top banner

Cum poti obtine randamente anualizate de peste 7% la titluri de stat detinute cateva luni

05 Iulie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Cum poti obtine randamente anualizate de peste 7% la titluri de stat detinute cateva luni

Nu trebuie sa ne imobilizam banii cel putin un an pentru a avea titluri de stat in portofoliu, putem cumpara din emisiunile deja listate cu scadenta in august, octombrie sau decembrie 2022. 
Cine nu vrea sa isi imobilizeze banii minim 12 luni, echivalentul unei scadente minime pentru titlurile de stat oferite in prezent prin programele Tezaur sau Fidelis, poate cumpara si titluri cu scandete mai scurte dintre cele deja listate la bursa si care urmeaza sa ajunga la maturitate in acest an. 
Este o decizie care poate oferi un randament economiilor care urmeaza sa fie valorificate in alt mod in perioada urmatoare (pentru o investitie in casa de pilda) sau celor care asteapta sa creasca si mai mult dobanzile pentru a plasa banii pe termen lung. 
Ce oferta exista in prezent la BVB
Emisiunile Fidelis deja listate si scadente in 2022 ofera randamente bune cumparatorilor care vor sa isi plaseze banii pentru cateva luni. 
De pilda, emsiunea R2210A (scadenta in 6 octombrie 2022), cu un cupon de 3,25%, oferea la finalul zilei de vineri un randament anualizat de 7,3%. 
Cotatia la vanzare, “clean” era de 99% iar cu dobanda acumulata deja ajungea la o cotatie „dirty” de 101,42% (cotarea obligatiunilor se face ca procent din valoarea nominala). 
La pretul de inchidere de 101,32%, cel oferit de cumparator,  randamentul anualizat era de 7,3%. Chiar daca pentru a obtine randamentul net trebuie sa scadem si comisionul brokerului (uzual 0,1% pentru titlurile de stat), pentru un plasament pentru mai putin de 3 luni si jumatate nu este deloc rau.
Emisiunea R2212A, scadenta in 15 decembrie 2022, oferea la randul sau un randament anualizat de 6,5%. Retineti ca acest randament e calculat in baza ultimei tranzactii, dar poate fi diminuat in cazul in care cumparatorul asteapta rabdator cu o oferta inferioara pentru a fi servit de vanzatori si nu se repede sa cumpere imediat din oferta acestora. 
In fine, la emisiunea R2208A, cu scadenta in 12 august, cu un cupon initial de 4%, cotatia dirty la vanzare era de 103,24% ceea ce corespundea unui randament anualizat de 4,33%. O dobanda destul de buna pentru un plasament pentru o luna si cateva zile. 
Urmeaza o noua runda de majorari de dobanzi
Cum inflatia la nivel mondial nu da semne de calmare, o parte a bancilor centrale au luat decizia de a impune majorari mai agresive ale dobanzilor de politica monetara pentru a forta calmarea preturilor. 
De pilda, Banca Ungariei a urcat pe 28 iunie dobanda de la 5,9% la 7,75% (Romania are in continuare 3,75%) iar Banca Cehiei are deja dobanda la 7%. 
Daca nu doreste sa riste o depreciere a monedei nationale sau consumarea unor resurse importante pentru apararea cursului, BNR va creste la randul sau dobanda de politica monetara lunile urmatoare ceea ce echivaleaza cu dobanzi mai bune pentru cei ce economisesc, atat la titluri de stat cat si la depozitele la termen. 
Bancile s-au lansat de altfel intr-o cursa de recuperare a decalajului fata de titlurile de stat in ceea ce priveste dobanzile la depozite si saptamanal avem noi oferte imbunatatite pentru deponenti. 
Unul dintre ultimele exemple vine de la CEC Bank, o banca traditionala pentru economisire, care a lansat pe 27 iunie o campanie promotionala care se va derula pana la finalul lunii viitoare pentru a atrage resurse online de la deponenti, iar dobanzile urca semnificativ fata de oferta la ghiseu. 
Astfel, dobanda pentru depozitul la un an creste la 6% (de la 4,6%), cea la 6 luni la 5,5% (de la 4,1%) iar la 3 luni la 4,75% (de la 3,35%). Pentru scadentele mai lungi avem 6,5% la 3 ani si 6,25% la 2 ani (fata de 5,1%, respectiv 4,85%). 
Cele mai avantajoase oferte de economisire la termen de un an din piata bancara se regasesc acum la TBI Bank, depozitul online (dobanda 8%), Pro Credit Bank, de asemenea o campanie promotionala, cu dobanda 7,7%, UniCredit Bank, depozit online si CEC Bank cu 6%, BCR cu 5,8% pentru depozitul online, etc.
Pentru a gasi cele mai bune oferte de economisire in functie de scadenta preferata accesati comparatorul Conso. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Puteti negocia cu banca si pe partea de economisire

Puteti negocia cu banca si pe partea de economisire

Chiar daca ne-am obisnuit cu ideea ca doar un imprumut in dificultate poate fi rescadentat, ajustat la un nou indice sau inghetat o perioada, in urma discutiilor cu banca, si in cazul depozitelor exista acum loc de negociere.

08 Dec 2022 | Depozite
Combinatia ideala pentru parinti: Junior Centenar+depozitul pentru copii

Combinatia ideala pentru parinti: Junior Centenar+depozitul pentru copii

Neactualizarea dobanzilor programului Junior Centenar obliga parintii sa se limiteze la sumele care asigura bonusul oferit de stat, utilizand restul de bani intr-un cont bancar de economii pentru copii.

05 Dec 2022 | Depozite
Ultimele sanse pentru dobanzi mari la depozite

Ultimele sanse pentru dobanzi mari la depozite

Statul semnalizeaza ca vrea sa se imprumute mai ieftin de la populatie in lei, dar mai scump in euro iar noua emisiune Fidelis este concurata puternic de cele mai bune dobanzi bancare la termen in moneda nationala, contrar modului in care decurgeau lucrurile pana acum.

29 Noi 2022 | Depozite
Unde gasim cele mai bune dobanzi in euro?

Unde gasim cele mai bune dobanzi in euro?

Titlurile de stat in euro emise anterior si care se tranzactioneaza cu discount ofera randamente superioare depozitelor la termen.

24 Noi 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii