Ce tari au transpus deficitar Directiva privind creditul ipotecar?

Romania este mentionata printre tarile europene care nu au implementat corect Directiva europeana privind creditul ipotecar. Europarlamentarul Sven Giegold sustine, pe baza unor studii la nivel european, ca tara noastra, Spania, Croatia si Ungaria au lasat “portite” in legea de transpunere a directivei, care pot afecta consumatorii.

“Comisia Europeana si autoritatile europene de supraveghere financiara trebuie sa actioneze pentru implementarea legislatiei europene in toate statele membre. Actiuni urgente sunt necesare, spre exemplu, pentru imbunatatirea transpunerii directivei creditului ipotecar in tari precum Spania, Croatia, Ungaria si Romania, unde studiile au identificat scurtaturi si chiar posibile brese in legile de transpunere”, a declarat Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera European.

Acesta a facut declaratiile recent, in contextul in care reprezentanti ai Comisiei Europene, ai autoritatilor de supraveghere financiara, europene si nationale, si ai organizatiilor de protectie a consumatorilor au participat la reuniunea Comitetului Economic si Monetar din Parlamentul European (ECON) pentru a dezbate problemele legate de vanzarea inselatoare a produselor financiare.

Romanii au probleme cu rambursarea creditelor in valuta

Discutia a avut la baza cinci studii realizate de ECON cu privire la protectia consumatorilor de produse financiare, care identifica diferentele legislative, de implementare si de respectare a protectiei consumatorilor de produse financiare din UE. Unul din aceste studii face referire la piata creditului ipotecar.

In acest studiu, Romania este mentionata printre tarile in care consumatorii au fost cel mai grav afectati de vanzarea necorespunzatoare a creditelor ipotecare in valuta. Se mentioneaza in mod special problema debitorilor cu credite in franci elvetieni care, in 2015, reprezentau aproape 10% din volumul total al creditelor acordate gospodariilor populatiei. Numarul debitorilor a scazut de la 75.412 in 2015 la 35.000 in septembrie 2017. Cu toate acestea, realizatorii studiului apreciaza ca indatorarea in valuta creeaza dificultati de rambursare pentru un numar de debitori, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) sustine ca acest aspect nu este de importanta sistemica pentru stabilitatea financiara.

Care a fost strategia bancilor pentru vanzarea de credite in valuta?

La modul general, realizatorii studiului mentioneaza faptul ca, inainte de criza fianciara, bancile din zona euro au promovat in mai multe tari din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania, creditele in moneda straina, la care se puteau oferi dobanzi mai mici. Ca strategie comuna, s-a folosit perspectiva aderarii la zona euro a tarilor respective, fapt care ar fi trebuit sa determine aprecierea monedei nationale si, implicit, deprecierea celei de imprumut.

“Aceste asteptari nu au fost, insa, indeplinite. Din contra! Atunci cand moneda straina in care au fost acordate creditele s-a apreciat, debitorii s-au confruntat cu dificultati in indeplinirea obligatiilor de plata. Ei nu au fost avertizati cu privire la acest risc atunci cand produsul le-a fost vandut”, se mai arata in studiul citat.

Comisia Europeana va efectua o revizuire a directivei creditului ipotecar pana la data de 21 martie 2019, inclusiv un raport privind excesul de indatorare. De asemenea, institutia isi propune sa evalueze nivelul de educatie financiara din statele membre pentru a identifica cele mai potrivite practici in domeniu.

In aceste conditii, studiul propune o serie de aspecte care ar trebui incluse in momentul revizuirii directivei. Printre acestea se numara stabilirea de sanctiuni pentru “portitele” legislative, stabilirea unui standard comun la nivel european privind gradul de acoperire a imprumuturilor prin garantii (LTV), sau analizarea prejudecatilor cognitive ale clientilor si stabilirea de masuri pentru ca institutiile financiare sa nu poate profita de acestea.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci
Creditele verzi devin produse vedeta pentru banci

In conditiile in care pretul energiei este in continua crestere, detinerea unei proprietati eficiente energetic a devenit o prioritate pentru multi. Iar dupa case, bancile pregatesc oferte de creditare si pentru masinile “verzi”

17 August 2021 | Imobiliare

Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe
Bancile au oferte interesante de credite imobiliare cu dobanzi fixe

Tendinta de crestere a inflatiei si majorarile previzibile ale dobanzii de politica monetara pot afecta debitorii pe termen mediu iar o dobanda fixa pe 5,10,15 ani ar putea reduce aceste riscuri, daca nivelul sau nu este prea ridicat din start.

22 Iulie 2021 | Imobiliare

Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile
Cum alegem cele mai avantajoase credite imobiliare cu dobanzi variabile

Daca in cazul creditelor Noua Casa bancile aplica in grup o marja de 2% peste valoarea indicelui de referinta IRCC, in cazul imprumuturilor imobililare standard strategia acestora in ceea ce priveste marjele difera semnificativ.

15 Iulie 2021 | Imobiliare

Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?
Se ieftinesc (iar) creditele in lei, dar ce se va intampla pe viitor?

Noua valoare trimestriala a indicelui de referinta IRCC, reper fata de care se calculeaza dobanzile la creditele obtinute dupa luna mai 2019, a scazut din iulie de la 1,67% la 1,25%.

5 Iulie 2021 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus