top banner

Rambursarea anticipata: drepturi si avantaje

09 Martie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Cei care doresc sa scape mai usor de credit sau sa isi diminueze suma de plata, pot apela la rambursarea anticipata. Procesul este mai facil decat in anii trecuti, iar clientii au o serie de drepturi suplimentare, aduse de modificarile legislative din ultimii doi ani.
In urma cu doi ani, cine dorea sa faca o rambursare anticipata la credit putea avea surpriza neplacuta de a fi in imposibiliateta de a se incadra in cerintele bancii. Foarte multe institutii de credit impuneau o suma minima pentru realizarea operatiunii sau comisioane costisitoare si descurajante.
Modificarile legislative, in special OUG 50/2010, au adus insa o serie de drepturi pentru cei care doresc sa ramburseze mai devreme creditele la banci.
1.    Fara comisioane de rambursare anticipata
Indiferent de tipul de credit in derulare sau de momentul contractarii imprumutului, clientii platesc un comision de cel mult 1%, doar in cazul creditelor cu dobanda fixa. Pentru creditele cu dobanda variabila, bancile nu mai pot percepe niciun fel comisioane de rambursare anticipata.
Acesta este unul dintre cele mai importante beneficii aduse de OUG 50, in conditiile in care anterior intrarii in vigoare a reglementarii, bancile impuneau comisioane de rambursare anticipata de 4% - 5%.
Nivelul mare al comisioanelor era un dezavantaj major, in special pentru clientii cu credite de valori mari, care doreau sa isi refinanteze datoria.
Spre exemplu, pentru un credit de 50.000 euro, un comision de rambursare anticipata de 5% aducea clientului un cost suplimentar la refinantare de 2.500 euro.
2.    Rambursarea anticipata nu depinde de suma
Rambursarea anticipata poate fi totala sau partiala, in special in situatiile clientilor care fac rost de o suma de bani si doresc sa isi achite o parte din datoria catre banca.
Pana de curand, bancile puteau impune o suma minima pentru acest lucru. Suma minima putea varia de la o rata lunara pana la cateva mii de euro sau echivalentul in lei. Impunerea unei astfel de reguli tinea clientii captivi si ii obliga sa plateasca in continuare dobanzi si comisioane la intreaga datorie contractata initial.
Noile prevederi legale permit consumatorilor sa isi ramburseze anticipat creditele fara a fi conditionati de plata unei anumite sume minime sau de un anumit numar de rate.
3.    Costurile scad in momentul rambursarii partiale
Rambursarea anticipata partiala a creditelor este recomandata de fiecare data cand clientii au o suma disponibila in acest sens. Prin rambursare anticipata se acopera o parte din soldul creditului, pentru care banca nu va mai calcula nici dobanzi si nici comisioane pe viitor.
Astfel, bancile sunt obligate sa ajusteze corespunzator costul total al creditului atunci cand se realizeaza o plata partiala a imprumutului.
O situatie special se regaseste in cazul creditelor cu comisioane lunare, calculate la valoarea initiala a creditului. Si in acest caz clientii au dreptul la o reducere proportionala a acestor comisioane in momentul rambursarii anticipate a unui procent din credit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul