Cat mai platesc bancile pentru depozitele in lei?

Deponentii trebuie sa se multumeasca cu castiguri tot mai mici pentru economiile depuse. Ba chiar, tinand cont de celelalte costuri asociate (comisioane, impozit pe dobanda, etc), uneori ajung sa scoata din banca mai putini bani decat au depus. Bancile taie tot mai mult din dobanzile la depozitele in lei, acestea ajungand in cazul bancilor mari la valori apropiate de 0%.

In conditiile in care castigurile clientilor sunt in majoritatea cazurilor negative, este lesne de inteles ca deponentii isi doresc sa isi depuna banii la bancile care ofera cele mai mari dobanzi ale momentului, pentru a contracara comisioanele si impozitul pe dobanda, care trag si mai mult eventualul castig in jos.

Vremea cu dobanzi de 3% sau peste este de mult apusa, in prezent existand doar cateva oferte razlete cu valori de peste 2%. Acestea se regasesc insa numai in cazul bancilor de dimensiuni mai reduse si pentru perioade de timp relativ lungi, de peste 6 luni.

Bancile mari au scazut dobanzile sub 1%

Daca ne uitam insa, spre exemplu, la un depozit de 3.000 lei constituit pe o perioada de 3 luni, se observa ca maximul afisat este de 2%, conform tabelelor comparative Conso.ro. Pe de alta parte, minimul coboara pana la un minim de 0,3%.

        Top dobanzi depozite

Denumire Banca

Rata dobanzii

TBI Bank

2%

Idea Bank

1.5%

Credit Agricole

1.3%

Alpha Bank

1.3%

Marfin Bank

1.3%

Intesa Sanpaolo Bank

1.25%

Libra Internet Bank

1.25%


Sursa: Conso.ro
Calcul: depozit de 3.000 lei pe 3 luni

Topul este condus de banci precum TBI Bank cu o dobanda de 2%. Urmatoarele in clasament sunt Idea Bank – cu 1,5%, respectiv Credit Agricole, Alpha Bank si Marfin Bank – fiecare cu o dobanda de 1,3%.

Clientii care se indreapta spre banci mai mari, nu mai pot spera la dobanzi peste 1%. Spre exemplu, la UniCredit Bank sau Banca Transilvania, clientii pot obtine o dobanda de numai 0,75%, la BRD - de 0,6%, la Bancpost - de 0,55%, la CEC Bank - de 0,5%, la BCR - de 0,35%, iar la ING Bank - de 0,3%.

Bancile isi restrang una dupa alta oferta

Pe de alta parte si bancile si-au restrans considerabil oferta de depozite, diversitatea din portofoliu de altadata fiind acum istorie. Astfel, mai multe banci mari au eliminat din oferta produsele cu dobanzi pe perioade atipice iar altele pe cele cu scadente scurte.

Spre exemplu, Banca Transilvania a renuntat de curand la depozitelele cu scadenta atipica, iar BCR a renuntat la acordarea dobanzii in functie de transa valorica. Raiffeisen Bank a mers chiar mai departe, pastrand in portofoliu doar depozite cu scadenta de peste 4 luni.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite
Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

3 Iunie 2021 | Depozite

Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare
Dobanzile real pozitive sunt tot mai rare

Cresterea inflatiei din ultima vreme si estimarile pesimiste ale BNR pentru finalul anului nu au determinat, cel putin deocamdata, o majorare a dobanzilor la termen, bancile avand suficient spatiu de manevra pentru intarzierea acestui pas.

31 Mai 2021 | Depozite

Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat
Lipsa impozitului pe dobanda nu e suficienta pentru succesul titlurilor de stat

Pe 19 martie s-a inchis o noua oferta Fidelis pentru titluri de stat listate la bursa, iar subscrierile au fost aproape la jumatatea celor consemnate in decembrie 2020.

24 Martie 2021 | Depozite

Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite
Titlurile de stat isi pierd din atractivitate fata de depozite

Luna martie incepe in forta pe piata titlurilor de stat pentru populatie. Se lanseaza noi emisiuni, atat in cadrul programului Tezaur cat si pentru Fidelis, programul certificatelor de trezorerie listate la bursa.

2 Martie 2021 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus