top banner

Spre bucuria debitorilor, cresterea dobanzii BNR n-a miscat mult ROBOR

10 Octombrie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Spre bucuria debitorilor, cresterea dobanzii BNR n-a miscat mult ROBOR

Foto Unsplash.com

Modificarea dobanzii de politica monetara saptamana trecuta, de la 5,5% la 6,25%, nu s-a mai resimtit asupra dobanzilor din piata interbancara, indicele Robor la 6 luni avand fluctuatii nesemnificative dupa anuntul BNR. 
Desi estimarile majoritatii analistilor convergeau spre o crestere a dobanzii de politica monetara cu 0,5 pp, BNR a luat prin surprindere piata, urcand o treapta mai sus, la 6,25%. 
Este totusi cea mai mica dobanda de politica monetara din regiune, avand in vedere ca in momentul in care BNR majora dobanda de la 5,5% la 6,25% in Ungaria aveam deja o dobanda de politica monetara de 13%,  in Cehia de 7% si in Polonia de 6,75%.
Spre bucuria debitorilor care sunt inca legati de ROBOR, in ciuda sfaturilor primite pe diverse canale de la expertii in eduatie financiara, ROBOR la 6 luni a ramas deocamdata neimpresionat de decizia BNR din 5 octombrie, astfel incat pe 6 octombrie urcase de la 8,09% la 8,11% iar pe 7 octombrie era la 8,12%. Similar, ROBOR la 3 luni avansase de la 7,92% pe 5 octombrie la 7,96% pe 7 octombrie. 
O crestere a dobanzii de politica monetara cu 0,75 pp care sa genereze doar un avans de 0,03-0,04 pp pe indicii pietei interbancare poate fi explicata in doua moduri. 
In primul rand, piata s-a miscat mult inaintea BNR, iar dobanzile sunt mult mai mari si acum decat dobanda de politica monetara a bancii centrale, astfel incat era normal ca ritmul de avans sa fie acum incetinit, cu atat mai mult cu cat la inceputul lunii august Guvernatorul certa bancherii remarcand cum ”bancile au cam sarit calul cu indicele Robor”. 
In al doilea rand, sa nu uitam ca bancile incep sa priveasca cu ingrijorare la scaderea puterii de cumparare a debitorilor si la modul in care s-ar putea reflecta asta in ritmicitatea platii ratelor, iar dobanzile in crestere la credite nu ajuta prea mult. 
Asta in contextul discutiei despre evolutia ROBOR, urmand ca in viitor si cei care au creditele legate de IRCC (imprumuturi acordate dupa luna mai 2019 sau cei care au facut trecerea de la ROBOR) urmand sa simta din ianuarie o noua majorare a valorii indicelui. 
Astfel, dupa ce din octombrie 2022 IRCC a urcat de la 2,65% la 4,05%, la inceputul noului an vom avea o noua crestere, valoarea IRCC urmand sa se plaseze in jurul a 5,7%. 
Oricum, IRCC ramane sub ROBOR, explicatia acestui decalaj fiind data de structura indicelui IRCC (medie pentru toate scadentele, in vreme ce ROBOR-ul luat in calcul de banci este pentru scadentele mai lungi) si de faptul ca IRCC reprezinta o medie a tranzactiilor, in vreme ce ROBOR este o medie a cotatiilor. 
Imbold spre economisire
Daca prudenta este cuvantul de ordine acum in materie de creditare, in contextul dobanzilor in crestere (se recomanda asumarea unui grad cat mai redus de indatorare), pe partea de economismire lucrurile incep sa arate mai bine. 
In comunicatul transmis de BNR dupa ultima decizie de politica monetara se gaseste un pasaj ce reprezinta o invitatie explicita pentru banci pentru a stimula mai bine economsirea. 
“Deciziile CA al BNR urmăresc ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, precum și stimularea economisirii prin creșterea ratelor dobânzilor bancare, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile”. 
De altfel, in ultimele saptamani stirile care vin dispre banci contin cu precadere majorari de dobanzi la depozitele la termen sau oferte pentru produse de economisire, tot mai tintite spre clientii noi sau pentru sumele noi ale clientilor vechi (pentru a incuraja atragerea de noi fonduri si nu doar migrarea celor vechi intre diferite scadente si randamente). 
Pentru a afla care sunt cele mai bune oferte bancare pentru depozitele la termen consultati comparatorul Conso. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

BNR creste mai lent dobanzile dar n-avem inca motive de bucurie

Desi BNR a majorat iar dobanda de politica monetara, amplitidinea acestor ajustari s-a redus considerabil, semn ca ne aflam la finalul ciclului de cresteri. Nu inseamna insa ca vor urma imediat scaderile.

12 Ian 2023 | Credite imobiliare
Noul an va incepe cu scumpiri ale creditelor dar o inflatie in scadere

Noul an va incepe cu scumpiri ale creditelor dar o inflatie in scadere

Valoarea IRCC pentru primul trimestru al noului an va fi de 5,71% iar pentru trimestrul al doilea s-ar putea plasa in jurul a 6%. Cu toate acestea, IRCC ramane semnificativ sub ROBOR.

28 Dec 2022 | Credite imobiliare
Sunt creditele cu dobanzi fixe pe o perioada limitata cea mai buna optiune in prezent?

Sunt creditele cu dobanzi fixe pe o perioada limitata cea mai buna optiune in prezent?

Alegerea unui imprumut in aceste vremuri de incertitudine nu este cea mai usoara sarcina, mai ales optiunea intre o dobanda variabila si una fixa pe o perioada limitata. Trecem in revista mai jos care sunt costurile acestui plus de siguranta pentru debitori.

25 Oct 2022 | Credite imobiliare
Cum vor evolua dobanzile la credite pana la finalul anului?

Cum vor evolua dobanzile la credite pana la finalul anului?

Tranzactiile din piata interbancara din trimestrul al doilea, care vor da valoarea IRCC incepand din octombrie, arata cresterea indicelui peste 4%, iar ianuarie 2023 il poate gasi aproape de 6%.

04 Aug 2022 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul