Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Deponentii au devenit rasfatati de banci


Dobanzile la depozite incep sa reintre pe o panta ascendenta. Si, chiar daca nivelurile actuale nu ating maximele din anii trecuti, castigurile in termeni reali sunt mai mari, prin prisma inflatiei scazute. Desi climatul financiar este mai agitat, deponentii nu au motive de ingrijorare. Depozitele sunt garantate pana la 100.000 euro.


Imposibilitatea de a atrage resurse de pe pietele externe, a facut ca singura solutie pentru banci sa fie cautarea de disponibilitati pe plan local. In aceste conditii, competitia intre banci s-a incins pe segmentul atragerii de dobanzite, populatia avand doar de castigat.

La lei, rata dobanzi depaseste din nou pragul de 8%, in timp ce persoanele care prefera sa isi depuna banii in euro pot obtine dobanzi de peste 5%.

Castigurile depasesc cu mult inflatia

Si in in anul anterior, dobanzile la depozite s-au situat la niveluri inalte. La fel de mare a fost insa si inflatia, astfel ca dupa capitalizarea dobanzii, depozitele abia isi mentineau puterea de cumparare de la data constituirii.

In 2010 rata inflatiei s-a ridicat la 7,96%. In consecinta, pentru a-si mentine macar valoarea banilor, clientii ar fi trebuit sa ii obtina de la banca la o dobanda de minim 9,5% (daca tinem cont si de impozitul pe dobanda).

Totusi, in urma cu un an, dobanzile oferite se ridicau in jurul nivelului de 8% la lei, coborand apoi spre la 6,5%. Prin urmare, deponenti nu si-au putut conserva valoarea banilor in timp.

In prezent, dupa o perioada indelungata de scadere, dobanzile dau din nou semne de crestere. O dobanda de 8% in prezent este insa mai valoroasa decat in urma cu un an, deoarece inflatia a ajuns in prezent la numai 3,5%, cel mai scazut nivel din perioada de dupa 1990. In plus, inflatia are sanse mari sa se mentina la acest nivel scazut si in perioada urmatoare. Prognoza BNR pentru rata inflatiei pentru finalul lui 2011 este de 3,3%, in timp ce pentru 2012 este de 3%.

Prin urmare, un depozit in lei pe 1 an cu o rata a dobanzii de 8% va avea un randamentul real de 3,5%, dupa deducerea impozitului.

Topul dobanzilor la depozite

In prezent, cele mai mari dobanzi la depozitle sunt oferite de bancile grecesti. Pentru o depunere de 3,000 lei, pe perioade cuprinse intre 3 si 5 luni, Piraeus Bank ofera o rata de dobanda intre 7,50% si 8%.

Dobanzi de pana la 7,98%, respectiv 7,92% ofera si Alpha Bank si Banca Romaneasca. Bancpost, RBS, ATE Bank ofera randamente de peste 7% la depunerile in lei pentru scadente de pana la 6 luni.

Clientii care aleg sa isi mentina banii la BCR pe o perioada de 2 ani primesc o dobanda de 7% pe an, la care se adauga bonusuri in cazul constiturii online. Si clientii Millennium Bank primesc dobanzi de peste 7% in cazul in care aleg sa constituie depozitele prin internet banking.

Topul bancilor ramane aproape neschimbat si in cazul dobanzilor pentru economiile in euro. Cele mai inalte dobanzi oferite variaza intre 4% si 5%.

Cat vor mai sta dobanzile sus?


Nimeni nu poate garanta insa ca tendinta de crestere a dobanzilor se va mentine. Odata ce bancile isi vor reechilibra necesarul de lichiditate este foarte posibil ca in piata sa apara corectii, respectiv sa se reia trendul de scadere al dobanzilor.

Recent, BNR a redus dobanda de politica monetara. Aceasta reducere ar trebui sa se reflecte in costul platit de banci la facilitatea de creditare de la banca centrala si obtinerea de lichiditate mai ieftina.

Aceasta miscare ar putea sa duca la o scadere lenta a dobanzilor oferite de banci pentru banii atrasi de la populatiei.

Totusi, odata cu scadera dobanzii de politica monetara, BNR a reiterat importanta procesului de economisire, inclusiv prin “remunerarea adecvata a depozitelor bancare”, pentru a asigura sustenabilitatea deficitului extern si reducerea dependentei economiei fata de finantarile externe.


Distribuie articolul
Alte articole

Cum functioneaza garantarea depozitelor bancare?

Cum functioneaza garantarea depozitelor bancare?

Falimentele bancare din trecut mai au ecou si in zilele noastre. Multi romani inca isi tin banii acasa, de teama sa nu ii piarda. Acestia trebuie sa stie, insa, ca banii din banca, sub orice forma ar fi depusi, sunt garantati in limita a 100.000 de euro. Cum si in cat timp se recupereaza banii daca banca intra in faliment?

Citeste mai mult

Romanii continua sa piarda bani din depozite! Cu cat au crescut dobanzile?

Bancile din Romania continua sa castige semnificativ din marjele de dobanda dintre credite si depozite. In timp ce creditele cu dobanda variabila se scumpesc automat odata cu avansul Robor, depozitele raman perdante, pentru ca bancile “aliniaza” cu greu dobanzile la evolutia pietei si a inflatiei, care depaseste 4,5% anual.

Citeste mai mult

Inflatia tot mai mare erodeaza dobanzile la depozite! Ce alternativa apare?

Inflatia continua sa creasca, in ton cu estimarile analistilor, si trage dupa ia si dobanzile la credite. In mai, a ajuns la 5,41%, de la 5,2% in aprilie si erodeaza tot mai mult veniturile romanilor si castigurile la depozitele din banci. Populatia va avea, insa, in curand o alternativa de plasament la dobanzi de peste 4,5%. In ce conditii?

Citeste mai mult

Unde ne plasam economiile pentru a nu pierde din valoare?

In contextul discutiilor actuale cu privire la banii de care vom beneficia la pensie, necesitatea economisirii devine tot mai evidenta. Depozitele din banci doboara record dupa record, insa acestea nu mai ofera castiguri deponentilor, ci din contra. Care ar fi alternativele de plasare a economiilor care sa asigure, cel putin, conservarea valorii?

Citeste mai mult