top banner

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

08 Februarie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Foto Unsplash.com

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent. 
Bancile apeleaza la facilitatea de creditare pusa la dispozitia lor de Banca Centrala atunci cand se confrunta cu probleme de lichiditate si merg cu sumele in exces la BNR, in facilitatea de depozit, cand nu gasesc alte moduri mai stimulative de plasare a acestora. 
In ultimul an, media zilnica a sumelor plasate de banci la BNR la o dobanda de 6% a ajuns la 61,9 miliarde lei in ianuarie 2024, crescand progresiv de la o medie de 21,3 miliarde lei in ianuarie 2023. 
Cu alte cuvinte, bancile au la dispozitia lor sume de bani cu care nu prea stiu ce sa faca, dovada ca dobanzile la credite – in special cele pe termen mai mare de 5 ani - nu au suferit o contractie pe masura lichiditatii in exces.
Indicatorul Robor la 6 luni, reper luat in considerare la creditele mai vechi, unde titularii nu au incercat sa migreze inca spre referinta IRCC, a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde 1%, din 6 aprilie 2023 pana in 6 februarie 2024, indicatorul scazand de la 7,15% la 6,13%. 
Iar IRCC, care are un decalaj de 6 luni fata de piata interbancara, nici nu a avut inca o contractie, ultima valoare-de 5,97%-aferenta T3 din 2023, fiind aproximativ egala fata de precedenta (5,96% pentru T2 din 2023). 
Cum au evoluat dobanzile medii la creditele si depozitele noi
Modul in care bancile se pozitioneaza fata de excesul de lichiditate se vede si in evolutia dobanzilor la creditele si depozitele noi acordate populatiei, viteza de scadere a randamentelor la depozite fiind superioara. 
Astfel, din ultimul raport lunar al BNR (pe decembrie 2023) se vede ca dobanda medie la depozitele noi pentru populatie cu scadenta intre 3 si 6 luni a scazut de la 7,56% in decembrie 2022 la 6,36% in decembrie 2023, iar dobanda medie la depozitele cu scadenta intre 6 si 12 luni s-a redus de la 7,98% la 6,47%. Iar daca statistica ar prinde si luna ianuarie, reducerile ar fi chiar mai ample, avand in vedere ca mai multe banci au anuntat deja reduceri de dobanzi la depozite de la inceputul anului. 
Similar, dobanda medie la creditele noi cu scadenta intre 1 si 5 ani a scazut de la 12,72% in decembrie 2022 la 11,71% in decembrie 2023 iar dobanda medie pentru imprumuturile noi cu scadenta de peste 5 ani, cel mai bine reprezentate valoric in portofoliile bancilor, s-a redus de la 7,15% la 6,95%. 
Dupa cum se vede, bancile s-au grabit sa taie din dobanda la depozite cand inflatia s-a redus, iar lichiditatea nu a mai fost o problema, dar nu s-au grabit prea tare sa reduca dobanda la credite, in special la imprumuturile generatoare de cele mai mari venituri, cele cu scadenta mai lunga de 5 ani, unde dobanda medie a scazut cu numai 0,2 puncte procentuale intr-un an. 
Mingea e in terenul BNR
Dobanda de 6% la facilitatea de depozit a BNR pare suficient de atractiva pentru banci pentru ca acestea sa nu isi asume riscuri suplimentare facand oferte mai agresive in zona de creditare pentru persoanele fizice. Cel putin deocamdata. 
Poate ca bancile se gandesc cu o oarecare ingrijorare la realitatile din piata muncii din 2025, dupa trecerea celor 4 randuri de alegeri in acest an, cand autoritatile ar putea aplica mai multe masuri de consolidare fiscala, poate ca se multumesc pur si simplu sa forteze marjele actuale de profit pana cand BNR nu opereaza mai multe taieri ale dobanzii de politica monetara, fortandu-le sa vina in intampinarea clientilor cu dobanzi mai bune la credite.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (II)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsul ING Bank publicat anterior, acum trecem in revista exemplele oferite de Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank.

04 Iun 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC

Conso a cerut celor mai importante 9 banci de pe piata locala sa calculeze cat a castigat in ultimii 2 ani o familie care a luat pe 15 aprilie 2019 un credit de 500.000 lei pe 30 de ani cu dobanda variabila formata din ROBOR si o marja fixa, pe care l-ar fi convertit in 15 aprilie 2022 intr-un imprumut cu dobanda legata de IRCC.

03 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul