Ce tari au transpus deficitar Directiva privind creditul ipotecar?

Romania este mentionata printre tarile europene care nu au implementat corect Directiva europeana privind creditul ipotecar. Europarlamentarul Sven Giegold sustine, pe baza unor studii la nivel european, ca tara noastra, Spania, Croatia si Ungaria au lasat “portite” in legea de transpunere a directivei, care pot afecta consumatorii.

“Comisia Europeana si autoritatile europene de supraveghere financiara trebuie sa actioneze pentru implementarea legislatiei europene in toate statele membre. Actiuni urgente sunt necesare, spre exemplu, pentru imbunatatirea transpunerii directivei creditului ipotecar in tari precum Spania, Croatia, Ungaria si Romania, unde studiile au identificat scurtaturi si chiar posibile brese in legile de transpunere”, a declarat Sven Giegold, responsabil cu politicile financiare si economice din Grupul Verzilor/Alianta Libera European.

Acesta a facut declaratiile recent, in contextul in care reprezentanti ai Comisiei Europene, ai autoritatilor de supraveghere financiara, europene si nationale, si ai organizatiilor de protectie a consumatorilor au participat la reuniunea Comitetului Economic si Monetar din Parlamentul European (ECON) pentru a dezbate problemele legate de vanzarea inselatoare a produselor financiare.

Romanii au probleme cu rambursarea creditelor in valuta

Discutia a avut la baza cinci studii realizate de ECON cu privire la protectia consumatorilor de produse financiare, care identifica diferentele legislative, de implementare si de respectare a protectiei consumatorilor de produse financiare din UE. Unul din aceste studii face referire la piata creditului ipotecar.

In acest studiu, Romania este mentionata printre tarile in care consumatorii au fost cel mai grav afectati de vanzarea necorespunzatoare a creditelor ipotecare in valuta. Se mentioneaza in mod special problema debitorilor cu credite in franci elvetieni care, in 2015, reprezentau aproape 10% din volumul total al creditelor acordate gospodariilor populatiei. Numarul debitorilor a scazut de la 75.412 in 2015 la 35.000 in septembrie 2017. Cu toate acestea, realizatorii studiului apreciaza ca indatorarea in valuta creeaza dificultati de rambursare pentru un numar de debitori, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) sustine ca acest aspect nu este de importanta sistemica pentru stabilitatea financiara.

Care a fost strategia bancilor pentru vanzarea de credite in valuta?

La modul general, realizatorii studiului mentioneaza faptul ca, inainte de criza fianciara, bancile din zona euro au promovat in mai multe tari din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania, creditele in moneda straina, la care se puteau oferi dobanzi mai mici. Ca strategie comuna, s-a folosit perspectiva aderarii la zona euro a tarilor respective, fapt care ar fi trebuit sa determine aprecierea monedei nationale si, implicit, deprecierea celei de imprumut.

“Aceste asteptari nu au fost, insa, indeplinite. Din contra! Atunci cand moneda straina in care au fost acordate creditele s-a apreciat, debitorii s-au confruntat cu dificultati in indeplinirea obligatiilor de plata. Ei nu au fost avertizati cu privire la acest risc atunci cand produsul le-a fost vandut”, se mai arata in studiul citat.

Comisia Europeana va efectua o revizuire a directivei creditului ipotecar pana la data de 21 martie 2019, inclusiv un raport privind excesul de indatorare. De asemenea, institutia isi propune sa evalueze nivelul de educatie financiara din statele membre pentru a identifica cele mai potrivite practici in domeniu.

In aceste conditii, studiul propune o serie de aspecte care ar trebui incluse in momentul revizuirii directivei. Printre acestea se numara stabilirea de sanctiuni pentru “portitele” legislative, stabilirea unui standard comun la nivel european privind gradul de acoperire a imprumuturilor prin garantii (LTV), sau analizarea prejudecatilor cognitive ale clientilor si stabilirea de masuri pentru ca institutiile financiare sa nu poate profita de acestea.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?
Creditele Noua Casa: Cum arata ofertele principalelor banci?

CEC Bank, BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania au anuntat deja ca au lansat ofertele de creditare pentru programul Noua Casa, la dobanzi ce pornesc de la 4,31%.

14 Septembrie 2020 | Imobiliare

Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?
Este mai avantajos un credit Noua Casa decat unul imobiliar?

Diferentierea se face in special in functie de valoarea imobilului si, implicit, de existenta sau nu a avansului solicitat in conturile viitorilor debitori.

18 August 2020 | Imobiliare

Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula
Prima Casa a devenit Noua Casa cu acte in regula

Din 5 august, odata cu publicarea in Monitorul Oficial, avem un nou program de creditare cu garantii de stat pentru cei ce doresc sa isi cumpere o locuinta. Oficialii FNGCIMM dau asigurari ca programul va putea fi aplicat in partea a doua a lunii august, dupa emiterea normelor de aplicare.

12 August 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus