Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Procesele colective impotriva bancilor ajung pe ultima suta de metri


Pana in prezent nu a fost demarat niciunul din procesele colective de amploare impotriva bancilor anuntate in septembrie. Totusi, avocatii spun ca sunt pe ultima suta de metri cu intocmirea dosarelor pentru a merge in instanta. In unele cazuri, clientii s-au unit in grupuri mici, de pana la 10 persoane, pentru a initia procese separate.


Ultima luna a adus discutii aprinse pe marginea alinierii contractelor de credit la noile prevederi legislative.

Clientii s-au constituit in grupuri de discutii si au ales sa mearga in justitie pentru a-si cere drepturile. Pana acum insa nu a fost demarat niciun proces de amploare.

Unii avocatii dau vina pe clienti, deoarece nu se pot pune de acord pe anumite detalii, din cauza numarului foarte mare.

In alte cazuri, aceste inconveniente au fost depasite insa procedura se afla in faza de conciliere, pentru a asigura conformitatea totala a demersului cu jurisprudenta romaneasca.

1.200 de clienti au semnat deja contracte cu un singur avocat

Chiar daca momentan nu a fost demarat niciun proces, reprezentantii clientilor ne asigura ca acest lucru este normal.

“Nu este vorba de o intirziere a proceselor ci, dimpotriva, de o accelerare. Sunt foarte multi oameni, e greu sa ii gestionezi rapid si eficient. In plus, sunt termene si formalitati legale (ex. concilierii prealabile) care trebuie parcurse, pentru a nu avea surpriza inchiderii dosarului pentru prematuritate”, a precizat pentru Conso.ro avocatul Gheorghe Piperea, unul din cei mai titrati avocati aflati de partea clientilor.


Piperea a precizat ca pana in prezent a semnat contracte de reprezentare cu trei grupuri de clienti, ce aduna 1.200 de persoane, iar pe lista de asteptare sunt inca 4.000 de persoane.

“Am primit doar de la o banca o nota din care rezulta ce ei ar vrea sa vina la conciliere, dar nu stiu cu cine, pe motiv ca eu am indicat doar numele si domicliul reclamantilor, nu si CNP si numarul contractului de credit. Le voi trimite numarul de contract (nu si CNP-ul). Daca in continuare vor trage de timp, este evident ca vor fi calificati de instanta ca fiind de rea-credinta”, a mentionat Piperea.

De la procese colective la grupuri de 5 persoane

Alti  avocati sfatuiesc clientii sa mearga pe cont propriu sau in grup retrans in instanta.

“Grupurile mari sunt foarte greu de gestionat si sunt probleme mari pe partea de clauze comune. S-ar putea ca un client sa solicite renuntarea la un anumit comison pe care alt client nu il plateste”, a precizat avocatul Marius Coltuc.

El crede ca bancile nu au fost impresionate de amplitudinea miscarii clientilor si nu au venit in intampinarea lor cu solutii.

“S-a mizat: hai sa facem un grup, sa facem presiune la banci pentru conditii mai bune. Nu s-a intamplat nimic”, a precizat Marius Coltuc in cadrul unei conferinte de presa.

Daca in urma cu doar cateva saptamani, el era dispus sa reprezinte in instanta, in procese colective, grupuri de ordinul sutelor de clienti ai bancilor, acum strategia s-a schimbat. Coltuc a inaintat deja in instanta dosarele pentru aproape 150 de clienti, constituiti in grupuri de cate 5 – 10 persoane.

Bancile vizate sunt OTP Bank, Volksbank, BCR si Banca Transilvania, iar solicitarile clientilor survin in partea de costuri: se solicita eliminarea anumitor comisioane si modificarea modului de calcul a ratei de dobanda.

Primul termen pentru aceste procese a fost stabilit pentru iulie 2011, dar se spera obtinerea in curand a unei preschimbari pentru ianuarie 2011.

Bancile pot intimida clientii cu cheltuieli de judecata mari

Una din problemele ridicate de clienti pe parcursul discutiilor privind procesele, este riscul la care se expun daca pierd. Pe langa onorariul avocatului propriu, clientii pot fi obligati sa acopere si cheltuielile de judecata suportate de banci.

“Banca poate veni la proces cu o casa mare de avocatura si solicita cheltuieli de judecata ridicate”, a precizat Coltuc.

Acest lucru poate fi un factor intimidant pentru clientii care dau banca in judecata si nu este o strategie noua adoptata de banci, asa cum a prezentat si Conso.ro intr-un caz inca din urma cu un an.

Pe de alta parte insa, daca instanta considera ca bancile solicita cheltuieli de judecata prea mari, in cazul in care castiga procesul, suma suportata efectiv de partea care a pierdut (clientii) poate fi plafonata la un nivel considerat acceptabil. “Un onorariu al bancii mai mare de 10.000 lei nu se aproba de nicio instanta”, a mentionat Coltuc.


Distribuie articolul




Alte articole

Cat este gradul maxim de indatorare la credite din 2019?

Cat este gradul maxim de indatorare la credite din 2019?

Anul 2019 vine cu reguli noi privind creditarea populatiei. Gradul maxim de indatorare pentru un credit in lei este plafonat la 40% din venitul net, indiferent de destinatie, iar pentru un imprumut in valuta la 20%. In cazul in care solicitantul ia un credit pentru prima sa locuinta, banca poate merge cu gradul de indatorare pana la 45%.

Citeste mai mult
Ce trebuie sa stii cand cumperi o casa?

Ce trebuie sa stii cand cumperi o casa?

A detine o locuinta in proprietate in Romania este mai mult decat o traditie, este aproape o obsesie. De aceea, fiecare dintre noi ajunge, mai devreme sau mai tarziu in acel punct: trebuie sa imi cumpar casa mea! Dar cum afli care este cel mai bun moment sa cumperi pentru a obtine un pret bun?

Citeste mai mult

Ce este ROBOR si cum iti afecteaza rata la banca?

Ai un credit in lei la banca si, din cand in cand, constati ca rata ta creste sau scade? Inseamna ca ai un credit cu dobanda variabila in functie de evolutia indicelui ROBOR. Ce este acest indice, cum se calculeaza, unde il poti gasi si, mai ales, cum iti influenteaza rata la banca?

Citeste mai mult
Locuintele romanilor, tot mai deteriorate. Cati apeleaza la un credit pentru renovare?

Locuintele romanilor, tot mai deteriorate. Cati apeleaza la un credit pentru renovare?

Intentia romanilor de a lua un credit pentru cumpararea sau renovarea locuintei este in scadere in ultimii ani. Doar 24% dintre participantii la un studiu spun acum ca ar accesa un astfel de imprumut, in scadere de la 37% in urma cu 3 ani. Care sunt motivele? Cresterea veniturilor, dar si a incertitudinilor economice!

Citeste mai mult