top banner

Cum sa platesti rata la credit la un curs valutar cat mai mic?

28 Septembrie 2010 | Autor: Marius Serban

Conso.ro te poate ajuta sa platesti luna de luna rata la credit la un curs valutar cat mai mic si sa eviti perioadele de depreciere a leului. Tot ce trebuie sa faci este sa urmaresti evolutia cursului de schimb pe Conso.ro pentru a identifica cel mai bun moment in care sa mergi la casa de schimb valutar. Afla mai jos cum trebuie procedat!
Dobanzile mult mai mici practicate de banci la creditele in valuta decat la cele in lei au convins multe persoane sa se imprumute intr-o moneda straina. Cum veniturile obtinute sunt, de regula, exprimate in lei, principalul risc este ca suma lunara de plata sa creasca din cauza deprecierii leului.
In cazul in care doresti sa reduci cat mai mult acest risc, Conso.ro are toate informatiile necesare pentru a te ajuta sa platesti, luna de luna, rata la un curs de schimb cat mai mic.
Bani disponibili oricand
Pentru a putea vana cel mai bun curs valutar, este necesar mai intai sa ai din timp, disponibili banii din care urmeaza sa iti achiti rata. Cel mai bun curs nu asteapta ziua in care iti incasezi salariul! De aceea e bine sa ai deoparte acesti bani, gata sa-i poti retrage oricand de la ATM.
Daca nu vrei sa pierzi dobanda platita de banca, poti tine banii intr-un cont de economii. In felul acesta beneficiezi de o dobanda atractiva si poti retrage oricand doresti sumele din cont.
Cum stabilesc bancile cursul?
Acum ca ai banii pregatiti urmareste modul in care evolueaza cursul de schimb.
In mod normal, bancile actualizeaza cursul de la casele de schimb o data pe zi, in functie de modul in care evolueaza cursul BNR. Prin urmare, daca Banca Nationala anunta un curs mai mic euro-leu, atunci sunt sanse mari ca bancile comerciale sa scada cursul de vanzare-cumparare de la casa de schimb.
Cursul BNR se stabileste la ora 13.00, iar dupa aceasta ora si bancile isi modifica cursul de la casele de schimb. Exceptie fac zilele cand piata valutara este foarte agitata. Atunci este posibil ca bancile sa isi modifice cursul de la casa de schimb si de cateva ori pe zi, in functie de evolutia cotatiilor interbancare.
In mod obisnuit, insa, daca stim cum evolueaza cursul BNR putem intui si cum va evolua cursul de la casa de schimb.
Cum pot anticipa cursul de la casa de schimb?
Secretul consta in urmarirea cotatiilor valutare in timp real, disponibile pe Conso.ro. Evolutia cotatiilor din prima parte a zilei reprezinta un indiciu foarte bun cu privire la directia in care se va indrepta cursul BNR si, automat, cursul de la casa de schimb.
De exemplu, daca in prima parte a zilei (intre 9-11), leul se apreciaza fata de euro pe piata interbancara este foarte posibil ca in acea zi, cursul anuntat de BNR sa inregistreze o scadere, care se va reflecta automat in cursul practicat la casa de schimb.
Prin urmare, tot ce trebuie facut pentru a plati rata la un curs cat mai mic este sa urmarim evolutia cotatiilor interbancare. Daca acestea scad in prima parte a zilei, este recomandat sa nu cumparam valuta in ziua respectiva deoarece maine este posbil sa beneficiem de un curs mai mic. Se asteapta astfel pana cand cursul atinge o valoare cat mai mica pana la data scadenta a ratei.
Invers, atunci cand leul se depreciaza in prima parte a zilei, acest lucru semnaleaza o posibila majorare a cursului la casele de schimb. Iar, daca nu mai avem timp pentru a astepta o inversare de tendinta (deoarece scadenta ratei este foarte aproape), atunci este recomandat sa cumparam valuta de la casa de schimb pana in ora 13 a zilei respective.
Cum aleg casa de schimb?
Daca am ales ziua in care sa cumparam valuta, tot ce mai ramane de facut este sa gasim si casa de schimb cea mai avantajoasa. Nu este recomandat sa mergem la cea mai apropiata banca, deoarece diferentele intre cursurile practicate sunt considerabile.
Conso.ro ofera celor interesati posibilitatea de a gasi rapid cursurile de la casele de schimb ale bancilor, atat pentru perechea euro-leu cat si dolar-leu. Informatiile sunt prezentate in tabele, ordonate dupa cursul de schimb cel mai avantajos pentru client.
In cazul celor care doresc sa cumpere valuta, acestia trebuie sa se uite in coloana “Curs vanzare” (cursul la care banca vinde euro).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul