai lungi (2-3 ani) ar fi mai bine sa mai astepte o vreme pentru a prinde dobanzi chiar mai bune decat in prezent. 

Pentru a gasi cele mai atractive depozite la termen in functie de scadenta consultati comparatorul Conso pentru depozite bancare.
Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Bancile premiaza clientii noi cu dobanzi mai mari la depozite

Bancile premiaza clientii noi cu dobanzi mai mari la depozite

Daca practica oferirii unor dobanzi mai bune pentru fondurile nou atrase nu e noua in piata bancara, CEC Bank propune un pachet de cont curent cu dobanda preferentiala la depozitul cu depuneri ulterioare, doar pentru clientii noi.

21 Sep 2022 | Depozite
Economisirea pe termen lung in euro are dezavantaje acum

Economisirea pe termen lung in euro are dezavantaje acum

In conditiile in care bancile centrale din UE si SUA se misca in directia cresterii dobanzilor, blocarea banilor pe scadente mai lungi in euro la dobanzile din prezent se poate dovedi o idee neinspirata.

19 Sep 2022 | Depozite
Statul scade usor dobanzile la titlurile de stat. Ce vor face bancile?

Statul scade usor dobanzile la titlurile de stat. Ce vor face bancile?

Atat titlurile de stat din programul Tezaur, cat si cele din programul Fidelis puse la vanzare din 1 septembrie au dobanzi mai mici la lei decat la precedentele emisiuni, in ciuda mentinerii inflatiei la cote ridicate.

02 Sep 2022 | Depozite
Economiile pentru copii sunt avantajoase si pentru adulti

Economiile pentru copii sunt avantajoase si pentru adulti

Produsele de economisire pentru copii pot fi folosite ca pretext pentru a pune bani de-o parte de intreaga familie, atunci cand randamentele sunt incurajatoare.

18 Aug 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii