top banner

Creditul ipotecar nu va fi afectat de noile restrictii BNR

05 Octombrie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Creditul ipotecar nu va fi afectat de noile restrictii BNR

Proiectul de regulament al BNR privind creditarea populatiei nu va afecta creditele ipotecare in cele din urma, ci doar pe cele de consum. Bancherii declara ca au discutat cu Banca Centrala si au obtinut o pasuire in ceea ce priveste creditele ipotecare, inclusiv Prima Casa.
Daca proiectul de regulament al BNR ar fi adoptat in varianta propusa, atunci accesul populatiei la credite, in special la cele in valuta, s-ar diminua drastic. Propunerile Bancii Centrale afecteaza deopotriva creditele ipotecare, unde avansul minim la euro ar trebui sa urce la 30%, cat si creditele de consum, care ar urma sa fie rambursate in cel mult 5 ani fata de maxim 30 ani in prezent.
Cu toate ca aplicarea normelor le-ar limita veniturile, bancherii au fost de data aceasta destul de rezervati in ceea ce priveste reactiile. Singura informatie oferita pana in prezent s-a referit la intocmirea unui document cu amendamente la nivelul Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si transmiterea acestuia catre BNR.
BNR a lasat garda jos in privinta creditului ipotecar
Cu putin timp inainte de aflarea rezultatului final, reprezentantii mediului bancar au declarat ca dialogul avut cu Banca Centrala va aduce vesti bune, iar cei care doresc sa obtina un credit pentru locuinta nu vor fi afectati.
“Sunt unele aspecte pe care le-am ridicat pentru a nu reduce la zero creditarea. Proiectul nu va modifica creditele pentru locuinte. Creditarea va continua in conditiile existente”, a precizat Radu Ghetea, presedintele ARB, in cadrul unei conferinte organizate de Mediafax.
Acest lucru inseamna ca avansul minim nu va fi fixat la 30% in cazul creditelor in euro ci va putea sa ramana la nivelurile mai reduse, de 10-15%, asa cum se practica acum.
Teoretic, daca regulamentul nu se va aplica creditelor ipotecare, atunci la stabilirea gradului de indatorare nu se va tine cont nici de o posibila scadere a venitului, iar scenariile negative luate in calcul, precum deprecierea leului sau cresterea dobanzii, ar putea fi mai relaxate decat cele pe care ar dori sa le impuna BNR.
Tot seful ARB a precizat ca in prezent, in “laboratoarele” bancilor se pun la punct produse de creditare care sa respecte noile prevederi impuse de BNR.
BNR isi concentreaza atentia pe limitarea creditului de consum
Oficialii BNR nu au confirmat dar nici nu au dezmintit declaratiile bancherilor. Mai mult,  guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu a facut referire in discursul sau decat la limitarea creditelor de consum, in special a celor in valuta.
“Creditul de consum pe o perioada mai mare de 5-7 ani nu isi are rostul”, a mentionat guvernatorul BNR. Acesta a atras atentia ca inprivinta creditelor in valuta, regulamnetul incearca sa ofere o imagine mai buna a costurilor pe care le implica riscul valutar.
“Puneti in dobanda riscul real al acestui credit si spuneti clientului la ce risc il supuneti”, le-a transmis Isarescu bancherilor.
De asemenea, guvernatorul a reiterat faptul ca dobanzile la lei sunt inca excesiv de mari, iar bancile ar trebui sa se gandeasca serios la acest aspect.
“Saptamana viitoare veti vedea ca ceea ce facem noi este o bucatica a ce se intampla pe plan european. Nu suntem pentru o reglementare excesiva a sistemului bancar, care ar sufoca”, a subliniat guvernatorul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare
Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Creditele imobiliare cu dobanzi fixe sub 5% in primii ani prind avant

Cea mai avantajoasa oferta vine de la BRD, unde dobanda poate fi 4,8% in cazul creditelor “verzi” cu incasare venit si avans de minim 20%.

17 Dec 2024 | Credite imobiliare
Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Ce diferenta exista intre dobanzile creditelor ipotecare si ale celor de consum?

Creditele de consum de valoare mica au cele mai mari dobanzi iar creditele ipotecare cu dobanzi fixe in primii ani-cele mai mici.

03 Dec 2024 | Credite imobiliare
IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul