Cum ne poate afecta o criza imobiliara din alta tara?

Intr-o economie globala tot mai interconectata, o criza izbucnita intr-o tara poate afecta multe state, in special pe cele mai deschise fluxurilor financiare. Preturile caselor reprezinta un barometru in acest sens, pentru ca pietele imobiliare locale sunt tot mai sincronizate intre ele. Cum se poate limita efectul unei crize pe aceste piete?


Raportul Fondului Monetar International privind stabilitatea financiara globala, editia aprilie 2018, atrage atentia asupra efectelor de contagiune pe aceste piete care pot aparea in cazul unei crize.

Conform documentului, cresterea preturilor la locuinte a reprezentat o caracteristica a redresarii economice in multe tari la nivel mondial dupa criza precedenta. Dar cresterile recente au avut loc intr-un mediu acomodativ de politica monetara in multe economii avansate, astfel ca se simte nevoia inaspririi conditiilor financiare, care sa conduca la scaderea preturilor.

In acest context, FMI analizeaza gradul de sincronizare a preturilor la locuinte la nivel global, pentru a stabili pericolul pe care il reprezinta.

Pe de o parte, expertii sustin ca sincronizarea preturilor la locuinte si legaturile globale mai adanci in piata imobiliara pot fi benefice. Pe de alta parte, sincronizarea poate fi rezultatul conditiilor financiare globale, fapt care favorizeaza propagarea socurilor dintr-o tara in alta.

Ce trebuie sa stie factorii de decizie dintr-o tara?

Totodata, raportul isi propune sa expuna aspectele de care factorii de decizie trebuie sa tina cont cu privire la sincronizarea preturilor la locuinte.

“In mod surprinzator, se constata o crestere a sincronizarii preturilor la locuinte in cazul a 40 de tari si 44 de orase mari, atat in economii dezvoltate cat si emergente”, reiese din raport.

Astfel, se trage concluzia ca expunerea tarilor si oraselor la conditiile financiare globale poate constitui o explicatie pentru cresterea sincronizarii preturilor pe pietele imobiliare.

Mai mult, orasele din economiile dezvoltate pot fi expuse in mod deosebit conditiilor financiare globale, probabil datorita integrarii lor mai puternice in pietele financiare globale sau a atractivitatii lor in fata investitorilor aflati in cautarea de randamente sau active sigure.

In aceste conditii, factorii de decizie nu pot ignora posibilitatea ca socurile din pietele imobiliare din alte tari sa afecteze situatia pe plan intern.

Desi sincronizarea preturilor locuintelor, in sine, ar putea sa nu justifice interventia politicului, exista argumente care arata ca o sincronizare sporita a preturilor locuintelor poate semnala un risc de scadere a activitatii economice, mai ales cand are loc intr-o perioada de expansiune a creditului, mai spun specialistii FMI.

Cum poate fi diminuat socul unei crize imobiliare?

Raportul demonstreaza, de asemenea, ca politicile macroprudentiale isi mentin capacitatea de a influenta evolutia preturilor la locuinte pe plan local, chiar si in tari cu piete de locuinte extrem de sincronizate.

Totodata, se demonstreaza faptul ca masurile de politica macroprudentiala puse in practica pentru a stimula cresterea vulnerabilitatilor din sectorul financiar al unei tari, pot avea ca efect suplimentar reducerea pretului la case intr-o tara sincronizata cu restul lumii. Aceste efecte neintentionate merita luate in considerare la evaluarea implementarii politicilor macroprudentiale si a altor politici economice.

Per total, FMI mai atrage atentia ca riscurile financiare la nivel global legate de creditare sunt, din nou, in crestere. Acesta a crescut in anii precedenti crizei financiare globale si a atins punctul culminant cu putin inainte de debutul acesteia. A scazut rapid dupa criza, dar a revenit la nivelul maxim istoric in 2016, cel mai recent an pentru care exista date comparabile la nivel global.

Pe masura ce conditiile financiare s-au relaxat in 2017, riscul alocarii creditelor probabil a crescut in continuare, avertizeaza specialistii FMI.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Credite imobiliare


Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?
Amanarea ratelor la credite: Cum sa iei cea mai buna decizie?

Disputele politice dintre Guvern si Parlament au generat deja 3 variante de reglementari de amanare a ratelor la credite, dintre care insa doar una este in vigoare, respectiv cea adoptata de Guvern. Celelalte doua au fost contestate la Curtea Constitutionala si este in acest moment neclar daca vor intra vreodata in vigoare.

27 Aprilie 2020 | Imobiliare

Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare
Unicredit scade marja la creditele ipotecare, inclusiv pentru refinantare

Unicredit Bank a redus la 2,85% marja de dobanda la creditele ipotecare pentru in cadrul unei campanii promtionale, in care suporta si o parte din costurile notariale asociate imprumutului.

27 Noiembrie 2019 | Imobiliare

Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici
Noul program Prima Casa va fi dedicat celor cu venituri mai mici

Programul Prima Casa va fi rebotezat “O familie, O casa”, principale modificari fiind impunerea unui plafon pentru venitul solicitantilor si introducerea unor subventii de dobanda. Comparativ cu versiunea initiala, beneficiile sunt mai moderate.

26 August 2019 | Imobiliare

Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC
Credite Prima Casa: Dobanzile fluctueaza dupa IRCC

Dobanzile practicate de banci in Programul Prima Casa se vor modifica in functie de IRCC in loc de Robor la 3 luni. Aceleasi reguli se aplica si pentru restul programelor de creditare cu garantie de stat.

10 Iunie 2019 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus