Ce înseamnă indicele ROBOR și cum ne afectează în perioada curentă?

23 Mai 2022 | Autor: CreditPrime

Ce înseamnă indicele ROBOR și cum ne afectează în perioada curentă?

ROBOR sau Romanian Interbank Offer Rate este o rată a dobânzii la care băncile sunt dispuse să acorde credite altor bănci, altfel spus, este costul interbancar al banilor. Indicele a început să fie utilizat începând cu anul 2010.

Chiar dacă din Mai 2019 nu se mai acordă credite pe baza ROBOR, acesta rămâne înca un indice ce se folosește încă la calcularea ratelor pentru creditele existente, mai ales pentru că există foarte multe credite de Prima Casa, acest tip de credit având dobânzile calculate pe baza ROBOR-ului. 

Indicele ROBOR este calculat zilnic în mod independent de către Thomson Reuters, entitatea împuternicită de către BNR. Există situații în care BNR poate solicita suspendarea calculul ROBOR-ului, acest lucru se întâmplă doar dacă indicele depășește cu mai mult de 25% nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) acordată de băncilor de către banca centrală.

Tipuri de ROBOR

•    zi – ROBOR T/N, O/N
•    O săptămână – ROBOR 1W
•    O lună – ROBOR 1M
•    Trei luni – ROBOR 3M
•    Șase luni – ROBOR 6M
•    Nouă luni – ROBOR 9M
•    Un an – ROBOR 12M

Cele mai utilizate scadențe folosite sunt cele de 3M si 6M.

Ce factori influențează ROBOR-ul?

În luna aprilie a acestui an, indicele ROBOR a atins noi maxime istorice ajungând până la aproape de 5%, acest lucru s-a simțit imediat în ratele persoanelor care au credite luate cu dobândă calculată pe baza ROBOR-ului.

Inflația

Este cunoscut faptul că economia românească se bazează foarte mult pe consum, iar creșterile salariale duc la creșterea apetitului de consum și asta se reflectă automat în creșterea prețurilor și a ratei inflației. Observăm un trend ascendent al ratei inflației și implicit și a ratei dobânzii de politică monetară.

Politica monetară și politica fiscală

Politica monetară are ca obiectiv principal păstrarea unui echilibru al prețurilor, creșterea durabilă a economiei, stabilitatea ratelor dobânzilor și stabilitatea sistemului financiar. 

Orice dezechilibru poate genera o reacție în lanț și poate influența în mod direct puterea de cumpărare și stabilitatea financiară individuală.

Lichiditățiile din piață

Protejarea cursului valutar, panica generată de situația actuală și tendința oamenilor de a păstra banii în casă și nu în bancă, dar și perioadele asociate cu plata taxelor și impozitelor, duc la creșterea valorii banilor care se află în piață, motiv pentru care dobânzile cresc, inclusiv indicele ROBOR.

Cum ne influențează evoluția ROBOR?

Creșterea indicelui ROBOR duce automat la creșterea ratelor lunare și a gradului de îndatorare, împreună cu infalția, aceastea duc la scăderea puterii de cumpărare și deci la o presiune financiară mai mare asupra populației.

Cei mai afectați de aceste creșteri sunt persoanele cu venituri medii și mici, impactul reprezentând uneori chiar și un procent important din veniturile lunare.

Vrei o rezervă de bani? Linia de credit de la CreditPrime este ușor de accesat și gestionat

Linia de credit de la CreditPrime reprezintă rezerva ta de bani la care ai acces în orice moment al zilei și din orice locație. Aplici 100% online și te bucuri de beneficiile unui produs financiar ce îți oferă flexibilitate asupra sumelor accesate, a perioadei de utilizare și a dobânzilor plătite.

Clienții noi se bucură și de oferta de 0% dobândă* în primele 30 de zile de utilizare a liniei de credit, după prima retragere. După această perioadă promoțională, dobânda plătită pe zi este între 0,5% și 0,99% în funcție de profilul clientului.


*Oferta este supusă unor termini și condiții. Contactează un representant CreditPrime pentru mai multe detalii.

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite Rapide

Alte Articole

Cum investești corect banii când renovezi?

Cum investești corect banii când renovezi?

Când îți faci planuri de renovare și reamenajare a casei, „socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg”, cum se spune în popor. De multe ori, pot apărea cheltuieli pe care să nu le putem anticipa, nici noi, nici meșterii, până ne apucăm propriu-zis de lucrări.

01 Iul 2022 | Credite Rapide
7 sfaturi financiare ca să-ți planifici corect vacanța!

7 sfaturi financiare ca să-ți planifici corect vacanța!

Este important să avem grijă la modul în care ne planificăm călătoria, mai ales din punct de vedere financiar, ca să nu ne ia prin surprindere cheltuieli neprevăzute sau faptul că nu mai avem bani în portofel la întoarcere.

20 Iun 2022 | Credite Rapide
Viva Credit lansează Linia de Credit de până la 20.000 lei

Viva Credit lansează Linia de Credit de până la 20.000 lei

Viva Credit®, prima companie din România specializată în împrumuturi rapide, oferite 100% online, lansează de la 1 iunie Linia de Credit de până la 20.000 lei.

07 Iun 2022 | Credite Rapide
Atenție la finanțe când crește inflația!  3 tehnici utile ca să nu ajungi în impas

Atenție la finanțe când crește inflația! 3 tehnici utile ca să nu ajungi în impas

Atunci când apar schimbări în contextul economic, pentru a ne asigura că nu ajungem în impas, este important să ne adaptăm și calibrăm modul în care facem lucrurile.

26 Mai 2022 | Credite Rapide

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul