top banner

BNR a majorat dobanda. Ce se intampla cu creditele si depozitele in lei?

12 Mai 2022 | Autor: Cristian Dogaru

BNR a majorat dobanda. Ce se intampla cu creditele si depozitele in lei?

Cresterea mai agresiva a dobanzii de politica monetara operata de BNR pe 10 mai, de la 3% la 3,75%, nu acopera decalajul dintre tara noastra si Cehia, Polonia sau Ungaria unde bancile centrale au sarit deja de 5%. Cu toate acestea, decizia BNR va avea efecte si asupra creditelor, si asupra depozitelor in moneda nationala.
Modificarea dobanzii BNR marcheaza o schimbare a regimului de viteza pentru acest indicator, de vreme ce majorarea din 10 mai a reprezentat cel mai mare pas de ajustare practicat in ultimii 14 ani. 
Cel mai mare pas de majorare a dobanzii din ultimii 14 ani
BNR a revenit la dobanda din 2014, dupa ce in ultimii 8 ani trendul dobanzii de politica monetara a fost in scadere,  in paralel cu reducerea inflatiei. 
Cu toate acestea, bancile centrale din regiune sunt mult inaintea BNR in ceea ce priveste ajustarile din economie, unde rata inflatiei a muscat serios din puterea de cumparare a populatiei. 
Astfel, Ungaria (ultima inflatie raportata a fost 9,5%) are o dobanda de politica monetara de 5,4%, Cehia (inflatie de 14,2%) are dobanda de 5,75% iar Polonia (inflatie de 12,3%) are o dobanda de 5,25%. 
Romania, cu o inflatie de aproape 14% raportata recent (13,8%-comunicat din 11 mai) abia a mutat dobanda de politica monetara la 3,75%. 
Procentul extrem de ridicat al ratei inflatiei arata ca aceasta nu si-a consumat potentialul exploziv de crestere dupa plafonarea preturilor la energie pentru populatie, asa cum s-a sugerat anterior. Dimpotriva, se pare ca mai avem mult de tras, estimarile BNR fiind ca abia din a doua parte a lui 2023 sa ajungem la inflatie de o singura cifra (iar BNR a dat dovada de un optimism supradimensionat in legatura cu estimarile sale inflationiste in ultima vreme). 
De ce cresc dobanzile mai lent in Romania?
Retinerea BNR poate fi pusa in legatura cu un alt aspect neplacut adus odata cu inflatia-cresterea costurilor de finantare ale statului.
Randamentul obligatiunilor guvernamentale in lei pe 10 ani a trecut de 8% (8,2%), in conditiile in care Ungaria plateste 7,66%, Cehia 5,03% iar Polonia 6,97%, conform tradingeconomics.com. Faptul ca Cehia plateste cel mai putin in conditiile in care are cea mai mare inflatie poate fi pus in legatura cu ponderea mai mica a datoriei guvernamentale in PIB (42%).
Cu alte cuvinte, Romania, care are cea mai mica dobanda de politica monetara din regiune,plateste cele mai mari dobanzi pentru datoria guvernamentala (care a depasit la randul sau 50% din PIB), iar acest fapt este ingrijorator. 
Este posibil ca BNR sa incerce sa amane o noua escaladare a randamentelor odata cu majorari mai agresive ale dobanzii de politica monetara si sa menajeze totodata bancile locale pentru a nu-si reduce profitabilitatea din cauza provizionelor la creditele care ar putea avea probleme pe fondul cresterii agresive a dobanzilor. 
Mentinerea acestui decalaj in favoarea debitorilor reprezinta insa o represiune financiara pentru cei care mai eonomisesc si ar putea pune presiune pe cursul de schimb la un moment dat. 
Robor face opinie separata fata de BNR
Inainte de anuntul BNR privind modificarea dobanzii de politica monetara Robor la 3 luni era la valoarea de 5,21%, iar Robor la 6 luni la 5,32%. Dupa anuntul BNR indicii s-au mutat la urmatoarele borne, respectiv 5,37% pentru Robor la 3 luni, respectiv 5,50% pentru Robor la 6 luni).
Dupa cum se vede, piata interbancara incepe sa fie tot mai mult decuplata de rata de dobanda de politica monetara a BNR. 
Cei care platesc rate vor simti in curand ajustarile Robor (sau IRCC, desi in acest caz exista un decalaj de 6 luni fata de fotografia pietei) iar nervozitatea deponentilor va creste. Nu e usor sa primesti doar maxim 4-5,5% la dobanzile la depozite sau titluri de stat in conditiile in care inflatia e de 14%. 
In acelasi timp, la capitolul pierzatori se includ si fondurile de pensii, care au doua treimi din active parcate in titluri de stat si care vor trebui sa faca ajustari negative ale valorii detinerilor pe masura ce dobanzile urca (titlurile mai vechi, care poarta dobanzi mici, vor scadea raportat la valoarea nominala pentru a se conserva randamentul actual)

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Ultimele sanse pentru dobanzi mari la depozite

Ultimele sanse pentru dobanzi mari la depozite

Statul semnalizeaza ca vrea sa se imprumute mai ieftin de la populatie in lei, dar mai scump in euro iar noua emisiune Fidelis este concurata puternic de cele mai bune dobanzi bancare la termen in moneda nationala, contrar modului in care decurgeau lucrurile pana acum.

29 Noi 2022 | Depozite
Unde gasim cele mai bune dobanzi in euro?

Unde gasim cele mai bune dobanzi in euro?

Titlurile de stat in euro emise anterior si care se tranzactioneaza cu discount ofera randamente superioare depozitelor la termen.

24 Noi 2022 | Depozite
Este momentul pentru alegerea depozitelor pe termen lung?

Este momentul pentru alegerea depozitelor pe termen lung?

Primul semnal mai consistent de scadere a inflatiei repune pe tapet cautarea momentului optim pentru a face depozite pe scadente mai mari de un an, cele mai bine remunerate.

16 Noi 2022 | Depozite
Avem un nou puseu de crestere pentru dobanzile la termen

Avem un nou puseu de crestere pentru dobanzile la termen

Ministerul Finantelor da tonul in concertul majorarii randamentelor, cu dobanzi in urcare cu aproximativ un punct procentual la ultima emisiune din noiembrie pentru titlurile de stat aferente programului Tezaur.

03 Noi 2022 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii