De ce crede BNR ca imprumuturile prin Prima Casa sunt riscante?


Cand vorbeste de cresterea riscului de nerambursare, Banca Nationala a Romaniei (BNR) se refera in special de creditele pentru locuinte contractate de populatie. In plus, din datele prezentate, reiese ca cele mai mai mari probleme ar putea aparea la imprumuturile Prima Casa. Care sunt motivele de ingrijorare?


“Creditul imobiliar a consemnat un avans important in cursul anului 2017, in contextul unui ritm alert de creditare si de crestere a valorii mediane a imprumuturilor nou acordate. Aceasta evolutie a condus si la o majorare a gradului de indatorare pentru debitorii care au accesat in ultimul an credite ipotecare, relativ la cei care aveau deja imprumuturi contractate”, noteaza BNR in cel mai recent Raport asupra Stabilitatii Financiare.

Totodata, creditarea prin Prima Casa a crescut mai accelerat in ultimul an fata de ipotecarul clasic, gradul de indatorare este mai mare in primul caz, dobanzile sunt in crestere, la fel si pretul locuintelor, avertizeaza banca centrala.

“In structura, creditul Prima Casa cumuleaza circa jumatate din totalul expunerilor ipotecare, iar in perioada martie 2017 - martie 2018, aproximativ 60% din fluxul de credit nou a fost acordat prin intermediul programului guvernamental. In plus, gradul de indatorare pentru debitorii cu credite Prima Casa nou acordate in perioada martie 2017 – martie 2018 este mai mare decat cel al debitorilor care au contractat imprumuturi ipotecare standard (44% fata de 42%)”, se subliniaza in raport.

In acelasi timp, atentia este atintita catre segmentul debitorilor cu venituri reduse pentru care cresterea dobanzilor, coroborata cu inasprirea politicii monetare, poate genera probleme de rambursare.
 
Concret, cresterea Robor din ultimul an a dus la o rata lunara mai mare cu 129 de lei, plus 15%, (calculata pentru un credit de 193.000 de lei, nou acordat, pe o perioad? de 30 de ani si o dobanda de 3,44% in martie 2017 ?i, respectiv, 4,6% in martie 2018).
 
Pretul locuintelor, factor de risc pentru debitori
 
La toate acestea se adauga si pretul locuintelor, in crestere mai accelerata in Capitala, evolutie care a determinat si reducerea accesului la finantare.
 
“In Bucuresti, cresterea continua a preturilor locuintelor inceputa in anul 2015 este ingrijoratoare in contextul inregistrarii unei deviatii substantiale de la tendinta pe termen lung (5,9 puncte procentuale, decembrie 2017). Potrivit institutiilor de credit, tendinta de majorare a preturilor imobilelor rezidentiale a continuat si in ultimul trimestru din 2017, asteptarile fiind de continuare a acesteia pe termen scurt”, porecizeaza BNR.
 
Ramane de vazut, insa, ce se va intampla in perioada urmatoare, avand in vedere ca ritmul contructiilor de locuinte noi se intensifica (numarul autorizatiilor de construire a avansat cu +9,4% in ultimul an).
 
In aceste conditii, BNR reitereaza ideea modificarii programului Prima Casa, astfel incat sa fie tintit pe cei cu venituri reduse, iar conditiile de creditare sa garanteze un grad de indatorare sustenabil.
 
“Aceste evolutii, coroborate cu faptul ca imprumuturile accesate prin programul Prima Casa nu au trecut printr-un ciclu economic complet si avand in vedere dimensiunea sistemica a acestui program si resursele bugetare limitate, pot indica acumularea unor vulnerabilitati si sustin tintirea mai buna a programului Prima Casa din punct de vedere social, prin revizuirea conditiilor de accesare a acestui program, in conditiile unui grad de indatorare sustenabil”, se mai arata in raportul citat.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an
Programul “O Familie, o casa”: credite imobiliare cu dobanzi de la 0,9% pe an

Guvernul intentioneaza sa introduca un nou program dedicat persoanelor fizice care vor sa-si achizitioneze o locuinta, cu dobanzi fixe in lei, ce incep de la 0,9% pe an.

4 Iunie 2019 | Imobiliare

Creditele in lei au un nou indice de referinta
Creditele in lei au un nou indice de referinta

Dobanzile variabile de la creditele in lei sunt actualizate in functie de un nou indice de referinta, incepand cu data de 2 mai 2019. Noul indice a fost stabilit la 2,36% pentru trimestrul II din 2019.

2 Mai 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus