Propuneri de modificare a programului Prima Casa

Discutiile referitoare la modificarea programului Prima Casa revin in actualitate. Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala (CNSM) a transmis Guvernului o recomandare in acest sens, in contextul cresterii indatorarii populatiei pana la un nivel care reprezinta o provocare la adresa stabilitatii financiare. Pe de alta parte, in Parlament a fost depusa o initiativa legislativa care vizeaza aplicarea legii Darii in plata si creditelor din programul Prima Casa.

CNSM solicita Guvernului sa evalueze oportunitatea recalibrarii programului „Prima Casa” din punct de vedere social, prin revizuirea conditiilor de accesare a acestui program, cu mentinerea unui grad de indatorare sustenabil. Initiativa vine dupa ce, in toamna anului trecut, Comitetul a transmis Guvernului si Bancii Nationale a Romaniei (BNR) recomandarea de a infiinta un grup de lucru care sa aprofundeze analizele privind indatorarea populatiei, pe baza informatiilor puse la dispozitie de catre MFP, prin intermediul ANAF.
 
Analiza pe baza datelor ANAF


“Aceste noi informatii de investigat ar trebui sa se refere cel putin la raportarile privind veniturile salariale lunare incasate de catre persoanele fizice, veniturile din alte surse decat cele salariale incasate de catre persoanele fizice (Declaratia 112), veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (Declaratia 208)”, se mentioneaza in recomandarea Comitetului.
CNSM a transmis aceasta solicitare intucat a constatat cresterea indatorarii populatiei, care poate avea efecte negative importante, atat asupra sistemului financiar (evidentele empirice arata ca un nivel al indatorarii de peste 55% este asociat cu o probabilitate de neperformanta de 3% intr-un orizont de un an si de o probabilitate de 14% in cazul unui orizont de 5 ani), cat si asupra cresterii economice viitoare, in conditiile in care populatia care a contractat un credit ipotecar va avea dificultati in plata ratelor lunare si va decide reducerea consumului in vederea pastrarii locuintei achizitionate.

“In prezent, gradul de indatorare s-a majorat considerabil, o treime din debitorii care au contractat un credit in ultimul an avand un grad de indatorare de peste 55%”, se arata la recomandarea Consiliului din toamna trecuta.
Discutiile referitoare la necesitatea modificarii programului Prima Casa au pornit de la constatarea ca acesta este frecvent accesat de persoane care isi permit si un credit ipotecar clasic (cu minim 15% avans, fata de 5% cat este la Prima Casa). Astfel, se ia in calcul ca programul sa fie destinat doar celor cu venituri reduse.
 
Cum a evoluat programul anul acesta?


Anul acesta, programul Prima Casa are un plafon de aproape 2 miliarde de lei, din care jumatate a fost deja epuizat, anunta Fondul National al Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care mentioneaza ca, in primele cinci luni ale anului, a acordat aproximativ 9.400 de garantii si promisiuni de garantare, iar circa 700 de solicitari de garantare sunt in curs de acordare.
Astfel, plafonul distribuit la inceputul anului a fost utilizat in proportie de 49,61%, reprezentand 954,39 milioane de lei.
In primele 5 luni ale anului 2018, 6 din 10 beneficiari ai Programului Prima Casa au ales achizitionarea unei locuinte de doua camere, in timp ce locuintele de trei camere ocupa locul al doilea in preferintele beneficiarilor, cu o pondere de aproximativ 30%.
In topul judetelor cu cele mai multe locuinte achizitionate prin program se situeaza zona Bucuresti - Ilfov (peste 3.500 de locuinte), urmata de Brasov (circa 700 locuinte) si, la distanta mica, Iasi si Cluj.

Senatorul Zamfir propune extinderea legii Darii in plata


O alta propunere legislativa care vizeaza beneficiarii programului vine de la senatorul Daniel Zamfir si presupune extinderea prevederilor Legii darii in plata si creditelor Prima Casa.
Asadar, debitorii din aceasta categorie nu vor mai fi exclusi de la posibilitatea de a-si ceda locuinta bancii in schimbul stingerii creditului imobiliar. Initial, programul a fost exclus de la prevederile acestei legi cu argumentul ca statul garanteaza pana la jumatate din costul unui credit imobiliar in conditiile unor dobanzi mai mici percepute de banci.
Argumentul principal al noii propuneri consta in faptul ca dobanzile practicate de banci in programul Prima Casa au crescut ca urmare a majorarii indicelui ROBOR (dobanda este calculata in functie de nivelul ROBOR  3M + marja bancii).
Legea privind darea in plata a intrat in vigoare in mai 2016, insa in urma unei decizii a Curtii Constitutionale a Romaniei, aplicarea acesteia a fost legata de principiul juridic al impreviziunii, ca urmare a unei decizii a instantei, si nu doar ca urmare a vointei debitorului, asa cum arata forma adoptata de Parlament.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

GHIDURI


Credite imobiliare si ipotecare

Creditele imobiliare pot fi folosite pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, pentru modernizarea/extinderea unui imobil, pentru achizitia unui teren sau refinantarea unor imprumuturi. Afla ce tipuri de credite imobiliare ofera bancile, in ce moneda, ce dobanda, ce costuri presupune sau ce perioade de rambursare poti sa alegi.

Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Inapoi sus