top banner

Creditele in franci elvetieni - bancile incep sa vina cu solutii concrete

10 August 2011 | Autor: Alexandra Popa

Creditele in franci elvetieni - bancile incep sa vina cu solutii concrete

Clientii care au credite in franci elvetieni primesc si o veste buna, dupa doua saptamani de crestere a cursului. Una din principalele banci cu portofolii de credite in franci a decis sa reduca dobanda cu 1% si sa ofere clientilor o perioada de gratie de pana la 2 ani, cu documentatie redusa, indiferent de situatia particulara a veniturilor. 
Din pacate, clientii cu credite in franci elvetieni nu au prea multe optiuni in prezent. Orice miscare pare sa aduca mai multe dezavantaje decat avantaje.
Conversia valutara intr-un moment de maxim al cotatiei nu ar face altceva decat sa marcheze pierderea, mai ales ca exista premise de scadere a cursului in viitorul apropiat, conform declaratiilor facute de bancheri.
Neplata creditului nu este nici ea o solutie deoarece nu duce decat la executare silita, iar cum garantia mai mult ca sigur nu mai acopera datoria, clientii se pot confrunta cu situatii in care sa le fie executate si alte bunuri, prezente si viitoare, si sa le fie poprit salariul.
Reducerea dobanzii si perioada de gratie
OTP Bank a decis sa ofere o solutie temporara tuturor clientilor, doar pe baza unei cereri, fara a fi necesara o documentatie suplimentara privind reducerea venitului.
Solutia presupune scaderea ratei de dobanda cu 1 punct procentual, concomitent cu oferirea unei perioade de gratie, in care se plateste doar dobanda nu si principalul, pe o perioada de pana la 2 ani. Cumulate, cele doua ajustari duc la o scadere cu aproximativ 25% a ratei lunare.
Spre exemplu, in cazul unui credit de 70.000 de franci, contractat de 30 ani, cu o rata a dobanzii de 6%, aplicarea ambelor masuri duce la scaderea efortului lunar de la 420 franci la 290 franci.
Aceasta este prima banca ce ofera o solutie concreta tuturor clientilor si nu merge pe politica de a analiza de la caz la caz situatiile clientilor si de a oferi solutii personalizate.
Decizia de a opta pentru reducerea dobanzii si perioada de gratie vine in conditiile in care masurile de limitare a cursului de schimb, luate in Ungaria, nu par sa aiba efectele scontate in randul clientilor.
“De la colegii nostri din Ungaria am aflat ca solutia nu este atat de bine primita. Practic este doar o reesalonare. Si nici nu simtim o presiune de a veni cu solutii similare din partea clientilor din Ardeal. Daca in Ungaria, solutia ar fi avut succes, resimteam si noi asta de la clienti”, a precizat Catalin Cretu, director de retea la OTP Bank.
Conform datelor din sistem, OTP Bank este a treia banca ca marime dupa volumul portofoliului de credite in franci elvetieni, detinand aproximativ 20% din valoarea creditelor in franci din piata. Primele 2 locuri sunt ocupate de Volksbank si Raiffeisen Bank.
Numarul total de clienti OTP cu credite ipotecare in franci este de 13.800, aproximativ 70% din totalul clientilor cu imprumuturi garantate cu ipoteca.
Bancherii sunt optimisti, cursul isi va reveni
Pe langa dezvoltarea unei politici proactive, ce presupune atat scaderi de dobanda cat si discutii cu clientii chiar inainte ca acestia sa ajunga sa nu mai poata plati ratele, oficialii OTP Bank se arata optimisti in privinta revenirii cotatiilor francului catre niveluri mai “normale”.
Nu vom vedea paritati similare celor din 2007, de 1,6 franci pentru un euro, insa nici cele recente, de aproape 1 franc/euro nu sunt sustenabile.
“Anticipam ca lucrurile vor reveni la normal in cateva luni, noi spunem 3 luni, adica la o paritate de 1,2-1,3 franci/euro”, a precizat Gabriel Cretu.
Acesta a comparat evolutia spectaculoasa a francului elvetian din ultimele saptamani cu bula lalelelor din secolul al XVII-lea, cand un bulb de lalea ajunsese ca valoreze o mica avere, pe baza speculatiilor. In foarte scurt timp insa, speculatiile s-au finalizat iar pretul bulbilor de lalea a scazut spectaculos.
“Perspectiva este cea care ingrijoreaza. Probabil ca in 30 ani vom mai avea 2-3 crize. Daca in primii cinci ani, trecem prin asemenea pulsiuni emotionale ca si clienti, s-ar putea sa nu mai fim pe aici pana la finalul achitarii casei. Nu e momentul sa miscam si nici sa facem un spectacol din evolutia cursului”, a atentionat Cretu.
Aprecierea francului din ultimele doua saptamani a adus un val de spaima in randul clientilor cu credite in aceasta valuta. Avand in vedere ca in anii de boom, francul era cotata la sub 2 lei, ultima saptamana a adus practic dublarea sumelor ce trebuie platite lunar, francul trecand de pragul de 4 lei.
Bancherii considera ca abia in urmatoarea perioada se vor vedea efectele cresterii accentuate a cursului de schimb din ultimele zile, iar rata creditelor neperformante va creste, daca clientii se sperie si nu mai platesc sau daca bancile nu vin cu solutii concrete.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare
Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Cine are grija de debitori in Uniunea Europeana?

Practica la nivel european arata ca exista destul de multe banci centrale care si-au asumat protectia consumatorilor de servicii bancare, in ciuda unui potential conflict de interese intre supravegherea bancara prudentiala si protectia consumatorilor.

03 Oct 2023 | Credite imobiliare
Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Până pe 15 octombrie, ING Ipotecar are dobânda fixă între 5,99%-7,49% în primii 5 ani, apoi variabilă

Achiziționarea propriei locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau o casă, este un obiectiv important pentru mulți dintre noi. Dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința care corespunde dorințelor tale, până pe 15 octombrie poți apela la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă și redusă, ulterior variabilă.

27 Sep 2023 | Credite imobiliare
Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Cum au evoluat dobanzile la credite fata de cele la depozite in ultimele 12 luni?

Dobanzile la depozitele noi in lei si-au inceput scaderea in ianuarie, in vreme ce dobanzile la credite noi au avut maximul in aprilie.

01 Sep 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul