Procesele colective impotriva bancilor ajung pe ultima suta de metri

Pana in prezent nu a fost demarat niciunul din procesele colective de amploare impotriva bancilor anuntate in septembrie. Totusi, avocatii spun ca sunt pe ultima suta de metri cu intocmirea dosarelor pentru a merge in instanta. In unele cazuri, clientii s-au unit in grupuri mici, de pana la 10 persoane, pentru a initia procese separate.


Ultima luna a adus discutii aprinse pe marginea alinierii contractelor de credit la noile prevederi legislative.

Clientii s-au constituit in grupuri de discutii si au ales sa mearga in justitie pentru a-si cere drepturile. Pana acum insa nu a fost demarat niciun proces de amploare.

Unii avocatii dau vina pe clienti, deoarece nu se pot pune de acord pe anumite detalii, din cauza numarului foarte mare.

In alte cazuri, aceste inconveniente au fost depasite insa procedura se afla in faza de conciliere, pentru a asigura conformitatea totala a demersului cu jurisprudenta romaneasca.

1.200 de clienti au semnat deja contracte cu un singur avocat

Chiar daca momentan nu a fost demarat niciun proces, reprezentantii clientilor ne asigura ca acest lucru este normal.

“Nu este vorba de o intirziere a proceselor ci, dimpotriva, de o accelerare. Sunt foarte multi oameni, e greu sa ii gestionezi rapid si eficient. In plus, sunt termene si formalitati legale (ex. concilierii prealabile) care trebuie parcurse, pentru a nu avea surpriza inchiderii dosarului pentru prematuritate”, a precizat pentru Conso.ro avocatul Gheorghe Piperea, unul din cei mai titrati avocati aflati de partea clientilor.

Piperea a precizat ca pana in prezent a semnat contracte de reprezentare cu trei grupuri de clienti, ce aduna 1.200 de persoane, iar pe lista de asteptare sunt inca 4.000 de persoane.

“Am primit doar de la o banca o nota din care rezulta ce ei ar vrea sa vina la conciliere, dar nu stiu cu cine, pe motiv ca eu am indicat doar numele si domicliul reclamantilor, nu si CNP si numarul contractului de credit. Le voi trimite numarul de contract (nu si CNP-ul). Daca in continuare vor trage de timp, este evident ca vor fi calificati de instanta ca fiind de rea-credinta”, a mentionat Piperea.

De la procese colective la grupuri de 5 persoane

Alti  avocati sfatuiesc clientii sa mearga pe cont propriu sau in grup retrans in instanta.

“Grupurile mari sunt foarte greu de gestionat si sunt probleme mari pe partea de clauze comune. S-ar putea ca un client sa solicite renuntarea la un anumit comison pe care alt client nu il plateste”, a precizat avocatul Marius Coltuc.

El crede ca bancile nu au fost impresionate de amplitudinea miscarii clientilor si nu au venit in intampinarea lor cu solutii.

“S-a mizat: hai sa facem un grup, sa facem presiune la banci pentru conditii mai bune. Nu s-a intamplat nimic”, a precizat Marius Coltuc in cadrul unei conferinte de presa.

Daca in urma cu doar cateva saptamani, el era dispus sa reprezinte in instanta, in procese colective, grupuri de ordinul sutelor de clienti ai bancilor, acum strategia s-a schimbat. Coltuc a inaintat deja in instanta dosarele pentru aproape 150 de clienti, constituiti in grupuri de cate 5 – 10 persoane.

Bancile vizate sunt OTP Bank, Volksbank, BCR si Banca Transilvania, iar solicitarile clientilor survin in partea de costuri: se solicita eliminarea anumitor comisioane si modificarea modului de calcul a ratei de dobanda.

Primul termen pentru aceste procese a fost stabilit pentru iulie 2011, dar se spera obtinerea in curand a unei preschimbari pentru ianuarie 2011.

Bancile pot intimida clientii cu cheltuieli de judecata mari

Una din problemele ridicate de clienti pe parcursul discutiilor privind procesele, este riscul la care se expun daca pierd. Pe langa onorariul avocatului propriu, clientii pot fi obligati sa acopere si cheltuielile de judecata suportate de banci.

“Banca poate veni la proces cu o casa mare de avocatura si solicita cheltuieli de judecata ridicate”, a precizat Coltuc.

Acest lucru poate fi un factor intimidant pentru clientii care dau banca in judecata si nu este o strategie noua adoptata de banci, asa cum a prezentat si Conso.ro intr-un caz inca din urma cu un an.

Pe de alta parte insa, daca instanta considera ca bancile solicita cheltuieli de judecata prea mari, in cazul in care castiga procesul, suma suportata efectiv de partea care a pierdut (clientii) poate fi plafonata la un nivel considerat acceptabil. “Un onorariu al bancii mai mare de 10.000 lei nu se aproba de nicio instanta”, a mentionat Coltuc.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Dobanzile fixe, carlig de marketing pentru creditele imobiliare
Dobanzile fixe, carlig de marketing pentru creditele imobiliare

In asteptarea programului Noua casa, mostenitorul mai cunoscutului Prima Casa, bancile incep sa isi tenteze clientii dispusi sa ofere avansuri mai mari la imprumuturile imobiliare cu dobanzi fixe pana la 7 ani si marje ajustate in functie de valoarea avansului.

10 Iulie 2020 | Imobiliare

Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?
Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?

Disputele politice dintre Guvern si Parlament au generat deja 3 variante de reglementari de amanare a ratelor la credite, dintre care insa doar una este in vigoare, respectiv cea adoptata de Guvern. Celelalte doua au fost contestate la Curtea Constitutionala si este in acest moment neclar daca vor intra vreodata in vigoare.

27 Aprilie 2020 | Imobiliare

Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus