Patronatul Creditului IFN: Limitarea DAE va afecta consumatorii si institutiile

Limitarile propuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in ceea ce priveste DAE la creditele acordate de IFN-uri vor avea efecte negative atat pentru consumatori cat si pentru institutiile in cauza. O parte din IFN-uri se vor inchide, iar unii dintre clienti vor deveni neeligibili pentru un imprumut, estimeaza Patronatul Creditului IFN.
 
Din perspectiva consumatorilor, impactul intrarii in vigoare a propunerii legislative se va manifesta prin prisma contractiei puternice a sectorului IFN si lipsei unor oferte de creditare, se mentioneaza intr-un comunicat al Patronatului. 

In aceste conditii, exista riscul aparitiei unei categorii de persoane care vor deveni neeligibile pentru orice forma de creditare, avand in vedere ca “bancile au conditii extrem de restrictive, de multe ori fara corespondenta cu realitatea, si multa birocratie”.

Cale libera pentru camatari
 

De asemenea, este posibila (re)aparitia unui “sector” nereglementat in care diverse persoane fizice vor acorda imprumuturi in baza unor contracte asupra carora nici BNR si nici ANPC nu pot interveni, lucru ce va duce inclusiv la cresterea infractionalitatii si la efecte sociale, directe si indirecte, nedorite.
 
In plus, Regulamentul in forma actuala va conduce la restructurarea activitatii de creditare si in final la radierea unor institutii financiare nebancare cu influenta fiscala, sociala, investitionala si reputationala.

Din perspectiva fiscala, Patronatul mentioneaza incasari mult mai mici la bugetul de stat si la bugetele de asigurari sociale, precizand ca IFN-urile sunt societati ce achita anual sume foarte mari cu titlu de impozit pe profit sau contributii salariale. Totodata, inchiderea IFN-urilor ar insemna trimiterea simultan in somaj a unui numar de aproximativ 10.000 angajati si, implicit, o presiune suplimentara asupra bugetului.

Din punct de vedere social, trimiterea in somaj a 10.000 angajati produce un impact financiar si asupra familiilor acestora, ceea ce face ca numarul celor afectati sa fie mult mai mare. De asemenea, masura adoptata in aceasta forma va crea instabilitate financiara si nesiguranta in randul celor aproximativ un milion de persoane imprumutate la IFN-uri.

La nivel investitional si reputational, Patronatul estimeaza ca unii actionari vor decide retragerea investitiei din piata romaneasca si relocarea catre alte zone geografice care doresc atragerea capitalurilor straine. Totodata, o astfel de reglementare va avea efect preponderent asupra celor de buna credinta, in timp ce practici de evitare vor fi identificate rapid de catre acei jucatori care si astazi induc riscul reputational in piata IFN si, indirect, asupra BNR.
 
Discriminare a IFN-urilor in comparatie cu bancile
 
Patronatul Creditului IFN precizeaza ca a sustinut si va sustine intotdeauna consolidarea cadrului legislativ si intarirea prudentialitatii, dar ca nu intelege ratiunea pentru care un IFN care investeste banii actionarilor sai, trebuie sa se supuna unor masuri de prudentialitate cu mult mai dure decat ale bancilor comerciale, care utilizeaza in mare masura banii atrasi din depozitele constituite de populatie.

Patronatul mentioneaza faptul ca, in acord cu noile propuneri, un IFN ar trebui sa asigure un capital social de 67 lei pentru fiecare 100 de lei creditati, in timp ce o banca trebuie sa asigure doar 9 lei.

De asemenea, patronatul sustine ca nu exista cazuri in care clientii activitatii de creditare on-line sa fie executati silit imobiliar pentru ca maximul creditelor acordate on-line este de 3.000 de lei, in timp ce pentru executarea silita imobiliara este necesar ca datoria sa fie de peste 10.000 lei.

BNR incearca sa descurajeze IFN-urile sa acorde credite cu DAE foarte mare, stabilind prin intermediul unui regulament, o limita de cost maxima peste care, daca se trece, societatile finantatoare vor fi obligate sa asigure un capital suplimentar. Regulamentul va intra in vigoare la data de 1 octombrie 2017. 

Pentru a putea evita constituirea de capital suplimentar, imprumuturile acordate pe perioade mai mari de 90 de zile trebuie sa nu depaseasca o dobanda anuala efectiva (DAE) de 32,5% pe an.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite rapide


De ce este important sa rambursam la timp un imprumut pe termen scurt
De ce este important sa rambursam la timp un imprumut pe termen scurt

Decizia solicitarii unui imprumut, trebuie mereu luata in urma unei analize. Orice persoana care ia decizia de a se imprumuta, trebuie sa-si puna mai intai niste intrebari cu raspunsuri clare.

23 Octombrie 2020 | Articol sponsorizat

Cele 5 avantaje ale creditului 100% online
Cele 5 avantaje ale creditului 100% online

Un credit online este solutia ideala atunci cand adunatul actelor nu este o varianta buna sau cand timpul liber nu este suficient, sau cand pur si simplu, zona de confort este greu de parasit.

5 Octombrie 2020 | Articol sponsorizat

Unde apelam cand avem nevoie de bani urgent?
Unde apelam cand avem nevoie de bani urgent?

Care ar fi acea situatie in care nevoia banilor nu mai suporta amanare? Atunci cand este nevoie de bani, nu maine, nu peste alte cateva zile, ci ACUM. O factura restanta, repararea unui obiect indispensabil sau inlocuirea lui, o vizita urgenta la stomatolog, sau plata unui avans.

28 Septembrie 2020 | Articol sponsorizat

(P) Afla ce este contul IBAN si unde il gasesti!

Codul IBAN “International Bank Account Number” a fost conceput pentru a face platile interbancare mult mai eficiente si pentru a diminua in totalitate erorile care pot aparea in urma efectuarii lor.

29 Iunie 2018 | Credite Rapide

Mai multe articole

Inapoi sus