top banner

Dobanzile depozitelor la termen au inceput sa creasca

15 Martie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Dobanzile depozitelor la termen au inceput sa creasca
Nu avem inca dobanzi real pozitive, care sa asigure un anumit castig raportat la inflatie, dar vestea buna este ca bancile sunt mai generoase decat la inceputul anului iar tendinta de crestere poate continua. 
Intr-un articol publicat pe 18 ianuarie 2022 pe Conso.ro analizam oferta bancilor comerciale pe segmentul depozitelor la termen iar in acel moment la scadenta de 12 luni aveam in fruntea clasamentului TBI Bank cu 4,5% la depozitul online, Garanti Bank cu 3,8%, Intesa Sanpaolo Bank cu 3,25% la depozitul online, First Bank cu depozitul Star si 3,15% dobanda, la fel ca Alior Bank si CEC Bank cu 3,1% la depozitul online.

Unde stam in prezent, la aproape 2 luni distanta? La scadenta de 12 luni avem tot TBI Bank lider cu 4,5%, urmata de Garanti Bank cu 4% (depozitul Piccolo), Intesa San Paolo cu 3,75% (depozitul online), First Bank cu 3,65% (depozitul Star), Alpha Bank cu 3,6% pentru depozitele la termen pentru studenti si pensionari, ProCredit cu 3,5%, Banca Romaneasca cu 3,25%, CEC Bank cu 3,1% (depozitul online). 

Dupa cum se observa, extremele topului au ramas pe loc (TBI Bank si CEC Bank) dar bancile intermediare au urcat dobanzile usor, cu 0,25-0,5%. Este o evolutie motivata si de cresterea usoara a inflatiei, de la 8,4% anualizat in ianuarie la 8,5% anualizat in februarie. 

Comparatia cu titlurile de stat

In martie se afla in derulare o noua emisiune de titluri de stat din cadrul programului Tezaur, in care persoanele fizice pot cumpara titluri cu dobanzi de 4,5% la un an, 5,05% la 3 ani si 5,4% la 5 ani. Din 17 martie si pana pe 01 aprilie se pot cumpara titluri de stat si prin programul Fidelis (sunt listate la bursa) iar randamentele sunt usor mai mari-4,75% pe un an si 5,5% pe 3 ani. Pentru plasamentul la un an titlurile de stat isi pastreaza atractivitatea datorita absentei impozitului pe dobanda, cea mai buna dobanda bancara la termen oferind un randament mai mic raportat la inflatie. 

La scadenta de 2 ani cea mai buna dobanda bancara la termen o ofera TBI Bank cu 5%, urmata de Intesa SanPaolo (depozitul online) cu 4,25%, Banca Romaneasca cu 3,75%, ProCredit Bank cu 3,7% iar CEC Bank ofera 3,35%. 

La 3 ani, TBI Bank vine cu o oferta de 5,5% iar urmatoarea clasata are abia 4,5% (Intesa). 

Dupa cum se poate remarca, ultimele luni au adus mai multe banci de talie mica in topul celor mai bune dobanzi la termen, acestea intercalandu-se intre oferta TBI Bank, in mod traditional printre cele mai bune din piata, si cea a CEC Bank, printre cele mai generoase banci de talie mare. 

Care sunt asteptarile legate de inflatie si dobanzi?

BNR se afla cu cativa pasi in spatele dobanzilor practicate de bancile centrale din Ungaria si Polonia si, pe fondul cresterii inflatiei, am putea asista la noi majorari pentru dobanda de politica monetara, fapt ce va atrage ajustari si in ceea ce priveste dobanzile la credite dar si la depozite. 

Din pacate, preturile mari la energie si estimarea unor preturi in crestere si pentru produsele alimentare (oferta din Rusia si Ucraina, mari state exportatoare, va fi mai slaba din cauza contextului geopolitic) face ca inflatia sa nu dea semne de calmare lunile urmatoare iar cei care se gandesc sa isi plaseze economiile pe scadente mai lungi (2-3 ani) ar fi mai bine sa mai astepte o vreme pentru a prinde dobanzi chiar mai bune decat in prezent. 

Pentru a gasi cele mai atractive depozite la termen in functie de scadenta consultati comparatorul Conso pentru depozite bancare.
Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Dobanzile depozitelor la termen incep sa concureze randamentele obligatiunilor corporative

Dobanzile depozitelor la termen incep sa concureze randamentele obligatiunilor corporative

Sa primesti dobanda de 8-9% parea un vis frumos in urma cu un an, accesibil doar detinatorilor de obligatiuni corporative listate, dar iata ca depozitele la termen au inceput sa se apropie tot mai mult de aceasta borna.

18 Mai 2022 | Depozite
BNR a majorat dobanda. Ce se intampla cu creditele si depozitele in lei?

BNR a majorat dobanda. Ce se intampla cu creditele si depozitele in lei?

Cresterea mai agresiva a dobanzii de politica monetara operata de BNR pe 10 mai, de la 3% la 3,75%, nu acopera decalajul dintre tara noastra si Cehia, Polonia sau Ungaria unde bancile centrale au sarit deja de 5%. Cu toate acestea, decizia BNR va avea efecte si asupra creditelor, si asupra depozitelor in moneda nationala.

12 Mai 2022 | Depozite
Populatia a inceput sa consume din economii. Cum reactioneaza bancile?

Populatia a inceput sa consume din economii. Cum reactioneaza bancile?

Valoarea detinerilor populatiei in banci s-a contractat in martie, dovada ca inflatia, dar si nesiguranta adusa de razboi, au inceput sa muste din banii pusi de-o parte. Bancile au inceput sa urce la randul lor dobanzile.

29 Apr 2022 | Depozite
De ce sunt descurajate depozitele bancare in euro

De ce sunt descurajate depozitele bancare in euro

Multe banci ofera dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in euro si avem, in premiera, un comision de administrare aplicat la soldul contului. Cum creditarea s-a mutat treptat in lei, bancile au putine alternative de plasare a sumelor in euro de la deponenti.

17 Feb 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii