Ce tari au transpus deficitar Directiva privind creditul ipotecar?


Romania este mentionata printre tarile europene care nu au implementat corect Directiva europeana privind creditul ipotecar. Europarlamentarul Sven Giegold sustine, pe baza unor studii la nivel european, ca tara noastra, Spania, Croatia si Ungaria au lasat “portite” in legea de transpunere a directivei, care pot afecta consumatorii.


“Comisia Europeana si autoritatile europene de supraveghere financiara trebuie sa actioneze pentru implementarea legislatiei europene in toate statele membre. Actiuni urgente sunt necesare, spre exemplu, pentru imbunatatirea transpunerii directivei creditului ipotecar in tari precum Spania, Croatia, Ungaria si Romania, unde studiile au identificat scurtaturi si chiar posibile brese in legile de transpunere”, a declarat Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera European.

Acesta a facut declaratiile recent, in contextul in care reprezentanti ai Comisiei Europene, ai autoritatilor de supraveghere financiara, europene si nationale, si ai organizatiilor de protectie a consumatorilor au participat la reuniunea Comitetului Economic si Monetar din Parlamentul European (ECON) pentru a dezbate problemele legate de vanzarea inselatoare a produselor financiare.

Romanii au probleme cu rambursarea creditelor in valuta

Discutia a avut la baza cinci studii realizate de ECON cu privire la protectia consumatorilor de produse financiare, care identifica diferentele legislative, de implementare si de respectare a protectiei consumatorilor de produse financiare din UE. Unul din aceste studii face referire la piata creditului ipotecar.

In acest studiu, Romania este mentionata printre tarile in care consumatorii au fost cel mai grav afectati de vanzarea necorespunzatoare a creditelor ipotecare in valuta. Se mentioneaza in mod special problema debitorilor cu credite in franci elvetieni care, in 2015, reprezentau aproape 10% din volumul total al creditelor acordate gospodariilor populatiei. Numarul debitorilor a scazut de la 75.412 in 2015 la 35.000 in septembrie 2017. Cu toate acestea, realizatorii studiului apreciaza ca indatorarea in valuta creeaza dificultati de rambursare pentru un numar de debitori, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) sustine ca acest aspect nu este de importanta sistemica pentru stabilitatea financiara.

Care a fost strategia bancilor pentru vanzarea de credite in valuta?

La modul general, realizatorii studiului mentioneaza faptul ca, inainte de criza fianciara, bancile din zona euro au promovat in mai multe tari din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania, creditele in moneda straina, la care se puteau oferi dobanzi mai mici. Ca strategie comuna, s-a folosit perspectiva aderarii la zona euro a tarilor respective, fapt care ar fi trebuit sa determine aprecierea monedei nationale si, implicit, deprecierea celei de imprumut.

“Aceste asteptari nu au fost, insa, indeplinite. Din contra! Atunci cand moneda straina in care au fost acordate creditele s-a apreciat, debitorii s-au confruntat cu dificultati in indeplinirea obligatiilor de plata. Ei nu au fost avertizati cu privire la acest risc atunci cand produsul le-a fost vandut”, se mai arata in studiul citat.

Comisia Europeana va efectua o revizuire a directivei creditului ipotecar pana la data de 21 martie 2019, inclusiv un raport privind excesul de indatorare. De asemenea, institutia isi propune sa evalueze nivelul de educatie financiara din statele membre pentru a identifica cele mai potrivite practici in domeniu.

In aceste conditii, studiul propune o serie de aspecte care ar trebui incluse in momentul revizuirii directivei. Printre acestea se numara stabilirea de sanctiuni pentru “portitele” legislative, stabilirea unui standard comun la nivel european privind gradul de acoperire a imprumuturilor prin garantii (LTV), sau analizarea prejudecatilor cognitive ale clientilor si stabilirea de masuri pentru ca institutiile financiare sa nu poate profita de acestea.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus