Deponentii au devenit rasfatati de banci

Dobanzile la depozite incep sa reintre pe o panta ascendenta. Si, chiar daca nivelurile actuale nu ating maximele din anii trecuti, castigurile in termeni reali sunt mai mari, prin prisma inflatiei scazute. Desi climatul financiar este mai agitat, deponentii nu au motive de ingrijorare. Depozitele sunt garantate pana la 100.000 euro.

Imposibilitatea de a atrage resurse de pe pietele externe, a facut ca singura solutie pentru banci sa fie cautarea de disponibilitati pe plan local. In aceste conditii, competitia intre banci s-a incins pe segmentul atragerii de dobanzite, populatia avand doar de castigat.

La lei, rata dobanzi depaseste din nou pragul de 8%, in timp ce persoanele care prefera sa isi depuna banii in euro pot obtine dobanzi de peste 5%.

Castigurile depasesc cu mult inflatia

Si in in anul anterior, dobanzile la depozite s-au situat la niveluri inalte. La fel de mare a fost insa si inflatia, astfel ca dupa capitalizarea dobanzii, depozitele abia isi mentineau puterea de cumparare de la data constituirii.

In 2010 rata inflatiei s-a ridicat la 7,96%. In consecinta, pentru a-si mentine macar valoarea banilor, clientii ar fi trebuit sa ii obtina de la banca la o dobanda de minim 9,5% (daca tinem cont si de impozitul pe dobanda).

Totusi, in urma cu un an, dobanzile oferite se ridicau in jurul nivelului de 8% la lei, coborand apoi spre la 6,5%. Prin urmare, deponenti nu si-au putut conserva valoarea banilor in timp.

In prezent, dupa o perioada indelungata de scadere, dobanzile dau din nou semne de crestere. O dobanda de 8% in prezent este insa mai valoroasa decat in urma cu un an, deoarece inflatia a ajuns in prezent la numai 3,5%, cel mai scazut nivel din perioada de dupa 1990. In plus, inflatia are sanse mari sa se mentina la acest nivel scazut si in perioada urmatoare. Prognoza BNR pentru rata inflatiei pentru finalul lui 2011 este de 3,3%, in timp ce pentru 2012 este de 3%.

Prin urmare, un depozit in lei pe 1 an cu o rata a dobanzii de 8% va avea un randamentul real de 3,5%, dupa deducerea impozitului.

Topul dobanzilor la depozite

In prezent, cele mai mari dobanzi la depozitle sunt oferite de bancile grecesti. Pentru o depunere de 3,000 lei, pe perioade cuprinse intre 3 si 5 luni, Piraeus Bank ofera o rata de dobanda intre 7,50% si 8%.

Dobanzi de pana la 7,98%, respectiv 7,92% ofera si Alpha Bank si Banca Romaneasca. Bancpost, RBS, ATE Bank ofera randamente de peste 7% la depunerile in lei pentru scadente de pana la 6 luni.

Clientii care aleg sa isi mentina banii la BCR pe o perioada de 2 ani primesc o dobanda de 7% pe an, la care se adauga bonusuri in cazul constiturii online. Si clientii Millennium Bank primesc dobanzi de peste 7% in cazul in care aleg sa constituie depozitele prin internet banking.

Topul bancilor ramane aproape neschimbat si in cazul dobanzilor pentru economiile in euro. Cele mai inalte dobanzi oferite variaza intre 4% si 5%.

Cat vor mai sta dobanzile sus?


Nimeni nu poate garanta insa ca tendinta de crestere a dobanzilor se va mentine. Odata ce bancile isi vor reechilibra necesarul de lichiditate este foarte posibil ca in piata sa apara corectii, respectiv sa se reia trendul de scadere al dobanzilor.

Recent, BNR a redus dobanda de politica monetara. Aceasta reducere ar trebui sa se reflecte in costul platit de banci la facilitatea de creditare de la banca centrala si obtinerea de lichiditate mai ieftina.

Aceasta miscare ar putea sa duca la o scadere lenta a dobanzilor oferite de banci pentru banii atrasi de la populatiei.

Totusi, odata cu scadera dobanzii de politica monetara, BNR a reiterat importanta procesului de economisire, inclusiv prin “remunerarea adecvata a depozitelor bancare”, pentru a asigura sustenabilitatea deficitului extern si reducerea dependentei economiei fata de finantarile externe.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat
Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat

Pe 19 martie s-a inchis o noua oferta Fidelis pentru titluri de stat listate la bursa, iar subscrierile au fost aproape la jumatatea celor consemnate in decembrie 2020.

24 Martie 2021 | Depozite

Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite
Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa.

2 Martie 2021 | Depozite

Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt
Strategii de plasare a economiilor in lei pe termen scurt

Cont curent, depozit la termen sau cont de economii? Diferentierea strategiei de plasare a resurselor disponibile se va face in functie de obiectivele setate de titular (cu sau fara scadenta), dar si de dobanzile oferite de banci.

27 Octombrie 2020 | Depozite

Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari
Radiografia produselor bancare pentru copii la bancile mari

Copiii au intrat în sfera de interes a bancilor cand s-a observat ca parintii pot fi determinati sa economisiseasca mai mult daca o fac pentru odraslele lor, iar cei mici sunt familiarizati cu produsele bancare pe care le-ar putea folosi mai tarziu, precum cardurile si depozitele.

13 Iulie 2020 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus