5 sfaturi de educatie financiara ca sa fii mai responsabil cu banii

30 Martie 2022 | Autor: Viva Credit

5 sfaturi de educatie financiara ca sa fii mai responsabil cu banii

Ce inseamna responsabilitatea financiara? Raspunsul la aceasta intrebare se regaseste in actiuni mici, pe care le facem zilnic pana cand devin un stil de viata. Sa fii responsabil financiar inseamna sa inveti cum sa-ti gestionezi finantele pe termen lung, intr-un mod sanatos, in niciun caz restrictiv sau limitativ. Iata cateva principii de educatie financiara, care sa te ajute sa faci primii pasi spre o relatie sanatoasa cu banii tai.

Fa-ti chiar azi un fond de urgenta

Atunci cand apar cheltuieli neprevazute (pentru ca sunt inevitabile in viata tuturor), fondul de urgenta este asul tau din maneca. Concret, este suma de bani pe care stii ca te poti baza atunci cand traversezi o perioada dificila din punct de vedere financiar. Functioneaza ca o plasa de siguranta care te ajuta sa nu intri in colaps. 

Valoarea fondului de urgenta difera in functie de venitul tau. Un fond de urgenta este indicat sa aiba echivalentul venitului tau net pentru cel putin 3-4 luni. Ca sa iti creezi un fond de urgenta, primul pas este planificarea bugetului tau lunar.

Transforma planificarea bugetului intr-un obicei lunar 

Planificarea este cel mai important obicei pe care sa-l adopti pentru a-ti imbunatati relatia cu banii. De ce este important sa-ti stabilesti un buget lunar? Pentru ca tii o mai buna evidenta a veniturilor si a cheltuielilor. In acest mod, eviti sa cheltuiesti mai multi bani decat ai nevoie. 
Sunt mai multe modalitati prin care poti incepe sa faci aceasta planificare. E metoda bine cunoscuta este planificarea de tipul 50/30/20. 

Regula 50/30/20 
  • 50% din venitul lunar va fi alocat cheltuielilor pentru rate si facturi, locuinta, mancare etc.
  • 30% din venitul lunar este indicat sa fie alocat indeplinirii dorintelor (televizor sau telefon mobil nou, vacanta, haine si pantofi etc.)
  • 20% din venitul lunar va fi redirectionat in fondul de urgenta.

Desigur, poti face planificarea si pe hartie, punand in categorii toate cheltuielile pe care le ai in mod normal intr-o luna. De exemplu, rate, facturi, cumparaturi, medicamente, carburant, cadouri etc. Pentru ca sumele pot fluctua de la o luna la alta, este de preferat sa faci o medie a ultimelor 3 sau 6 luni. Nu uita de fondul de urgenta. Din suma ramasa, care este bugetul pe care il poti economisi lunar? 

Orice metoda de planificare a bugetului ai alege, important este sa devina un obicei si s-o faci in fiecare luna.

Atentie la cheltuielile inutile! 

Atunci cand mergem la cumparaturi (si nu numai), este foarte usor sa ne lasam fascinati de tot felul de produse de care credem ca avem nevoie, cand, de fapt, s-ar putea sa fie numai o achizitie impulsiva. De aceea, asigura-te ca atunci cand mergi la cumparaturi ai clar in minte tot ceea ce trebuie sa cumperi si ai chiar o lista de cumparaturi. In acest mod, vei evita sa cheltuiesti mai multi bani pe lucruri de care nu ai nevoie. Regula de aur este sa nu te abati de la lista decat daca ai cu adevarat nevoie de acel produs. In acest mod, reduci foarte mult riscul sa cheltuiesti pe langa bugetul stabilit. 

Exista si situatia in care putem considera ca un produs chiar ne este de folos si sa ne inselam. Ca sa te asiguri, este indicat sa amani achizitia 24 de ore. Timpul iti va oferi raspunsul si, in anumite situatii, te va ajuta sa economisesti sume valoroase.

Redu costul facturilor si revizuieste-ti grila de nevoi

Un cost al facturilor mai redus inseamna mai multi bani pe care ii poti pune in fondul de urgenta. Primul lucru pe care il poti face este sa acorzi atentie consumului de energie atunci cand nu folosesti aparatele electrice. Ti se intampla sa lasi lumina aprinsa in hol sau la baie, chiar daca nu ai nevoie de ea? Acest obicei de consum, pe care multi dintre noi il avem, ne creste inutil facturile la curentul electric. 

De asemenea, analizeaza si alte servicii in care investesti lunar, cum ar fi abonamentul de telefonie mobila, abonamentul la internet si televiziune. Gandeste-te daca folosesti in intregime aceste pachete de servicii sau, dimpotriva, ai putea sa le revizuiesti pentru a mai reduce costul facturilor.

Informeaza-te inainte de orice achizitie

Preturile produselor pot fluctua de-a lungul anului, iar periodic sunt organizate campanii de reduceri. Daca nu vorbim despre un aliment de baza, ci despre mobila, electronice, electrocasnice etc., ce este important sa faci, ca sa ai siguranta ca intr-adevar cumperi produsul la cel mai bun pret, este sa-l cauti la mai multi comercianti si sa observi diferentele de preturi dintre ei. De asemenea, daca nu esti hotarat sa cumperi neaparat de la un anumit brand, atunci extinde-ti „cercetarea” si asupra aceluiasi tip de produs, cu specificatii similare, de la un alt brand. Este bine sa ai in vedere aceasta analiza pentru o perioada mai lunga de timp, ca sa te asiguri ca achizitionezi produsul la pretul corect si la cel mai bun raport calitate-pret.

Ce faci daca apar cheltuieli neprevazute si inca nu ai un fond de urgenta?

Daca respecti aceste reguli de planificare a bugetului si le transformi intr-un obicei, vei gestiona mult mai usor venitul tau lunar, in special pentru ca, de la luna la luna, vei putea face o estimare si mai buna a cheltuielilor si, implicit, iti vei imbunatati modul in care te raportezi la bani. 

Totusi, daca esti luat pe nepregatite de o cheltuiala neprevazuta inainte sa-ti faci un fond de urgenta, te poti baza pe Viva Credit. Linia de Credit de la Viva Credit functioneaza ca o rezerva de bani atunci cand intampini cheltuieli neprevazute. Poti imprumuta online, de pe www.vivacredit.ro, pana la 3000 lei si beneficiezi de dobanda promotionala de 0.0% in primele 30 de zile. Dupa completarea formularului online, primesti banii de care ai nevoie in doar 2 ore. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite Rapide

Alte Articole

Viva Credit susține Echipa Descurcăreților!

Viva Credit susține Echipa Descurcăreților!

Probabil că te întrebi cine sunt Descurcăreții! Noi credem că tu ai putea fi unul dintre ei!

06 Sep 2023 | Credite Rapide
Află secretele împrumuturilor rapide pe termen scurt!

Află secretele împrumuturilor rapide pe termen scurt!

Ai avut vreodată nevoie de un împrumut rapid și ofertele ți s-au părut scrise într-un limbaj complicat, cu termeni precum DAE, dobândă zilnică, dobândă 0, retragere, rambursare anticipată etc.? Viva Credit a denumit acest limbaj IFN-eză și s-a hotărât să ne învețe cum să fim atenți la detaliile care fac diferența în cazul împrumuturilor rapide pe termen scurt.

14 Mar 2023 | Credite Rapide
Linia de credit – când să o folosești și când nu?

Linia de credit – când să o folosești și când nu?

Linia de credit este un produs care devine treptat una dintre alegerile către care se îndreaptă tot mai mulți clienți. Sunt numeroase situațiile în care poate fi folosit, dar, în același timp, sunt și cazuri în care nu este recomandat să se apeleze la un astfel de produs. Care sunt acestea vei descoperi din articolul de mai jos.

10 Ian 2023 | Credite Rapide
Cum să nu rămâi fară bani niciodată cu ajutorul unei linii de credit

Cum să nu rămâi fară bani niciodată cu ajutorul unei linii de credit

În viața fiecăruia dintre noi pot apărea situații neprevăzute pentru care este important să putem apela la un fond de urgență. Ce faci însă atunci când nu dispui de această rezervă? Află din articolul de mai jos cum te poate ajuta linia de credit.

28 Dec 2022 | Credite Rapide

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul