De ce crede BNR ca imprumuturile prin Prima Casa sunt riscante?

Cand vorbeste de cresterea riscului de nerambursare, Banca Nationala a Romaniei (BNR) se refera in special de creditele pentru locuinte contractate de populatie. In plus, din datele prezentate, reiese ca cele mai mai mari probleme ar putea aparea la imprumuturile Prima Casa. Care sunt motivele de ingrijorare?


“Creditul imobiliar a consemnat un avans important in cursul anului 2017, in contextul unui ritm alert de creditare si de crestere a valorii mediane a imprumuturilor nou acordate. Aceasta evolutie a condus si la o majorare a gradului de indatorare pentru debitorii care au accesat in ultimul an credite ipotecare, relativ la cei care aveau deja imprumuturi contractate”, noteaza BNR in cel mai recent Raport asupra Stabilitatii Financiare.

Totodata, creditarea prin Prima Casa a crescut mai accelerat in ultimul an fata de ipotecarul clasic, gradul de indatorare este mai mare in primul caz, dobanzile sunt in crestere, la fel si pretul locuintelor, avertizeaza banca centrala.

“In structura, creditul Prima Casa cumuleaza circa jumatate din totalul expunerilor ipotecare, iar in perioada martie 2017 - martie 2018, aproximativ 60% din fluxul de credit nou a fost acordat prin intermediul programului guvernamental. In plus, gradul de indatorare pentru debitorii cu credite Prima Casa nou acordate in perioada martie 2017 – martie 2018 este mai mare decat cel al debitorilor care au contractat imprumuturi ipotecare standard (44% fata de 42%)”, se subliniaza in raport.

In acelasi timp, atentia este atintita catre segmentul debitorilor cu venituri reduse pentru care cresterea dobanzilor, coroborata cu inasprirea politicii monetare, poate genera probleme de rambursare.
 
Concret, cresterea Robor din ultimul an a dus la o rata lunara mai mare cu 129 de lei, plus 15%, (calculata pentru un credit de 193.000 de lei, nou acordat, pe o perioad? de 30 de ani si o dobanda de 3,44% in martie 2017 ?i, respectiv, 4,6% in martie 2018).
 
Pretul locuintelor, factor de risc pentru debitori
 
La toate acestea se adauga si pretul locuintelor, in crestere mai accelerata in Capitala, evolutie care a determinat si reducerea accesului la finantare.
 
“In Bucuresti, cresterea continua a preturilor locuintelor inceputa in anul 2015 este ingrijoratoare in contextul inregistrarii unei deviatii substantiale de la tendinta pe termen lung (5,9 puncte procentuale, decembrie 2017). Potrivit institutiilor de credit, tendinta de majorare a preturilor imobilelor rezidentiale a continuat si in ultimul trimestru din 2017, asteptarile fiind de continuare a acesteia pe termen scurt”, porecizeaza BNR.
 
Ramane de vazut, insa, ce se va intampla in perioada urmatoare, avand in vedere ca ritmul contructiilor de locuinte noi se intensifica (numarul autorizatiilor de construire a avansat cu +9,4% in ultimul an).
 
In aceste conditii, BNR reitereaza ideea modificarii programului Prima Casa, astfel incat sa fie tintit pe cei cu venituri reduse, iar conditiile de creditare sa garanteze un grad de indatorare sustenabil.
 
“Aceste evolutii, coroborate cu faptul ca imprumuturile accesate prin programul Prima Casa nu au trecut printr-un ciclu economic complet si avand in vedere dimensiunea sistemica a acestui program si resursele bugetare limitate, pot indica acumularea unor vulnerabilitati si sustin tintirea mai buna a programului Prima Casa din punct de vedere social, prin revizuirea conditiilor de accesare a acestui program, in conditiile unui grad de indatorare sustenabil”, se mai arata in raportul citat.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Dobanzile fixe, carlig de marketing pentru creditele imobiliare
Dobanzile fixe, carlig de marketing pentru creditele imobiliare

In asteptarea programului Noua casa, mostenitorul mai cunoscutului Prima Casa, bancile incep sa isi tenteze clientii dispusi sa ofere avansuri mai mari la imprumuturile imobiliare cu dobanzi fixe pana la 7 ani si marje ajustate in functie de valoarea avansului.

10 Iulie 2020 | Imobiliare

Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?
Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?

Disputele politice dintre Guvern si Parlament au generat deja 3 variante de reglementari de amanare a ratelor la credite, dintre care insa doar una este in vigoare, respectiv cea adoptata de Guvern. Celelalte doua au fost contestate la Curtea Constitutionala si este in acest moment neclar daca vor intra vreodata in vigoare.

27 Aprilie 2020 | Imobiliare

Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus