Ce aduc nou patronatele financiare pentru clienti?

Clientii institutiilor financiare nebancare si ai brokerilor de asigurare ar putea beneficia de un plus de transparenta si de calitate. Recent, au fost infiintate doua patronate care isi propun sa vina cu o noua abordare in relatia dintre membrii acestora si consumatori.

In acest scop, Patronatul Creditului IFN (PCIFN) a elaborat un Cod de buna practica, pe baza caruia functioneaza, care stabileste o serie de principii de respectat de catre institutiile membre in relatia cu consumatorii.

Ce principii trebuie sa respecte membrii Patronatului?

Printre acestea se numara prezentarea ofertei de creditare in conditii de transparenta, prezentarea informatiilor contractuale si precontractuale in termeni accesibili clientilor, prezentarea informatiilor corect si fara ambiguitati, date corecte si complete cu privire la costul creditului, creditarea responsabila, inclusiv prin prezentarea consecintelor asumate de catre client prin contractarea creditului.

Institutiile fondatoare ale Patronatului sunt Ferratum IFN, IFN Extra Finance, Telecredit IFN, Viva Credit IFN si Zaplo IFN.

PCIFN reprezinta institutiile financiare nebancare din Registrul General, al caror principal produs este creditul de consum la distanta pe termen scurt (creditul prin telefon, online etc).

PCIFN reprezinta aproximativ 50% in ceea ce priveste numarul de contracte.

Brokerii de asigurari promit un standard minim de calitate

Aceasta nu este singura initiativa de acest gen din industria financiara. Recent, zece brokeri de asigurare au infiintat Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (PRBAR), prima organizatie de acest tip din piata de profil.

Membrii fondatori, respectiv respectiv Safety Broker de Asigurare, Renomia - SRBA Insurance Broker, Asigest Broker de Asigurare, Millenium Insurance Broker, Campion Broker de Asigurare, PSG Insurance Broker, Professional Broker de Asigurare, Globasig Broker de Asigurare- reasigurare, Interbug Broker de Asigurare si D&CA Insurance, cumuleaza aproape 25% din industria romaneasca de intermediere.

”Principalul obiectiv al acesteia consta in organizarea, promovarea, sustinerea si apararea intereselor membrilor sai in relatiile cu orice alte entitati, autoritati, institutii publice, in raport cu obiectul si scopul ei de activitate si in acord cu prevederile legale”, se arata intr-un comunicat al patronatului.

In plus, patronatul intentioneaza impunerea, la nivel national, a unui standard minim de calitate privind obiectul de activitate al membrilor sai, pentru a imbunatatii relatia cu clientii.

Asociere pe modelul pietei bancare

Patronatul brokerilor din asigurari a aparut pe modelul din sectorul bancar, unde, desi exista o asociatie profesionala (ARB), s-a infiintat si un patronat (CPBR), care s-a dorit o alternativa mai dinamica la ARB.

In asigurari, brokerii sunt reuniti in Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), dar o parte dintre acestia s-au declarat nemultumiti de modul in care Uniunea i-a reprezentat in special in cazul RCA.

„PRBAR este o completare necesara a peisajului asociativ din tara noastra. Ne propunem sa fim vocea unui segment important al industriei de brokeraj si, din aceasta perspectiva, sa lucram impreuna cu toate structurile similare deja existente pentru asigurarea unui mediu de afaceri predictibil si stabil”, au declarat oficialii Patronatului.

Presedinte al PRBAR este Viorel Vasile, proprietarul Safety Broker, societatea de brokeraj care a parasit anul acesta UNSICAR.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite rapide


Cat de important este fondul de urgenta?
Cat de important este fondul de urgenta?

Fondul de urgenta este absolut necesar in orice casa. Asa zisii bani de zile negre sunt extrem de utili intr-o situatie de criza.

27 Ianuarie 2021 | Articol sponsorizat

10 situatii in care putem apela la un credit rapid
10 situatii in care putem apela la un credit rapid

Ni se intampla deseori sa avem planuri pe care sub o forma sau alta nu le ducem la bun sfarsit. Motivele sunt diverse. Asta pentru ca mereu vom gasi lucruri mai importante de facut si nu ne vom concentra pe ceea ce noua ne face bine cu adevarat.

14 Ianuarie 2021 | Articol sponsorizat

Cum ne revenim financiar dupa sarbatori
Cum ne revenim financiar dupa sarbatori

Indiscutabil noul an incepe cu un buget spre 0 lei sau chiar pe minus. Si asta pentru ca decembrie este o luna a cheltuielilor. Cheltuieli pentru vacante, pentru calatorii si pentru cadouri pe care le oferim celor dragi. Cheltuieli pentru masa de Craciun, dar si pentru cea de Revelion.

6 Ianuarie 2021 | Articol sponsorizat

Ce este un credit IFN?
Ce este un credit IFN?

Creditul IFN este un imprumut oferit de o Institutie Financiara Nebancara. Acest tip de imprumut poate inseamna o suma nu prea mare de bani, care trebuie rambursata intr-o perioada relativ scurta.

11 Decembrie 2020 | Articol sponsorizat

Mai multe articole

GHIDURI


Credite rapide

Creditele rapide pana la salariu, sunt imprumuturi de valori mici, care se acorda pe perioade scurte de timp. Procedura de obtinere este rapida insa costurile sunt mult mai mari decat la creditele bancare. Cand trebuie apelat la creditele rapide, care este procedura de acordare, perioada de rambursare sau alternative in Ghidul Credite rapide.

Inapoi sus